Quantcast
Channel: Senaste blogginläggen på Utsidan.se
Viewing all 2354 articles
Browse latest View live

Trehundra mil

$
0
0

Trehundra mil. Så lång är Te Araroa, vandringsleden som går genom hela Nya Zeeland, från Cape Reinga i norr längs stränder och i skogar, genom byar och städer, på stigar, vägar och vatten till Bluff längst ner på sydön!

Trehundra mil vandringsled

En rejäl utmaning alltså som min dotter Helga och hennes goda vän Sabina, har antagit. De for iväg från Sverige för en dryg vecka sen, var några dagar i Auckland för att ordna med det sista i utrustningen och så förstås för att vänja sej vid tidsomställningen. Sex månader räknar de med att vara ute på luffen. Nu har de gått sina första tio mil ungefär. 

Sabina och Helga framför fyren på Cape Reinga där                vandringen på Te Araroa börjar

Jag tycker förstås att det här är ett väldigt spännande och intressant projekt. Varenda gång Helga och jag har träffats de senaste månaderna har vi pratat om prylar och utrustning. En del fanns redan i gömmorna men ganska mycket har tjejerna fått köpa nytt. Ibland har jag fått följa med och shoppa, har förstås inte kunnat låta bli att försöka ge goda råd... 

Vilket kök ska vi ha? Mycket att välja på i friluftsbutiken Uthuset som levererat en del av utrustningen

Ninety Mile Beach. En lång strandpromenad!

Ett försök att få lite lä för tältet (gissar jag) bakom en flax-buske

Den som tycker att det vore roligt att följa vandringen kan söka upp kontot @trehundramil på Instagram där Helga och Sabina kommer att lägga upp bilder från sitt äventyr. Kartor och mycket mer information om Te Araroa finns att läsa på  https://www.teararoa.org.nz  Det finns även en guidebok att köpa.

Det är Helga Dahlstrand som har fotat i Nya Zeeland och gett mej lov att använda bilderna.


Gjerdalen - Tjåhkkuljávrre.

$
0
0

Dag 1 av 9 dagars solovandring från övre Gjerdalen i Norge (Hamarøy kommun) till Hurre, Rähtjáttjåhkkå, Amásvágge och Reinoksfjellet.

Padjelantas gräns mot Norge är 73 km lång och jag har i 20 års tid fascinerats av fjällvärlden på båda sidor av den av människan dragna gränsen. Den följer inga tydliga geografiska enheter som sjöar, dalar eller jokkar. Som riksgränsen i övrigt mellan Sverige och Norge följer den i huvudsak vattendelaren i Skanderna. Den fastställdes i Strömstadstraktaten år 1751. Padjelantas gräns mot Norge börjar i söder vid Sårjåsjávrre och slutar i norr vid Amásjávrre.

Den nordligaste delen mellan Njoammeljávrre och Amásjávrre besökte jag först 2016 men har nu vandrat där 5 gånger sedan dess. Det är ett geologiskt intressant område där man bl.a. kan se gränsen mellan de olika skollor som bygger upp Skandernas berggrund. Variationen i bergarter är också stor med bl.a. kalksten och täljsten. Till detta kommer många spår efter inlandsisen som slukrännor, jättegrytor, drumliner och hårt slipade berghällar.

Drumliner är landformer av morän som skapats under en glaciär. Drumliner är orienterade parallellt med isens rörelseriktning och uppträder ofta svärmvis. De har en avlång valryggsform och är i allmänhet 5–50 meter höga och 10–3 000 meter långa.

Skolla är ett geologiskt begrepp och en del i bildandet av en vissa bergskedjor. En skolla består av en större del eller skiva av berggrunden som förflyttats upp över ett underliggande förkastningsplan. En skolla kan breda ut sig över tiotals eller hundratals kvadratkilometer, och den geologiska uppbyggnaden är ofta komplicerad.

Jättegryta är en i berg urholkad fördjupning, som bildats genom att strömmande vatten fått en sten att rotera tillsammans med grus och mindre stenar i en virvel under en längre tid.

Slukrännor är djupa rännor som går rakt nedför en fjällsluttningen. De har bildats av smältvatten som slukats under glaciärisen och skurit ned sig i berget.

Jag gjorde en sväng här mellan 4:e och 12:e augusti i år, men den fick avbrytas då både magen och vädret blev dåligt. Min förhoppning nu var att kunna fullfölja den turen.

Dag 17:e september

Anläggningsvägen mot övre Gjerdalen.Anläggningsvägen
mot övre Gjerdalen.

Karta över hela turen.Karta över
hela turen.

Efter att ha sovit över på vandrarhemmet Lyktan i Arjeplog körde jag de återstående 28 milen till Kobbvatnet i Norge och därifrån ytterligare 19 km längs en anläggningsväg som leder till dammen vid Reinoksvatnet. Vid sidan av vägen finns några flata klipphällar där man kan parkera. Vid vägen finns även en skylt som markerar början av den led som påstås gå till Sverige. På skylten står det "Kulturminner 0,5 km", men leden har rösning åtminstone fram till Linnajávrre. Därefter ser man bara sporadiska spår av den. Det har ingen betydelse då man knappast kan gå fel på sträckan från Linnajávrre till Njoammeljávrre.

Om man vill besöka NV Padjelanta så finns det nog ingen startpunkt som ligger närmare än övre Gjerdalen, då det bara är 16 km längs nämnda led till Njoammeljávrre i Sverige.

Karta dag 1, med markeringar för var bilderna är tagna.Karta dag 1, med markeringar för var bilderna är tagna.

Ger mig av med ryggsäck, vandringsstavar och en kameraväska som hänger framtill i rycksäckens bärremmar så att jag ska ha kameran och objektiven lätt tillgängliga. Kameran har en fullformatssensor och objektiven har brännvidderna 24, 55 respektive 90 mm. Fotoutrustningen väger 3 kg inklusive väska, batterier och ett litet 25 cm högt stativ.

1.Vy mot västra Reinoksfjellet nära anläggningsvägens slut.Vy mot västra Reinoksfjellet nära anläggningsvägens slut.

Man går inledningsvis nära Juoksatjåhkkå och har hela tiden fina vyer mot Gasskatjåhkkå. När jag närmade mig Linnajávrre försvann stigen men det är bara att följa sjön. När man kommer till den östligaste delen av Linnajávrre ska man ta sig över en jokk från sjön Linnajávrásj som kan vara besvärlig tidigt på säsongen, men nu kunde jag gå över i kängorna.

2.Gasskatjåhkkå och norra Linnajávrre.Gasskatjåhkkå och norra Linnajávrre.

När man lämnat Linnajávrre bakom sig passerar man ett antal mindre sjöar och en bit efter att ha passerat den sista av dessa (636) vek jag av mot Tjåhkkuljávrre där jag hoppades finna en lämplig lägerplats. 

3.Sjö 636.Sjö 636.

Jag kunde nätt och jämt ta mig över Tjåhkkuljåhkå med kängorna på något hundratal meter väster om inloppet i Tjåhkkuljávrre. Nära jokken fanns fungerande tältplatser där jag slog läger då klockan närmade sig halv sju och solen bara skulle vara uppe en dryg timme till.

Tjåhkkuljávrre: Areal: 0,50 km2. Höjd över havet: 595 m.

Innan jag reser tältet blötlägger jag den torkade maten. Den ska ligga och dra i varmt vatten i 30 minuter, eller i kallt vatten i drygt en timme. Därefter kokas den upp och blandas med antingen potatismospulver eller cous-cous, samt en påse Varma Koppen soppa. Varje måltid innehåller cirka 1100 kcal. Därtill kommer någon "energy bar" och en bit chokladkaka (70 % kakao).

4.Tältet är rest och den torkade maten ligger och drar i varmt vatten.Tältet är rest och den torkade maten ligger och drar i varmt vatten.

Det var ovanligt varmt för årstiden och fullständigt myggfritt. Jag tältade i fjällen under 40 dagar i år, och det var bara under 2 dagar andra veckan i juli jag såg mer än 2 mygg. Då ska sägas att jag inte var ute mellan den 11:e juli och 3:e augusti vilket var den varmaste tiden.

5.Solen går ner redan halv åtta.Solen går ner redan halv åtta.

Jag vaknade till vid tvåtiden på natten och tittade ut. Himlen var nästan helt svart och det fanns inget ljus från artificiella ljuskällor - bara tusentals stjärnors intensiva ljus.

6.En extremt stjärnklar natt långt borta från stadens ljus.En extremt stjärnklar natt långt borta från stadens ljus.

Fotnot

Jag har inte engagerat mig i att göra en egen webb-plats trots att jag varit yrkesverksam inom det området. För att kunna visa bilderna i optimal kvalitét har jag "skruvat" lite på Googles Blogger som egentligen är ett blogg-verktyg. Jag har tagit bort kommentarsmöjligheterna i Blogger eftersom jag bloggar på Utsidan, och nu återstår bara en sida där bild och text visas i lite bättre skärpa och layout.

Gjerdalen till Tjåhkkuljávrre på Google.

Hurre och Ridoalgetjåhkkå.

$
0
0

Dag 2 av 9 dagars solovandring från övre Gjerdalen i Norge (Hamarøy kommun) till Hurre, Rähtjáttjåhkkå, Amásvágge och Reinoksfjellet.

En dagsutflykt över det anonyma bergsområdet Hurre och lite om dess geologi.

Dag 28:e september

Karta dag 2Karta dag 2.

I dag skulle jag försöka hinna med en dagstur upp till Ridoalgetjåhkkå (1273) som är den högsta toppen i Hurre. Därifrån ville jag fortsätta till utloppet av sjö 952 där det övre vattenfallet i Hurrejåhkå börjar. Jag hoppades på fina bilder av sjöarna som ligger 200 meter nedanför. Därefter skulle jag ta mig tillbaka via östra delen av Hurre. För en månad sedan gjorde jag min första tur över Hurre, men stoppades på min väg mot Ridoalgetjåhkkå av ett stup som jag inte hade tid att försöka ta mig förbi.

1.Vy mot Tjåhkkuljávrre från 700 m höjd. Tältet syns strax nedanför bildens mitt.1. Vy mot Tjåhkkuljávrre från 700 m höjd. Tältet syns strax nedanför bildens mitt.

Jag kom iväg närmare halv nio och hade 11 timmar på mig innan solen skulle gå ned. Jag gick i riktning mot höjden Ridoalgge. Det är en rätt brant sektion man måste ta sig upp för en bit ifrån lägret. Man får spana efter en lämplig plats då det inte går att ta sig upp överallt - följ renstigar.

Därefter blir lutningen angenämare och när man kommer till den 975 meter höga Ridoalgge har man rätt bra utsikt. Efter Ridoalgge passerar man en liten sänka innan man kan börja uppstigningen mot de högre delarna av Hurre. Även här får man leta efter en bra angreppspunkt eftersom de återkommande trappstegsformationerna minskar valmöjligheterna. Lättast är att gå från öster mot väster då det är i den riktningen klipporna slipats av inlandsisen.

Uppe vid Kvithamran gällde det att försöka undvika stupet som stoppade mig förra gången. Tyvärr hade jag gått lite för högt och fick stupet framför mig ännu en gång. Efter en stunds letande hittade jag i alla fall en plats där det skulle gå att snirkla sig ner och det var nog inte mer än 10 meter högt där.

2.Klippavsatsen NO om Ridoalgetjåhkkå.2. Klippavsatsen NO om Ridoalgetjåhkkå.

3.Klippavsatsen jag tog mig ner för, men just här var den för brant..3. Klippavsatsen jag tog mig ner för, men just här var den för brant.

Glad i hågen gick jag vidare men träffade på ännu ett stup. Där gick det fortare att hitta en väg ner. När man trodde att alla hinder var avverkade dök det upp en mindre ravin eller klyfta i berget, men en bit av sidan hade rasat ihop och var framkomlig.

4.Framme vid de välslipade klipporna på Ridoalggetjåhkkå.4. Framme vid de välslipade klipporna på Ridoalggetjåhkkå.

Äntligen nådde jag de välslipade klipporna på Ridoalggetjåhkkås östsida och kunde utan svårighet gå rakt upp mot norra sidan av toppen, som stupar brant ner mot Hurrehola.

5.Vy mot NV från Ridoalggetjåhkkå.5. Vy mot NV från Ridoalggetjåhkkå.

Från norra sidan av toppen ser Gasskatjåhkkå majestätisk ut, med flera spiralliknande armar som breder ut sig från den 1517 meter höga toppen. Man känner sig sorgsen över att detta mycket vackra område fått samtliga lite större sjöar reglerade. Det hade varit bättre om Laponia tillåtits att fortsätta en liten bit in i den del av Norge som gränsar mot Padjelanta. Nu finns där bara en av Norges minsta nationalparker - Rago, som endast upptar en yta motsvarande 8½ % av Padjelantas yta. Om sjöarna inte varit reglerade skulle vyerna från Ridoalgetjåhkkå varit bland fjällvärldens vackraste. Jag gick de 200 metrarna som återstod till högsta toppen och där fick man en fantastisk utsikt mot helt orörda områden i söder.

6.Vy mot SO. Man ser sjöarna runt Hurrejávrre, Vastenjaure och Virihaure.6. Vy mot SO. Man ser sjöarna runt Hurrejávrre, Vastenjaure och Virihaure.

Efter förra besöket i Hurre hade jag fått intrycket att det inte skulle gå att ta sig ned på södra sidan av Ridoalgetjåhkkå. Men den gången hade jag inte varit så här högt upp. Jag gick närmare kanten mot stupet på sydsidan och kunde gå i sicksack över några hyllor och hamnade slutligen i ett brant område med stenblock. Efter en del letande kunde jag ta mig ner för rasbranten och därefter blev lutningen mindre. Många av blocken som rasat ner bestod av kalkspatmarmor eller dolomitmarmor och var nästan helt kritvita. De har rasat ner från de tre vita lagren man kan se på bild 7. Där kan man också se hur två olika delar av berggrunden hamnat ovanpå varandra och bildat så kallade skollor. Det skedde när Nordamerika och Europa kolliderade med varandra pga kontinentaldriften och bildade vår nuvarande fjällkedja. Jag är ingen geolog (men har läst geovetenskap i en termin i tidernas begynnelse) så jag har frågat SGU - Sveriges Geologiska Undersökning - om synpunkter på vilka skollor det är som syns i bilden. De trodde att det var den övre och undre skollberggrunden man såg och att den mellersta skollberggrunden ovanligt nog saknades. Eftersom berget ligger i Norge var de inte helt säkra och jag har ännu inte kontaktat NGU - Norges Geologiske Undersøkelse - för att få bilden bekräftad.

7.Kontaktzonen mellan två skollor har blivit synlig.7. Kontaktzonen mellan två skollor har blivit synlig.

Jag fortsatte ner mot Hurrejávrre och följde sjön över den smala landbryggan som utgör avgränsning mot sjö 952. Hurrejåhkå har grävt ut en djup ravin i landbryggan, men den nådde inte fram till utloppet från Hurrejávrre eller inloppet i sjö 952. Vid utloppet kunde jag med ett långt kliv ta mig över utan vadning. Att döma av strandlinjen kan nog vattennivån i Hurrejávrre vara en ½ meter högre och då är nog inloppet i sjö 952 en lämpligare plats för vadning.

Efter att ha rundat sjö 952 på östra sidan och följt utloppet från sjön en liten bit kunde jag se det övre vattenfallet samt Hurrejávrrit och de andra sjöarna närmare 200 meter nedanför. Mycket vackert när solen glänste i sjöarna.

8.Vy mot SV från utloppet av sjö 952.8. Vy mot SV från utloppet av sjö 952.

Tiden skenade iväg och det var hög tid att ta det långa benet före och påbörja tillbakafärden. Om 2½ timme skulle solen gå ner och det var långt kvar att gå. Jag valde att gå så att jag kunde ta mig ner på nordsidan samma väg som för en månad sedan. Jag fick åter syn på Tjåhkkuljávrre en halv timme efter solnedgången och jag var ännu inte framme.

9.På väg ner mot Tjåhkkuljávrre. Dunklet sänker sig snabbt.På väg ner mot Tjåhkkuljávrre. Dunklet sänker sig snabbt.

Framme vid tältet blir det havregrynsgröt eftersom den går snabbt att laga till. Jag är mycket nöjd med dagen - fantastiskt att kunna ha strålande väder på långa dagsutflykter.

Berggrunden i Hurre.

Nedanstående bild har jag hämtat från Norges Geologiske Undersøkelse - den visar vilka bergarter bergrunden i Hurre består av. Ur geologisk synvinkel är Hurre mycket varierat. Bland annat så finns Norges största fyndighet av täljsten där och man har funderat på  att starta en brytning. Man får hoppas att de lämnar berget ifred. Till nästa vandring kommer jag att skriva ut berggrundskartor - det kan vara kul att veta vad det är man går på. Motsvarande kartor för Sverige ges ut av Sveriges Geologiska Undersökning.

Berggrundskarta över Hurre.Berggrundskarta över Hurre.

Sista bilden visar hur bergarterna täljsten och serpentinsten blandats med varandra när de var i halvsmält skick i jordens inre. Bilden är tagen på Mellomfjellet som ligger 8 km NO om Hurre, men samma formationer finns på Hurre.

De ljusare partierna av berget är täljsten, och de rödaktiga partierna är serpentinsten.De ljusare partierna av berget är täljsten, och de rödaktiga partierna är serpentinsten.

Hurre och Ridoalgetjåhkkå på Google.

Samtliga bilder fotograferades med ett 24 mm objektiv och flera är panoramabilder sammansatta av 2 eller 3 foton.

Tjåhkkuljávrre - Mellomfjellet - Rähtjátjåhkå.

$
0
0

Dag 3 och 4: Går över Tjåhkkul till Mellomfjellet och sedan förbi Slahpejávrre, genom passet mellan Ruonas och Guovdoajvve till Rähtjátjåhkå.

Tjåhkkuljávrre till Mellomfjellet.Dag 3 (9:e september)

Karta dag 3.Karta dag 3.

Det känns som julafton varje gång man vaknar till ännu en fin dag! Planen var att gå österut på norra sidan av Tjåhkkuljávrre, och sedan vika av norrut över Tjåhkkul när jag kommit fram till den mindre sjön Luoppal. Tänkte ha lägret väster om Mellomfjellet. En mycket kort dagsetapp som skulle ge tid till en utflykt mot sjö 854 i passet mellan Tjåhkkul och Sjnasjkasvárre.

Jag gjorde mig ingen brådska efter gårdagens långa utflykt och kom inte iväg förrän sent på förmiddagen. Upplevelsen av vandrandet har förändrats jämfört med när jag var yngre. Då var man på väg till nästa mål. Nu upplever jag att Karin Boyes dikt "I rörelse" bättre beskriver vandrandet - citerar ett par rader:

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

1.Tjåhkkuljåhkås inlopp i Tjåhkkuljávrre.1. Tjåhkkuljåhkås inlopp i Tjåhkkuljávrre.

Det blåste friska vindar och det gick vita gäss på sjön. Landskapstypen mellan Tjåhkkuljávrre och Njoammeljávrre är mestadels småkullig fjällhed med inslag av blomsteräng. Lättvandrade marker som är rätt underhållande då man inte vet vad som döljer sig bakom nästa kulle.

2.Norra Tjåhkkuljávrre. Ridoalgge och Ridoalgetjåhkkå i bakgrunden.2. Norra Tjåhkkuljávrre. Ridoalgge och Ridoalgetjåhkkå i bakgrunden.

Tjåhkkuls sydsida var fortfarande bitvis för brant men framme vid den lilla sjön Luoppal blev det enklare att ta sig upp. Det är alltid kul att komma högre upp och uppleva hur utsikten blir bättre och bättre.

2.Renar på sydsidan av Tjåhkkul.3. Renar på sydsidan av Tjåhkkul.

Hela östra sidan av Tjåhkkul var mer slipad av inlandsisen än något annat berg jag sett. Fårorna i berget har bildats av stenar som satt infrusna på isens undersida. Eftersom isen rörde sig mot norska kusten bildades fårorna i öst-västlig riktning.

4.Tjåhkkuls polerade klippor.4. Tjåhkkuls polerade klippor.

Tjåhkkuls slipade klippor ersattes av mager fjällhed när jag kom till området väster om Mellomfjellet. Det går att hitta hyfsade tältplatser här efter en stunds letande.

5.Lägerplatsen väster om Mellomfjellet.5. Lägerplatsen väster om Mellomfjellet.

Efter att ha lagt min torkade mat i blöt gjorde jag en kvällsutflykt. Jag följde jokken som rinner förbi lägret ner till Miehtjerjávrre och som kommer från sjö 854. Sjön ligger mellan Tjåhkkul och Sjnasjkasvárre. Området runt sjön såg ut som tagen från "Sagan om ringen" och påtagligt annorlunda mot den bild man har av hur fjällvärlden brukar se ut.

6.Tjåhkkul och sjö 854.6. Tjåhkkul och sjö 854.

Sjö 854: Areal: 0,30 km2. Höjd över havet: 834 m. Längd: 1,5 km.

Solen var på väg ner över Gasskatjåhkkå och jag hann inte gå längre västerut. Tillbakavägen gick över Sjnasjkasvárre varifrån utsikten mot Sjnasjkasjávrre var fin. Jag har nog aldrig sett en fjällsjö med så många öar.

7.Sjnasjkasjávrre.7. Sjnasjkasjávrre.

Sjnasjkasjávrre: Areal: 0,81 km2. Höjd över havet: 698 m. Längd: 2,5 km.

Tjåhkkuljávrre till Mellomfjellet på Google.

Mellomfjellet till Rähtjátjåhkå.Dag 4 (10:e september)

Karta dag 4.Karta dag 4.

Under sommarturer kan man bli väckt av att solen värmer upp tältet redan vid tre- eller fyratiden på morgonen. Nu går inte solen upp förrän närmare 6 och det tar ett par timmar till innan en svag uppvärmning kan förväntas, något jag inte hade tid att vänta på då antalet ljusa timmar nu är starkt reducerat. Natten hade varit mycket blåsig och en stång böjde sig på tok för mycket i vindbyarna. Jag fick ta in ryggsäcken från absiden och trycka upp den i huvudändan som stöd för stången, som då orkade stå emot vindens kraft.

En förflyttning av lägret till södra sidan av Rähtjattjåhkkå stod på schemat, en sträcka på 15 km enligt kartan men som i praktiken blir längre pga landskapets utformning, som här ändå är relativt lättframkomlig. Först ville jag göra en liten utflykt till den ravin jag i går passerade uppe på Tjåhkkul, cirka 1 km från lägret. Den såg ut att leda till ett "rum" längre in. Vägen dit är spännande med oväntade "gångar" och olika bergarter blandade med varandra.

1.Tidig morgon väster om Mellomfjellet.1. Tidig morgon väster om Mellomfjellet.

Jag tog mig enkelt igenom ravinen - som nog egentligen är en skvalränna som nött sig ner i berggrunden - till ett rum som var en stor grop med ett par kullar bestående av täljstensliknande bergarter.

2.Skvalrännan på Tjåhkkul.2. Skvalrännan på Tjåhkkul.

Gick sedan tillbaka till lägret och packade ihop och gav mig iväg i riktning mot Gallakvárre, och kommer då in i Padjelanta. Terrängen är småskalig och varierad med små kullar och sänkor där någon jokk flyter fram. Väl uppe på Gállakvárre får man lite överblick över Moalkkomjåhkå och Miehtjerjávrre då man befinner sig 80 meter högre än sjön.

Miehtjerjávrre: Areal: 2,07 km2. Höjd över havet: 649 m. Längd: 3,6 km.
Miehtjerjávrre på VISS.

3.Utsikt mot Miehtjerjávrre från Gállakvárre.3. Utsikt mot Miehtjerjávrre från Gállakvárre.

Jag väljer att gå ner till Moalkkomjåhkå fastän det inte är närmaste vägen till slutmålet för dagen. Jokken är speciell då den på många ställen har en botten av kalksten vilket märks särskilt väl när solen skiner - en ynnest som inte förunnades mig denna dag.

4.Moalkkomjåhkå är en upplevelse med sin botten av kalksten.4. Moalkkomjåhkå är en upplevelse med sin botten av kalksten.

Det duggregnade emellanåt och jag sökte lä vid ett stort stenblock intill Moalkkomjåhkå då det var dags för lunch. Jag är så upptagen med att betrakta landskapet och leta motiv att jag inte reflekterar över att endast ett fåtal vandrare går här. Under den här turen såg jag ingen och under förra turen såg jag två fiskare på avstånd - frånsett parkeringen där jag startade.

Jag gick vidare och gick enkelt över Sjnasjkasjåhkå där den förenar sig med Slahpejåhkå, utan att behöva vada. Fortsatte mot västra sidan av Slahpejávrre där jag för en månad sedan tvingades vända tillbaka pga dålig mage och dåligt väder. Nu kunde jag fortsätta enligt förra månadens planering upp mot passet mellan Ruonas och Guovdoajvve där vyerna mot Slahpejávrre var inspirerande.

5.Blåbärsriset skänkte färg åt landskapet vid Slahpejávrre.5. Blåbärsriset skänkte färg åt landskapet vid Slahpejávrre.

Slahpejávrre: Areal: 10,3 km2. Höjd över havet: 722 m. Längd: 6,6 km.
Slahpejávrre på VISS.

6.Slahpejávrre.6. Slahpejávrre.

När man tagit sig igenom passet mellan Ruonas och Guovdoajvve hamnar man på en platå omgiven av berg utom i nordöst där Rähtjátjåhkå rinner ner. Växtligheten är mycket sparsam - mestadels mossa - och man får intrycket av att här legat en glaciär för inte alltför länge sedan.

7.Platån mellan Langfjellet, Ruonas och Guovdoajvve.7. Platån mellan Langfjellet, Ruonas och Guovdoajvve.

Jag försökte gå lite mer åt öster för att komma rakt på den planerade lägerplatsen, men en del moränhögar närmare Rähtjátjåhkå gjorde det vägvalet mindre lämpligt. Det hade varit bättre att gå rakt norrut och sedan följa Rähtjátjåhkå mot öster. Först en timme innan solnedgången kunde jag sätta upp tältet vid Rähtjátjåhkå.

Mellomfjellet till Rähtjátjåhkå på Google.

3 turer 3 personer -del 1

$
0
0

Så många saker påverkar hur en tur blir. Väder, platsen, utrustningen, omständigheterna, humöret och vem man delar upplevelsen med. Här kommer den första av tre turer med tre olika personer.

Min dotter

Det var slutet på oktober och den där råa kylan kring nollan på termometern hade anlänt. Den råkylan som kryper in under alla varma tyglager och ger ett litet hurv mot huden. Och dottern (8år) och jag tänkte oss en alldeles egen tur ut i Kilsbergsnaturen. En tur i Råmossens naturreservat. Den marmorerade sockerkakan var bakad och nedpackad, varm choklad skvalpade i termosarna och påsen med torkade godsaker från trädgården var påfylld. En tur med Lovisa måste innehålla go’fika och lite lyx, så är det bara.

När vi traskade in längs stigen runt Råmossen kunde vi snart konstatera att det skulle bli en spännande tur. Väder,vind och brand, hade gjort sitt och träden låg som plockepinn i skogen och över stigen. Bättre än alla lek- och busland konstaterade vi och klättrade glatt över, under och genom stockar och grenar. (och naturligtvis med försiktighet och koll på ev ytterligare risker för fallande träd!)

En tur med Lovisa blir så mycket mer än bara en naturupplevelse. Vi lekte stigkurragömma*, har ni gjort det någon gång? Vi berättade vartannatord- sagor, och varannanmening-sagor tills vi kiknade av skratt. Så tokiga sagor det blev. Har ni hört sådana förut? Och visste ni förresten att tomtens skägg hängde på tork mitt i skogen?

En slänt med mossbelupna stenar var en sovsal för skogstroll, som verkligen behövde borsta håret!  Och Lovisa höll ett långt tal från trollkungens talarstol, på trollspråket, för att be om att de skulle bevara oss på vår färd genom skogen.

Talet belönades med årets första snöfall, några vita svävare singlade genom luften och landade på mössor och jackor innan de snabbt försvann igen. Och plötsligt hoppade Lovisa skrattande omkring i sjunkmossa… moss-skogens motsvarighet till kvicksand.

Skogen pratade med oss den här dagen. Vinden och alla trädfällen gjorde att det gnekade, knakade, knäckte och susade lite varstans. Som skogens egna körsångare. Stigen är 3,5km lång (4km om vi räknar in att stigkurragömman villade oss in på en kort omväg på en anslutningsstig). Det är lagom med ungefär tre fikaraster på den vägen, eller hur? I en solglimt mellan träden, under ett överhäng på ett flyttblock och sist i den mjuka mossan längs stigen. På den sista fikastunden sammanfattade Lovisa enkelt effekten av varm choklad: ”värmen rinner faktiskt ned i benen också”. 

På upploppet, när vi gick i ballongens snöre (för ni förstår, stigen ser ut som en ballong i ett snöre; från parkeringen till rundslingan är snöret, och själva rundslingan är ballongen), och vi visste att nu var det snart slut, utbrast dotera mi i ett ”jag vill inte att turen ska ta slut, jag vill bo här ute i skogen” och så svängde hon resolut rakt ut i skogen istället för att följa stigen. Och jag kan inte annat än hålla med henne. Vi hade haft en riktigt härlig tur tillsammans.

*Stigkurragömma: En person står still på stigen och räknar, till 20 är oftast lagom. De andra springer och gömmer sig. Gömslena måste kunna hittas från stigen och vara i stigens färdriktning. Den som letar måste gå längs stigen.

Fantastiska novemberdagar och hemligt ställe

$
0
0

November. Jag har varit ute tre gånger sedan jag skrev sist. Två lördagar och en fredag. Jag har hittat en ny vacker plats. Alla tre dagarna var fantastiska, det lyckades spricka upp precis lagom vid lunchtid och en och annan solnedgång fick vi också se.

Första lördagen var vi ett större sällskap, med flera barn och vuxna. Andra gången var jag själv. Och tredje gången tog jag med min son ut. Vi har gått till ett vindskydd, grillat korv och sedan gått hem igen. Så enkelt och förutsägbart men oj vad vackert och avkopplande det varit. Och tänk att naturen kan vara så vacker i november!

Den fredagen som jag var ute själv blev jag skjutsad och avsläppt vid åtta-tiden, precis när solen gått upp. Det var frost på marken och det fanns iskristaller i träden. Det var kallt och jag frös. Men det var ändå värt det, det var som att se naturen vakna. Så magiskt. Efter att ha njutit av magin och ensamheten började jag gå och kom så småningom fram till vindskyddet. Där var det tomt, jippie skrek jag inombords. Jag gjorde upp en eld och grillade lite korv. Klockan var nu en bra bit efter lunch och inte en själ hade jag träffat på. Så vilsamt att vara ensam.  Jag satte mig på en klippa och solade efter min lunch, nu hade det blivit plusgrader och riktigt varmt, till skillnad från morgonens minusgrader, och jag gick sedan tillbaka för att ta bussen hem. På tillbakavägen träffade jag på några människor, men i stort sätt var jag ensam hela dagen. 

Jag bjuder inte på några bilder för jag vill helt enkelt inte att denna vackra plats ska bli alltför känd. Den får gärna fortsätta att vara en hemlig plats, om man säger så.

En vardagstur..

$
0
0

Efter att jag klivit av mitt arbetspass kl 09 på morgonen bar det  av. Bilen var packad så det blev raka vägen till sjön.

Efter att jag spenderat en tid med att Bygga ihop min gamla, slitna med ändå flytade Ally kanot var det skönt att paddla ut på sjön.

Grå himmel, lätt dimma och sjön lång alldeles blank.

Slog läger på en ganska populär ö misstänker jag, då tidigare besökare både byggt brygga och en gedigen eldstad, och tyvärr även lämnat kvar en massa bråte efter en uppenbart längre vistelse på ön.

Brukar föredra att sova i tarp, men för denna korta vardagsflykt blev det lyxcamping =)

Nåväl, med tältet uppe var det bara plocka fram fiskespöet. Men då det inte ville nappa efter en kortare stunds fiske så jag beslöt jag mig för att det fanns viktigare saker att göra.

Var bara plocka fram pipan och whiskeyn och sätta sig och njuta av utsikten och tystnaden =)

Efter grillad korv med räksallad till lunch så gjorde jag några till fruktlösa försök med fisket, men mörkret smög sig snabbt på.

Blev grillad ryggbiff med b-sås och potatissallad till middag. (våga säga nej till frystorkat!)

Och efter det lyxade jag till med skogsbio! =)

Dagen efter bjöd på samma härliga november väder. Vindstilla, dimma och tystnad.

Gjorde några kast med fiskespöet påvägen tillbaka från kanoten och fick en gädda på kroken, var dock ute efter abborre så krokade av den och lät den simma vidare.

Gråa, blöta, trista november kan vara helt fantastisk i rätt miljö =)

Rähtjáttjåhkkå och Ræhtjátvágge.

$
0
0

Dag 5 och 6 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta.

Gör en sväng upp på Rähtjátjtåhkkå för att fotografera Galbejávrre och Stibokjávrre. Fortsätter genom Ræhtjátvágge (Retgatdalen) tillbaka in i Norge.

Rähtjáttjåhkkå.Dag 5 (11:e september)

Karta dag 5.Karta dag 5.

År 2016 hade jag varit upp på Stibok och fått en fantastisk utsikt mot Stibokjávrre och Gálbejávrre, vilket var orsaken till att jag nu ville gå upp på Rähtjáttjåhkkå för att se sjöarna från ett annat perspektiv. De 4 första dagarna hade varit varmare än normalt, men nu hade temperaturen blivit mer höstlik vilket tillsammans med en frisk vind tvingade på mig skaljackan.

Trots att mina Meindl-kängor inte är mer än medelhöga kunde jag ta mig över Rähtjátjåhkå. Under den här turen behövde jag aldrig blöta ner vadarskorna vilket inte hänt tidigare.

Rähtjáttjåhkkå är inget högt berg och från sydsidan är lutningen beskedlig. Redan tidigt drog det in ett duggregn som sedan kom och gick under större delen av dagen, med kortare eller längre uppehåll då solen tilläts lysa upp landskapet. Färgerna går i orange och brunt i stället för grönt och det vackra får en ton av vemod - sommarens ljusa nätter och mångfald av blommor är slut. Den tappra blåklockan och några fjällfibblor finns kvar. Av övriga blomster finns endast någon sporadisk individ.

Nådde till slut en lämplig utsiktspunkt. Jag hade önskat att en blå himmel hade speglat sig i sjöarna, men man kan inte alltid räkna med optimala förhållanden.

1.Utsikt mot Gálbejávrre.1. Utsikt mot Gálbejávrre.

| Gálbejávrre: Areal: 4,8 km2. Höjd: 734 möh. Längd: 4,2 km. |
| Stibokjávrre: Areal: 3,3 km2. Höjd: 731 möh. Längd: 3,5 km. |

År 2016 vadade jag jokken mellan Gálbejávrre och Stibokjávrre och reagerade på att kartan bara angav höjdskillnaden mellan sjöarna till 2 meter. Jag tyckte att det var mer än så. Vän av ordning som jag är skrev jag till Lantmäteriet (de har en sida som heter Förbättra Kartan där man kan rapportera felaktigheter) att kartans angivelser på 722 resp. 720 möh. inte kunde stämma. Fick följande svar:

Höjderna på dessa sjöar i Fjällkartan är mätta med barometer för många år sedan, jag har inte kommit fram till något exakt datum när det gjordes men mätningarna är gissningsvis från 60-talet. Förmodligen är mätningarna gjorda med långt avstånd till närmaste referenspunkt och det kan vara en orsak till att värdena avviker från de rätta så här pass mycket. Emellertid så har området laserscannats 2014 och i vårt nya höjddata har vi för Stibokjávrre: 731.15 m, för Gálbejávrre: 734.10 m och för Rähtjátjávrre: 743.40 m. När hela landet laserscannats och en ny höjdmodell finns över hela landet kommer vi troligtvis att ersätta alla gamla höjdangivelser utan känd kvalitet, men i nuläget rättar vi höjdvärdena för dessa tre sjöar. Det blir avrundat till hela meter i Fjällkartan.

Det känns bra att veta att höjdskillnaden var hela 3 m i stället för ynka 2 m :-)

2.Stibokjávrre. Till höger Stibok och till vänster drumlinen Gålokgielas.2. Stibokjávrre. Till höger berget Stibok och till vänster den solbelysta drumlinen Gålokgielas.

Norr om Stibokjávrre ligger fjällvärldens största drumlin Gålokgielas. Den höjer sig 60 meter över sjön och är mer än 3½ km lång. Drumliner ligger i inlandsisens rörelseriktning och det är tydligt att isen här rörde sig i riktning mot Amásvágge, en dalgång jag skulle besöka om två dagar.

3.Drumlinen Gålokgielas. Fotograferad år 2016 från Gåloktjåhkkå.3. Drumlinen Gålokgielas. Fotograferad år 2016 från Gåloktjåhkkå.

Efter att ha tagit bilder på de två sjöarna gick jag mot de högre delarna av berget, men blåsten och det återkommande duggregnet fick mig på andra tankar. Nöjde mig därför med att gå över den lägre toppen 1030 och gick sedan tillbaka till lägret och åt en sen lunch.

Mot sena eftermiddagen klarnade det upp och jag gjorde en kortare sväng förbi sankmarkerna väster om lägret. Flera jokkar möts nedanför renvaktarstugan och delar upp sig i flera fåror som var lätta att ta sig över.

4.Vy mot Langfjellet. Mitt i bilden syns renvaktarstugan.4. Vy mot Langfjellet. Mitt i bilden syns renvaktarstugan.

Tillbaka vid tältet gjorde jag i ordning en liter te, sträckte ut mig på liggunderlaget och njöt av värmen som solen gav, efter en i övrigt kall och blåsig dag. Min väderstation meddelar att lufttrycket sjunkit med 12 mbar det senaste dygnet. Trots tryckfallet är kvällen underbar och i stort sett alla moln har försvunnit. Märkligt.

5.Tebryggning.5. Tebryggning.

Nära tältet flöt en jokk med friskt kallt vatten och jag behövde inte gå ner till Rähtjátjåhkå annat än för att tvätta mig. Jag har ännu inte vant mig vid att solen går ned så tidigt i september jämfört med sommarmånaderna. Solen försvann redan före halv åtta. Somnade rätt tidigt då det började bli kyligt.

6.Egen jokk nära tältet.6. Egen jokk nära tältet.

Vaknade till vid 22-tiden och tittade ut på en nästan klar himmel med norrsken. Tog på mig dunjackan och pannlampan och försökte mig på lite nattfotografering. Norrskenet rörde sig oberäkneligt under stjärnbilden Stora Björn. 

Samerna sägs ha trott att norrskenet var de dödas själar. Därför skulle man inte prata om norrsken. Det var farligt att reta själarna genom att vinka eller sjunga under norrskenet. Det kunde uppmärksamma ljuset på människornas närvaro. Den som fångade norrskenets uppmärksamhet kunde lyftas upp till himlen.

7.Norrsken.7. Norrsken.

Länk till Google, för optimal bildkvalitét:

Rähtjáttjåhkkå.

Ræhtjátvágge (Retgatdalen).Dag 6 (12:e september)

Karta dag 6.Karta dag 6.

Natten var kall och jag hade behållit dunjackan på när jag kröp ner i sovsäcken efter norrskens-fotograferingen. Det var frost på yttertältet på morgonen men jag hade sovit bra och inte frusit. Inte ett moln på himlen och ingen vind. För att kunna göra min efterlängtade dagstur till den del av Amásvágge som ligger i Norge, skulle jag i dag ta mig igenom det som på norska kartor kallas Retgatdalen. Namnet är nog en "förnorskning" av Ræhtjátvágge - ett samiskt namn som även det bara finns på norska kartor. År 2016 hade jag vandrat genom den svenska delen av dalen och vikit av mot östra Amásvágge via passet mellan Rähtjáttjåhkkå och Hievsstinvárre. Såg därför fram emot att även få besöka den del av Ræhtjátvágge som låg i Norge.

Parallellt med Ræhtjátvágge går två andra dalgångar - Ruonasvágge 3½ km åt väster och Amásvágge 2½ km åt öster. Samtliga leder mot Hellmobotn i NV. Man kan tycka att jag efter alla fjällvandringar under mer än 40 års tid borde ha sett det mesta. Ändå upplever jag att det finns mer att se nu än då jag var yngre. Kanske har man gått omkring med någon form av "mentala skygglappar" tidigare - eller så gick man så snabbt att man missade en del.

Växtligheten i sankmarken där Rähtjátjåhkå flyter hade fått många andra nyanser än bara grönt och konstraterade fint mot den blå jokken.

1.Rähtjátjåhkå vid sankmarkerna öster om renvaktarstugan.1. Rähtjátjåhkå vid sankmarkerna öster om renvaktarstugan.

Framme vid renvaktarstugan vek jag av norrut in i Ræhtjátvágge. Man tycker att hela området ner till Stibokjávrre, genom vilket Rähtjátjåhkå flyter, borde heta "Rähtjátvágge", men namnet finns ej på svenska kartor. Inledningsvis måste man ta sig igenom ett område med större stenblock men därefter blir det enklare att ta sig fram och efter ett tag går man på rena urberget. Äter lunch i lä av en tröskel vid dalens högsta del (930 möh.).

2.Lunchpaus vid Ræhtjátvágges högsta del.2. Lunchpaus vid Ræhtjátvágges högsta del.

Resten av Ræhtjátvágge var en lång utförsbacke med behaglig lutning, frånsett de branta trösklarna som blev fler ju längre norrut man kom. De gick att ta sig förbi utan större besvär.

3.På väg norrut genom Ræhtjátvágge.3. På väg norrut genom Ræhtjátvágge.

Molnigheten tilltog och det duggade lite emellanåt. På skyddade ställen på Rähtjáttjåhkkå och Langfjellet fanns snölegor kvar och smältvattnet bildade Ræhtjátjåhkå som flyter ner mot Hievsstinjávrre. Här och där dämdes jokken upp till småsjöar där växtligheten bredde ut sig och erbjöd omväxling till de annars dominerande kala klipporna.

4.Tillbakablick mot Rähtjáttjåhkkå.4. Tillbakablick mot Rähtjáttjåhkkå och den högsta delen av Ræhtjátvágge.

5.Ræhtjatvágge och sjö 783 vid nordsidan av Langfjellet.5. Ræhtjatvágge och sjö 783 vid nordsidan av Langfjellet.

Efter sjö 783 ökade antalet trösklar markant vilket ibland krävde rekognosering innan man kunde gå vidare. Framme vid Hievsttinjávrre fanns ett större plant område men mycket var bevuxet med lägre ris. Jag hittade en fin tältplats vid den damm som bildats nedanför Rähtjátjåhkås sista vattenfall.

6.Snart framme vid Hievsttinjávrre.6. Snart framme vid Hievsttinjávrre.

| Hievsttinjávrre: Areal: 1,66 km2. Höjd över havet: 633 m. Längd: 2,6 km. |

Sjön låg fint med Hievneks klipphällar på ena sidan. Det var svårt att tro att det var mindre än 8 km till havet och Hellmofjorden härifrån.

7.Hievsttinjávrre. I förgrunden en damm som bildats i Ræhtjátjåhkå.7. Hievsttinjávrre. I förgrunden en damm som bildats i Ræhtjátjåhkå.

Vaknade till på natten och fick se ett grönt diffust norrsken som varierade i intensitet. Det fanns även inslag av violetta strålar. Ibland försvann det helt för att gradvis återkomma.

8.Grönt norrsken vid tältet.8. Grönt norrsken vid tältet.

Länk till Google, för optimal bildkvalitét:

Ræhtjátvágge.


Amásvágge - den okända dalen.

$
0
0

Dag 7 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta.

En dagsutflykt till norra Amásvágge. Amás på lulesamiska betyder okänd eller främmande. Amásvágge kan då översättas med den okända dalen. Ett dramatiskt landskap format av istiden.

Amásvágge - den okända dalen.Dag 7 (13:e september)

Karta dag 7Karta dag 7.

Att Amásvágge betyder den okända dalen verkar logiskt i mina öron då det nog är näst intill omöjligt att gå in i dalen från Hellmobotn pga mycket branta klippor. En lättare väg är att från Ræhtjátvágge gå genom passet Amásvágnjoasske mellan Tjuolak och Hievsstinvárre och det var den vägen jag beslöt att ta i dag. Jag hade planer på att gå runt Tjuolak för att undersöka om det trots allt var möjligt att ta sig upp längs de branta klipporna i nordvästra änden av Amásvágge, men det var regn i luften och det kunde göra klipporna hala och potentiellt livsfarliga.

Jag har inga nämnvärda kunskaper i samiska språket, så översättningarna av lulesamiska namn har gjorts med hjälp av ett Lulesamiskt-Norskt lexikon utvecklat Anders Kintel - lärare i lulesamiska vid bl.a. høgskolen i Bodø.

Lättaste vägen att ta sig in i Amásvágnjoasske är från norra sidan av Hievsttinjávrre, då en småbrant utlöpare från Hievsstinvárre går längs hela östra sidan av sjön. För att spara in ett par km försökte jag ändå ta mig över den 70 meter höga höjdryggen då det inte såg svårt ut att ta sig upp. Det var brantare på andra sidan men det gick att leta sig ner längs klippavsatserna utan risktagande.

Eftersom Amásjávrre (Amásvágjávrre på norska kartor) ligger 136 meter högre än Hievsttinjávrre blir Amásvágnjoasske en lång halvbrant uppförsbacke som är okomplicerad om man undviker blöta klipphällar. Uppe vid sjön känns det som om man hamnat i en annan geologisk period - möjligen Prekambrium då djurlivet ännu inte tagit sig upp på landbacken. Den känslan avbröts tvärt av en flock fjällripor som unisont flög iväg under spöklikt kacklande.

1.Norra sidan av Amásjávrre och Tjårok.1. Norra sidan av Amásjávrre och Tjårok.

Amásjávrre: Areal: 2,80 km2. Höjd: 769 möh. Längd: 3,1 km.
En fjärdedel av Amásjávrre ligger i Sverige och utgör gräns mot Padjelantas nordligaste del.

Nedanför Tjuolak gick berget rakt ner i sjön och man fick kryssa sig fram för att undvika de såphala algbevuxna svarta delarna av klippan. När man tagit sig förbi Tjuolak blir landskapet platt, välslipat och lättframkomligt. Framme vid foten av Tjårok ökas dramatiken igen av tvärbranta klippavsatser från några meters höjd till betydligt mer. Här ligger även sjöns utlopp som utgörs av ett vackert vattenfall.

2.Utloppet från Amásjávrre.2. Utloppet från Amásjávrre.

3.Utloppet från Amásjávrre.3. Utloppet från Amásjávrre.

Jag följde jokken (Amásvákjåhkå) där det var möjligt men det blev till slut för brant och jag fick hålla mig på den flatare mittsektionen av dalen som här bestod av välslipat urberg. På 10000 år har inget jordlager lyckats etablera sig, annat än i fördjupningar här och där.

4.På väg mot kanten av det översta "trappsteget" i Amásvágge.4. På väg mot kanten av det översta "trappsteget" i Amásvágge.

Framme vid den mer än 100 meter höga "tröskeln" gick det inte att fortsätta då det var i det närmaste tvärbrant. Hellmobotn och Hellmofjorden syntes bra härifrån. Det är ingen jämn stigning från Hellmobotn upp mot Amásvágge då området mer är utformat som en trappa där trappstegen befinner sig på cirka 70, 300, 500, 600 och 780 meters höjd. Nästa år ska jag undersöka möjligheterna att ta sig upp från Hellmobotn till trappsteget på 780 meter, där jag nu stod. Det skulle även vara intressant att veta om man kan ta sig vidare mot Sverige genom Amásvágge då den 3 km långa Amásjávrre ligger som en propp tvärs över dalen och är omgiven av branta bergssidor.

Det finns ingen anledning att ta vägen genom Amásvágge om man enbart vill ta sig till Sverige från Hellmobotn. Dels så finns ju Nordkalottleden som går till Vájsáluokta och dels kan man enkelt gå genom Ræhtjátvágge. Men om man som jag redan vandrat båda dessa vägar så blir vita fläckar på kartan lockande.

5.Vy mot Hellmobotn från kanten av det översta "trappsteget" i Amásvágge.5. Vy mot Hellmobotn från kanten av det översta "trappsteget" i Amásvágge.

Då det inte gick att fortsätta mot väster ville jag undersöka Amásvákjåhkå närmare. För att kunna komma ner till jokken fick jag gå tillbaka mot utloppet där avsatsen ner till jokken inte var lika hög. Efter lite snirklande kom jag ner till jokken där den kastar sig ut över den 10 meter höga avsatsen som ser ut att ha bildats genom att ett lager "urberg" (här bestående av granitisk gnejs) glidit upp på ett annat lager. Men enligt geologiska kartor går skollgränsen här uppe på de kringliggande bergen. Så "trappsteget" är nog ett resultat av onormalt mycket erosion och frostsprängning pga jokken. Lösgjorda stenblock har sedan transporterats bort av påföljande istid - det har varit minst 4 stora istider de senaste en miljon åren.

Skollor är beteckningen på de olika skikt av berggrunden som tvingats glida upp på varandra då två kontinenter "krockar". Även om kontinenterna bara rörde sig mot varandra ett par tre cm per år så blir det 20 till 30 km på en miljon år. Ofta kan äldre berggrund hamna ovanpå yngre berggrund.

6.Det andra vattenfallet i Amásvákjåhkå.6. Det andra vattenfallet i Amásvákjåhkå.

Jag såg det här landskapet första gången år 2016 då jag gick upp på Tjårok och befann mig nästan 600 meter ovanför dalen. Bild 7, 8 och 9 togs då. Amásvágge är nog den mest dramatiska landskapstyp jag sett.

7.Bild från 2016-08-20 av Amásjávrres utlopp. Vy från Tjårok.7. Bild från 2016-08-20 av Amásjávrres utlopp. Vy från Tjårok.

Bild 8 visar det översta trappsteget och det ser mer eller mindre omöjligt ut att ta sig upp för det. Det såg inte helt omöjligt ut nu när jag stod uppe på trappsteget och tittade ner. Möjligen kan man följa jokken som skurit sig ner i berget och hoppas på att man kan ta sig upp längre in.

8.Bild tagen 2016 från Tjårok, av det översta "trappsteget".8. Bild tagen från Tjårok av det översta "trappsteget".

Bild 9 visar det trappstegsformade området mellan Amásvágge och Hellmobotn. Man ser även att Amásvágge går rakt ner i Hellmofjorden och att dalen därför måste ha varit en viktig väg för glaciärer i inlandsisens utkanter på väg mot Atlanten. Det förklarar kanske också varför fjällens största drumlin ligger i Amásvágges förlängning mot Sverige cirka en mil från riksgränsen.

9.Bild tagen 2016 av norra Amásvágge och Hellmofjorden.9. Bild tagen 2016 av norra Amásvágge och Hellmofjorden.

Jag fortsatte längs jokken mot sjön och tog mig enkelt förbi vattenfallet vid utloppet då vattnet flyter under bitar av sprucken klippa nu när vattenståndet var lågt.

10.Amásjávrres utlopp.10. Amásjávrres utlopp.

Jag gick i stort sett samma väg tillbaka till lägret men fick avstå från fotografering då det åter började duggregna. I skymningen, när jag låg i tältet och vilade, small det helt oväntat av två skott. Efter några sekunders funderande insåg jag att det måste ha varit ripjägare. Det går en stig mot Hievsttinjávrre från Hellmobotn och jag hade sett en etablerad lägerplats vid sjön som verkade ha använts av fiskare.

Stötsida - läsida.Glaciala landformer

När inlandsisen rörde sig över en del av berggrunden som var välvd, så kallas den sida som isen rör sig mot för stötsidan, och den sida som isen rör sig från för läsidan. Man menar att det höga tryck som isen utövade mot stötsidan fick undersidan av isen att smälta och smältvattnet pressades mot läsidan där trycket var lägre. Vattnet rann ner i sprickor i berggrunden där bitar bröts loss genom frostsprängning och forslades bort av isen. Det förklarar varför läsidan ofta har sektioner som är branta. Stötsidan är oftast slät då den slipats hårt och blivit s.k. rundhällar. Rundhällar finns över hela Sverige, men fenomenet i stor skala med branta läsidor verkar vara vanligare där fjällkedjan börjar slutta nedför mot Atlanten.

10.Bildandet av rundhällar och "trappsteg".10. Amásjávrres utlopp.Illustration av Jasmin Ros. Hämtad från Wikimedia.

Länk till Google, för optimal bildkvalitét:

Amásvágge - Den okända dalen.

14 november Hösten är verkligen här

$
0
0

Ser fram mot 2019. Hösten har varit intensiv, med arbete och utbildning, ska ju bli personlig tränare. Ser fram mot nästa års vandring till Muddus nationalpark. Blir troligen någon eller några andra kortare vandringar också.

Hösten är här - och med det reflektion och planering, summering och fundering.

Jag tittar ibland på bilder från årets Sarekvandring, ett exempel syns nedan.

Det lilla köket

Bilden ovan visar, nedifrån och upp, följande:

Gaspatronhållare
Gaspatron, 450 gram
Brännare, MSR Pocket Rocket II
Kokkärl, Biltema 0.9 liter (locket 0.5 liter syns inte)
En sked

Det som puttrar är troligen någonting hemtorkat, som jag vet smakade gudomligt efter en dags vandring. Ska torka mat inför nästa års vandringar. Köpematen är inte aktuellt längre.

Under vintern ska jag skriva om den fina fjällvandringen jag gjorde i somras. Svarta Spetsen...bara det...en dröm för mig, som gick i uppfyllelse.

Planera på, där ute!

3 turer 3 personer del 2 – Ugglehöjden (eller?), Kilsbergen

$
0
0

November. Jag försöker alltid se saker från den ljusa sidan. Livet blir roligare så. Men jag måste erkänna att november ger mig en rejäl utmaning där. Det gråa. De eviga regnen. Mittemellankänslan. Mörkret som kryper in i dagarna och huvudet. En sådan dag hade jag och sonen bestämt oss för att komma ut på en tur. Måste jag säga att det var segt? Från bådas sida.

Trots detta ställde sig Ludvig (10år), på morgonen och bakade muffins, medan jag tog en bokad sväng till tandläkaren. Tänk att han blivit så stor nu, att han slänger ihop muffins lite sådär!

Vi segade oss ett tag till men kom till slut ut till bilen och for på skogsbilvägen mot Ugglehöjden. Kombinationen disträ Ludvig och ouppmärksam mamma gjorde att vi väl på plats kunde konstatera att Ludvigs fötter pryddes av ett par sandaler. Inte de bästa skodonen för en novemberskogstur. Efter lite överläggningar kom vi fram till att vi ändå ville gå en sväng, nu när vi tagit oss ut. Sagt och gjort så kom vi iväg och valde att gå den lilla stigen på södra sidan om stora Svinsjön.

Titta lakrits! Utbrast Ludvig och rotade upp roten på en stensöta. Det gäller bara att tugga lite lagom så det inte blir för starkt.

Allteftersom vi följde stigen började vi ruska av oss ”sitta kvar i soffan”-känslan och tyckte att det här var ju rätt trevligt. Bara gå i skogen, se sjön glimta till mellan träden och prata om livet.

Vi gick förbi en stor myrstack mitt på stigen, hur hamnade den där? Funderade vi.

Går det kanske att krypa in under det där klippblocket? Bäst att kolla.

Stigen vi gick var bitvis svårföljd, och både stigen i sig och markeringarna gömde sig ibland. Efter ett tag började Ludvig se mer moloken ut och säga saker som ”ska vi inte gå hem” och ”var är vi på väg egentligen?” Jag förstod till slut att han var obekväm med att inte riktigt veta var han var. Jag har inte riktigt tänkt på det tidigare. Att jag halvt omedvetet läser terrängen, förhåller mig till riktmärken, tänker kartan i huvudet och känner mig bekväm utan en stig under fötterna. Ludvig påminde mig om att det inte är självklart. Så vi pratade lite om hur man kan tänka och orientera sig, att om man tittade på kartan var vi omgivna av riktmärken, så här var det svårt att gå vilse. Det blev ett jättebra samtal mellan oss, och en fin insikt för mig. Men fortfarande var Ludvig inte helt bekväm. Och nu pratar vi killen som vi släpat med ut sedan han var liten, som kunde skilja på gran och tall innan han kunde prata. Killen som gör riktigt bra ifrån sig på idrottens orienteringslektioner. Det visade sig att sagda lektioner faktiskt bara är på stigar och när jag tänker efter har vi nog för det mesta gått på stigar med barnen själva också.

Så Ludvig och jag plockade upp kompassen, orienterade kartan efter terrängen och tog ut en riktning. Nu hade Ludvig koll och var märkbart nöjdare.

Vi letade oss framåt, sakta men säkert. Längs med höjden, genom den uppvuxna skogen med tickor och trädfällen, ut på ett hygge, genom mossa och vattenpussar. Vi funderade länge på om det var den lilla skogsbäcken som kunde vara stigen och vi letade efter färgmarkeringar och trampspår.

Skogsfukten plaskade vid det här laget om fötterna på Ludvig och vi bestämde oss för att Ugglehöjden fick vänta. Istället tog vi oss ned mot vägen som går på norra sidan om Svinsjöarna, något herr’n med kompassen klarade galant. Härifrån var det mer lättgånget, men inte mindre intressant. Mitt i vägen hittade vi helt plötsligt ett litet hål, kanske 10cm i diameter. Ludvig blev nyfiken på hur djupt det kunde vara och hittade en, vad han trodde, lagom lång pinne. Hela pinnen och en del av hans arm försvann ned, uppåt 70cm djupt var det! Hur kunde det ha blivit så? Det gick vi och filosoferade över på vägen tillbaka till bilen.

Efter de sjöblöta klädesplaggen plockats av och dumpats i en hög på golvet, korkade vi upp den varma chokladen och mumsade muffins bakom immiga rutor i bilen. Turen blev inte som vi tänkt oss, men visst blev den riktigt bra ändå.

Mannen och jag har pratat om en ”Lars Monsen på villospår”-utmaning, och efter dagens erfarenheter av att känna sig bekväm i skogen är det nog dags att sätta de planerna i verket. Kanske blir det något inlägg om det också när det blir av.

Inspirationsföreläsning

$
0
0

Idag har jag gått på en inspirationsföreläsning som ett reseföretag anordnade i Norrköping. Temat var vandring för nybörjare och äventyrare, dvs egentligen alla vandrare.

Det var en inspirerande föreläsning med mycket bilder och humor. Dock så låg tyngdpunkten just på resorna som företaget anordnar och det var inte så mycket prat om vandring egentligen. Det hade varit intressant att få höra lite mer om vandring i stort i olika miljöer och utrustning/kläder i olika miljöer och väder.  Det pratades lite om att på höga höjder kan kroppen inte tillgodose sig syre på samma sätt och lite om acklimatisering, att man ska gå på hög höjd och sova på lägre höjd. Väldigt grundläggande med andra ord. På samma sätt pratades det lite ytligt om kläder, att man ska klä sig enligt tre-lagers principen..också det var ju inget nytt.

Blev jag inspirerad till någonting då? Ja, tanken har ju funnits förut att bestiga Kebnekaise och den känslan blev starkare. Det måste vara en fantastisk känsla att stå på toppen av Sveriges högsta berg. Samtidigt är det ju väldigt mycket gruppkänsla över konceptet och frågan är när man väl står där på toppen, om man verkligen vill göra det med 25 andra personer? Ja, det får jag väl fundera lite på. 

Men i stort sett, en trevlig och inspirerande föreläsning i en tid då naturen har tagit paus. Förutom denna lilla kvist då. 

 

Dimhöljda berg och gråblåa toner

$
0
0

En dimmig lördag åkte vi ut till Ågelsjön för att grilla korv och njuta av naturen. Naturen ja. Den har ju liksom bytt skepnad. Från gult till grått och grått och grått. Allt är grått, träden, himlen och vattnet. Allt skiftar i gråa toner eller gråblåa toner och jag kan faktiskt tycka att det är ganska vilsamt. Det inger ett lugn.

Vi gjorde upp en eld. Det fanns pyttelite glöd i eldstaden, som de som varit innan lämnat kvar och av den glöden gjorde vi upp en eld. Nu ska man ju verkligen släcka efter sig, oavsett om det är på sommaren eller en regnig höstdag men det var också vackert på något sätt, av den lilla glöden som knappt syntes gjorde vi upp en stor och fin eld. Kretslopp. Vi släckte elden efter oss iallafall. Bäst så.

När vi ätit gick vi en liten promenad och njöt av omgivningarna. Vänjer mig aldrig vid det vackra Ågelsjön. Det är till och med extremt vackert en sådan här grå och dimmig dag. Dimhöljda berg och gråblåa toner.

Hievsttinjávrre - Reinoksfjellet - Gjerdalen.

$
0
0

Dag 8 och 9 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta.

Vandrar från Hievsttinjávrre genom passet Hievnenjoasske och ner till Ruonasvágge och vidare mot Gihttse. Fortsätter förbi Girkkovárre och Reinoksfjellet tillbaka till Gjerdalen.

Hievsttinjávrre till GihttseDag 8 (14:e september)

Karta dag 8.Karta dag 8.

Jag vaknade till en lugn och fin morgon. En kall natt utan vind och närheten till vatten gjorde att det var mycket kondens på yttertältet. De kala klipporna gör landskapet markant annorlunda jämfört med hur det ser ut på svenska sidan av gränsen.

Dagens mål var att komma fram till norra sidan av Reinoksfjellet och tälta vid en sjö i Slædovágge. Om vädret var bra skulle jag försöka mig på en uppstigning mot toppen av Reinoksfjellet i morgon. Enklaste vägen såg på kartan ut att gå genom passet Hievnenjoasske. Därefter skulle jag korsa Ruonasvágge och gå mot Slædovágge via Gihtsekåhppe.

1.Lägerplatsen vid Hievsttinjávrre.1. Lägerplatsen vid Hievsttinjávrre.

För att slippa vada Ræhtjátjåhkå som var för djup för mina kängor sista biten fram till sjön, gick jag över klipporna uppströms lägret där man enkelt kunde gå över jokken på stenar. Vattennivån i Hievsttinjávrre var låg vilket skapade stora sandstränder vid jokkens inlopp.

2.Stranden vid Ræhtjátjåhkås inlopp i Hievsttinjávrre.2. Stranden vid Ræhtjátjåhkås inlopp i Hievsttinjávrre.

Från sjön upp till Hievnenjoasske var det 200 meter stigning som aldrig blev för brant och terrängen var lättgången frånsett en och annan "tröskel" som man fick leta en väg ner ifrån.

3.Vy mot Hievsttinjávrre på väg upp mot Hievnenjoasske. Till höger Hievsstinvárre. I mitten Tjuolak närmast och Tjårok längre bort.3. Vy mot Hievsttinjávrre på väg upp mot Hievnenjoasske. Till höger Hievsstinvárre. I mitten Tjuolak närmast och Tjårok längre bort.

På vägen upp mot Hievnenjoasske fick man en bra överblick av norra delen av Ræhtjátvágge (Retgatdalen) och sjön Hievsttinjávrre. Det var tydligt att inlandsisen rört sig från söder mot norr genom Ræhtjátvágge då norra delen av dalen var full av de typiska branta trösklarna, medan södra delen av dalen som ligger i Sverige bestod av slipade hällar utan trösklar.

4.Norra delen av Ræhtjátvágge.4. Norra delen av Ræhtjátvágge.

Hievnenjoasske var lättframkomlig fjällhed där välslipat urberg här och där gick i dagen och det gick snabbt att ta sig igenom passet. I planeringen ingick ett besök upp till toppen av Hievnek men molnen hade sänkt sig och det var sannolikt att det snart skulle börja regna och blöta lavbevuxna svaberg (rundhällar) är inget man vill gå ned på.

5.Hievnenjoasske.5. Hievnenjoasske.

Trappstegen återkommer när man ska ta sig ned från passet till Ruonasvágge, men om man fortsätter i passets längdriktning så kommer man nästan ända ner utan att behöva lirka sig förbi småstup. Eftersom jag skulle korsa Ruonasvágge var jag tvungen att ta mig förbi några småstup vilket inte är något större problem annat än att det ofta tar lite tid att hitta en riskfri väg.

6.Vy från nedgången från Hievnenjoasske mot Ruonasvágge.6. Vy från nedgången från Hievnenjoasske mot Ruonasvágge.

Nere i Ruonasvágge gick jag mot Gihtsejåhkå (jokken som rinner genom Ruonasvágge) där det såg ut att vara möjligt att ta sig över utan vadning. Mycket av vattnet rann under en söndersprucken berghäll och endast en liten bit var djupare men där fanns en stor sten under vattnet att gå på. På andra sidan jokken åt jag lunch medan duggregnet drog in.

7.Gihtsejåhkå.7. Gihtsejåhkå.

Gihttse - som betyder "killing" (get) på lulesamiska - är det lägsta berget i den här delen av Ruonasvágge, men det måste ha varit betydelsefullt för samerna då det fått ge namn åt Gihtsejávrre, Gihtsejåhkå, Gihtsekåhppe och Gihtsenjoasske. 10 km SO om "Killingen" ligger "Fåret" då jag förmodar att berget Sávtsasj är en omskrivning av Sávttsa - lulesamiska för "får".

Efter en snabb lunch valde jag kortaste vägen mot Girkkovárre och hamnade i en labyrint av små klipphällar med branta västsidor. Man har ingen överblick så det är omöjligt att veta vilken väg som är den bästa. När man tror sig ha gått runt en större tröskel kan man stoppas av en djup vattensamling och får gå tillbaka. Området är drygt en km långt men jag fick nog gå mer än dubbla sträckan innan jag var igenom. Nu kunde jag äntligen ta ut en siktlinje som låg mer än 10 meter framför mig.

I efterhand konstaterade jag att det hade varit enklare att gå några hundra meter längre norrut och vada Gihtsejåhkå för att undvika den labyrint jag nyss tagit mig igenom - såvida man inte har en förkärlek för labyrinter.

8.Ruonasvágge.8. Ruonasvágge.

9.Sluttningen upp mot Girkkovárre och Gihttse.9. Sluttningen upp mot Girkkovárre och Gihttse.

Regnet upphörde och himlen sprack upp. När jag kommit upp en bit i sluttningen såg jag att det var brantare bergssidor om jag skulle gå genom Gihtsekåhppe. Eftersom berget var blött efter regnet valde jag att gå upp mot passet mellan Girkkovárre och Gihttse då sluttningen där var mindre brant. Dessutom blir den vägen till Reinoksfjellet knappast längre.

10.Gierggetjåhkkå och till höger passet Gihtsenjoasske.10. Gierggetjåhkkå och till höger passet Gihtsenjoasske.

Sluttningen bestod av fin fjällhed som var översållad av större stenar och stenblock upp till 5 meter höga, men det var lätt att ta sig fram. Klockan var nu drygt fyra och då jag var osäker på hur det var med tältplatser uppe vid Gihtsejávrre slog jag läger högt upp i sluttningen vid jokken som kommer från sjön, så att yttertältet skulle få en chans att torka upp innan det var dags att sova.

Länk till Google, för optimal bildkvalitét:

Hievsttinjávrre till Gihttse.

Gihttse till GjerdalenDag 9 (15:e september)

Karta dag 9.Karta dag 9.

Natten var kall men jag klarade mig bra i min sovsäck med dunjackan som extra täcke. Det var +2 grader på morgonen. Det blåste inte mycket men vindens kyleffekt var märkbar. Som tur är har tältet två absider och jag kunde sitta i lä och laga frukost. Efter frukosten steg kroppsvärmen. Blåsten hade i alla fall förhindrat att det bildats kondens på yttertältet - alltid skönt att packa ihop ett torrt tält.

Jag gick på norra sidan av Gihtsejávrre och tänkte sedan svänga söderut för att komma ner mot norra sidan av Hierggevárre (Reinoksfjellet). Girkkovárre är ett märkligt berg med en nästan lodrät östsida som stupar rakt ner i sjön. Terrängen var lättare att vandra i än vad jag föreställt mig då området ser stenigt och kargt ut på avstånd.

1.Passet mellan Girkkovárre och Gihttse.1. Passet mellan Girkkovárre och Gihttse.

Efter att ha passerat Gihtsejávrre kommer man till ett namnlöst större plant område som är passet mellan Ruonasvágge och Slædovágge. Där går en markerad led - cirka 25 km lång - mellan Hellmobotn och Gjerdalen.

2.Vy mot norr över passet mellan Gihttse och Livsevárre.2. Vy mot norr över passet mellan Gihttse och Livsevárre.

Här vek jag av söderut och när man tagit sig igenom passet mellan Girkkovárre och Livsevárre har man en mäktig vy mot Reinoksfjellet och Bajep Slædovágjávrre (772). Jag går ned mot Slædovágge där även Vuolep Slædovágjávrre (760) ligger. Dalgången har fått ge namn åt den brant stupande Slædovágvárre (1313). Den väg jag på kartan trott skulle vara möjlig att påbörja en uppstigning mot Hierggevárre såg svårare ut än väntat då den delvis gick över brant svaberg. Molnen och regnet sänkte sig strax över berget så en uppstigning blev aldrig aktuell. På med skalplaggen och ner med kameran i ryggsäcken. Det skulle fortsätta regna resten av dagen utan avbrott.

3.Vy mot norra sidan av Hierggevárre och Bajep Slædovágjávrre.3. Vy mot norra sidan av Hierggevárre  och Bajep Slædovágjávrre.

När jag fick syn på rösningen av leden så följde jag den. Man kunde ta sig över utloppet från Vuolep Slædovágjávrre med kängorna på. Eftersom det regnade tog jag det lite försiktigt där leden gick över hälleberget. Leden var inte svår att följa. På höger sida har man den reglerade sjön Livsejávrre vars blottlagda stränder lyste vita då vattennivån var låg. Hela området med Hierggevárre och Gasskatjåhkkå skulle ha varit en pärla i fjällvärlden om sjöarna hade fått vara orörda. Det är fortfarande ett intressant område att vandra i.

Det rinner en jokk från den västligaste glaciären på Hierggevárre ner till en reglerad mindre sjö nedströms Livsejávrre. Den kunde jag passera på stenar men under sommaren behöver den nog vadas. Det blev strax nedför mot Gjerdalen och här fanns en stig gjord av fyrhjulingar som i stort följde kraftledningen. Man förlorar 350 meter i höjd för att sedan behöva ta sig upp 250 meter innan man är framme vid parkeringen. Stigen korsar Hierggejåhkå där den breder ut sig över en sandig botten. Tar mig nätt och jämt över med kängorna på. När stigen kommer nära vägen väljer jag att gå vägen sista biten. Regnet har minskat till dugg. Jag försöker byta om snabbt så att inte kläderna ska hinna bli blöta. Äter en sen lunch i form av en påse nötblandning innan jag vid 3-tiden börjar återfärden. Trodde att jag skulle kunna sova över på vandrarhemmet i Arjeplog, men de har stängt över helgen. Fortsätter en bit till men beslutar mig för att sova i bilen i stället för att köra till min syster i Umeå och riskera en viltolycka. Lyckas sova någon timme insvept i sovsäcken. Ute tindrade stjärnorna.

Länk till Google, för optimal bildkvalitét:

Gihttse till Gjerdalen.

Världsarv

Området jag vandrade i dag 6, 7 och 8 (en del av Tysfjord kommun runt Hellmofjorden) föreslogs år 2002 ingå i UNESCO´s Världsarvslista, tillsammans med Rago nasjonalpark. Om förslaget går igenom så skulle LAPONIA världsarv utökas då både Rago och Tysfjord gränsar till Padjelanta.

The Laponian Area - Tysfjord, the fjord of Hellemobotn and Rago

Hot mot planerna finns i form av Musken Kraftverk som vill bygga ut vattenkraften i de orörda området söder om Hellmofjorden.

Naturvernforbundet (Norwegian Society for the Conservation of Nature) motsätter sig planerna och beskriver området så här:

Vasja er helt urørt av tekniske inngrep og har rik flora. Det går en sti opp langs vassdraget og inn i Sverige.

I dag er det planer om å bygge Musken kraftverk og lede vannet fra elva i en 6 kilometer lang tunnel i fjellet.

I dette området var det planer om nasjonalpark både i Norge og Sverige, for å sikre et sammenhengende verneområde.

Vasjaelva har tidligere vært vurdert for vern, og fikk da svært stor verdi. Nå er det på tide å sikre disse verdiene for ettertiden.

Nästa år har jag planerat in en tur - med start i Gjerdalen - som går genom området söder om Hellmofjorden. Det gäller att besöka hotade områden innan de exploateras.

Tur genom föreslaget Världsarv gränsande till Laponia.Tur genom föreslaget Världsarv gränsande till Laponia.

9 nätter i tält

$
0
0

3/7 2017 dag 1

Kom fram till Nikkaloukta runt kl 17 och det duggregnade. Vi var inne och tittade runt i restaurangen och butiken, sedan gav vi oss iväg. Vi passerade Lap dånalds och fortsatte ytterligare ca 1-2 km till vi hittade en glänta där vi slog upp tältet runt 20 tiden. Vi var trötta efter bil och flyg resan. Trots regnkläder så var vi dyngsura in på bara kroppen och det var skönt att byta om och äta mat. En timme senare så sov vi.

4/7 dag 2

Vaknade klockan 6 och det regnade inte mer, gick ut och hängde alla kläder på tork. Somnade om och vaknade vid 8. Allt var torrt utan kängorna. Frukost, sedan bar det av mot Kebnekaise fjällstation. 

Lunch i strålande väder.

Passerade fjällstationen med någon km och slog upp tältet.

5/7 dag 3

Vandringen idag gick i fint väder. Målet för dagen var sjön man passerar när man tar "genvägen" istället för att passera Singi. Såg flera renar. När vi kom fram på eftermiddagen så var det kallt i luften så kvällsmaten åts inne i tältet. Det föll även lite snö. Natten var kall och blåsig.

6/7 dag 4

Solen sken men vinden var iskall när vi gav oss iväg på förmiddagen. Målet var idag Sälkastugorna.

Lunch i Kuoperjåkka raststuga

vidare mot Sälka

snön låg djup på vissa ställen

Framme vid Sälka så lagade vi mat sedan blev det bastu.

7/7 dag 5

Idag vandrade vi sträckan Sälka- Tjäktjastugan och det var den mest fysiskt jobbiga delen på vandringen. På 2 km om båda sidor passet låg blötsnön djup och man sjönk ibland ner med hela benet. Man följde vinterledens markeringar för något annat syntes inte. Det var inte kallt men vinden friskade i. Genomblöta av svett men glada tog vi lunchpaus i raststugan.

Sedan bar det av mot Tjäktjastugan.

Ca 500 meter från Tjäkjastugan hittade vi en kanon plats och tältet slogs upp. En härlig kväll i skönt väder.

8/7 dag 6

Vi vaknade av det regnet smattrade mot tältduken. Vår färd fortsatte mot Alesjaure, en lättvandrad sträcka då det gick nedför mestadels. Väl framme så köptes diverse godsaker i stugans kiosk. Matlagning, bastu plus en whiskey avnjöts denna kväll. 

Utsikten från tältet

9/7 dag 7

Idag hade vi bestämt oss för en kortare tur. Målet var rastskyddet Radunjarga och dit nådde vi tidigt på dagen. Tältet slogs upp och det blev en vilodag. Granne med oss var en revirtänkande Rödbena som pep allt vad han kunde så fort man körde ut huvudet ur tältet!

10/7 dag 8

Efter en mycket blåsig natt gick vi från Radunjarga vid 11 snåret.Vi fortsatte mot Abiskojaure och det gick nerför hela vägen.Just där på väg ner mot dalen ser vi en björn ca 2-300 meter bort som är på väg uppför på andra sidan jokken. Vi tror först inte våra ögon men visst är det en björn! Vi möter strax ett par andra vandrare som så fort de ser oss säger" såg ni björnen"? Otroligt snabbt o smidigt djur som vi inte trodde vi skulle få se. Slog läger för dagen i Abiskojaure.

11/7 dag 9

Vaknade upp till solens strålar. Fortsatte färden och njöt av väder och omgivning. Tog lunch längs med forsen vid en bro. Sista biten ner och väl framme vid Abisko Turiststation fick vi en tältplats. På kvällen blev det trerätters middag och det smakade ljuvligt. En underbar sträcka att vandra och som vi kommer att återkomma till snart igen.

//Sofie o Patrik


3 turer 3 personer del 3 – Etapp 14, Bergslagsleden

$
0
0

När jag på kvällen plockade undan packningen från dagens tur svepte en dofthint av brasa förbi. Både från packningen och mig själv. Då vet man att dagen varit en bra dag.

Min äldsta bror, Gustaf, har en Kelly kettle. Den här smarta prylen med anor från 1800-talet blev dagens signum. Med vatten från närmaste bäck, lite torrt ris, några pinnar och späntade grenar försåg den oss snabbt och effektivt med både en brasa och kokhett vatten vid varje paus.

Konstigt nog var det här första gången jag vandrade en hel etapp på Bergslagsleden. Konstigt eftersom jag vuxit upp i Bergslagen. Gustaf blev mitt vandringssällskap. Han har gått några fler av etapperna men inte heller han har vandrat på leden före myndig ålder. Den 14:e etappen, Ramundeboda till Svartå herrgård, blev alltså min jungfruvandring.

Vi diskuterade i den första uppförsbacken efter Ramundeboda, de olika varianterna av utmärkelser som erbjuds för Bergslagsleden. Gustaf har anmält sig till ledpass 365. Att klara hela leden under ett år. Orangea bandet å sin sida innebär att man ska göra hela leden för egen maskin och utan avbrott. Båda är vi imponerade av alla som gör långa thru-hikes. Visserligen används den termen mest om de amerikanska PCT, AT och CDT. Men visst kan man använda ordet för hela Bergslagsleden också. Men är det något för oss? Kanske lite lagom att ta hela leden på ett år då istället. Jag funderar på om jag ska anmäla mig jag också, men ryggar lite för åtagandet. Vet inte om jag triggas eller hämmas av den lilla push det blir. Jag kanske nöjer mig med diplomvandringen. Att gå hela leden ” när jag vill, i den takt jag vill och ta etapperna i den ordning jag vill”.

Frukostmagen kurrade och det behövdes ganska snart en paus, som vi tog i närheten av en liten bäck. Liggunderlagen breddes ut på den fuktindränkta mossan, långt från sommarens extremtorka och brandrisk. Kåsan fylldes med rykande varmt te. Händerna slöt sig lite suktande om värmen. Dagen innehöll ett litet köldkorn. Jag trodde det skulle vara nog med ylleunderställ, dunjacka och en överdragsjacka. Men fryslorten jag skulle behövt lite mer. Tur den lilla brasan fanns där. Och gav pausen lite värmedaller. Tills jag kunde jobba igång kroppsvärmen igen.

Efter pausen såg vi en jägare precis efter leden svängde av grusvägen. Bäst att vi byter några ord och hör om vi stör, tänkte vi. Den fåordiga mannen försäkrade oss att det var lugnt, deras jaktområde låg åt andra hållet, men han kunde ju inte garantera för jaktlaget däråt. Han nickade med huvudet i riktning mot leden och såg lite pillemarisk ut. Allt som allt tolkade vi det som att det var lugnt och vandrade vidare.

Tempot var högre idag än på de två tidigare turerna i min bloggserie ”3 turer 3 personer”. Två vuxna. Kängorna trampade rytmiskt på stigen. Pulsen var lite högre. Andningen hängde med i djupa jämna andetag. Värmen pumpades ut i kroppen. Skogen gav oss en behaglig fondvägg för ögonen att vila i.

Svanar trumpetade förbi i pilform. På väg bort från kylan. Hej då vinkade jag upp genom träden till deras slanka, vackra profiler. Välkomna tillbaka till våren!

Lunchen intogs vid det enda vindskyddet längs sträckningen, vid Bäckelid. Ett övernattningsbart och riktigt fint ställe. Bäcken porlade fram i sänkan och vattenväxterna skvallrade om källvattenkvaliteten. Och visst ligger här en kallkälla också. Vedförrådet var slut, men det snittsiga med Kelly kettlen är ju hur lite man klarar sig på. Även resterna i ett "tomt" vedförråd räcker till. Äggmackor och makrill, korv och folieknyten och egentorkade portioner har hittills dominerat min utomhusmat. Det här var första gången jag testade frystorkad mat i köpeformat. Turmaten smakade som skolmaten. Riktigt gott, och värmande, men liksom gjord att passa alla och därför ganska neutral. Har kanske blivit lite bortskämd med min mans finfina egentorkade måltider med lyxkänsla.

     

Tänk att jag och Gustaf fått en hel dag tillsammans. Med varsin uppsättning barn är det inte många gånger det hänt de senaste åren. Under de totalt 9 timmar som etappen tog oss hann vi prata om mycket. Utan våra underbara ungar kunde vi prata klart. Avsluta meningar och lyssna på svaren. Vara närvarande i pratet. Samtalsämnena vävdes in i varandra och associerades vidare.

Vid Rankelmossen ändrades karaktären på miljön. Raka stolta tallar övergick i tvinnade, krokiga, små överlevare. Färgpaletten bytte från blåbärsrisens och barrträdens gröna till flera nyanser av brunt. Vi stod ett tag på hällarna vid utsiktspunkter och tog in vyn. Helt plötsligt spottade och fräste Gustaf för fulla muggar. Han hade fått låna ett vattenfilter, sawyer mini, av mig, för att testa. Kranvattnet i flaskan var nu urdrucket, bäckvatten påfyllt, och filtret sedan tidigare rengjort med 70%ig sprit! Något jag nämnt i förbigående men vi båda lyckats glömma bort. Ett gott skratt klingade över mossen och filtret spolades igenom med vatten.  Ordningen återställd.

  

Sista fikapausen blev i skogen medan skymningen föll. Kelly kettlen gurglade kokande vatten, elden prasslade och dansande, gulröda skuggor lyste upp träden runt omkring oss. Jag la mig ned på liggunderlaget och lät blicken vila mot de mörknande silhuetterna av träden mot den grå himlen. Utanför vår tillfälliga plats blev det mörkt. Helt mörkt. Hemma, när det blir en sådan stund, fylls den snabbt av ett måste eller ett vill, härute fick stunden bara vara. Vilsamt.

  

Vi vandrade vidare i pannlampsken. Min lyste upp framför fötterna. Gustafs gav oss en bra bild av omgivningarna. Det finns pannlampor och så finns det pannlampor.  Skogen blir en annan i mörkret. Sinnena uppfattar på ett annat sätt.

Ett par billyktor svepte förbi mellan träden. Vi var framme vid Svartå herrgård och turen var slut. Skulle inte haft något emot att krypa in i en varm sovsäck i ett tält, för att fortsätta vandringen nästa dag. Tankarna om en thru-hike dröjde sig kvar i medvetandets vildmarker medan vi svischade fram på fyra hjul in i natten.

Utesöndag

$
0
0

Vad sådana här dagar är härliga. Ledig söndag med vackert väder. Vaknade upp i morse, frost på marken och himlen var blå. Kände direkt att jag måste ut. Och ta vara på dagen. Och vilken fin dag det blev. Himlen fortsatte att vara blå hela dagen, inte ett moln. 

Vi tog en promenad, gjorde upp en eld, tog en promenad igen , såg en solnedgång och gick tillbaka. Kan inte bli mer nöjd, tror jag. 

Det är i slutet av november, snart står första advent för dörren. Något som man måste förhålla sig till nu är kylan, eller rättare sagt de fjuttiga  minusgrader som har dykt upp helt plötsligt. Helt plötsligt tycker man det är så otroligt kallt men allt är relativt, hade det varit mitt i vintern hade det inte alls varit kallt. Det gäller att klä sig smart och se till att röra på sig. Och om man kan, göra upp en värmande eld. Elden är viktig, den knyter ihop hela turen och där kurrar magen förväntansfullt.  Utesöndag med levande eld. Och lussekatter. En riktigt fin utedag.

Skridskotur i soluppgång

$
0
0


Med solen och vinden i ryggen.

Vi tog en långfärsskridskotur i soluppgången igår morse. Månen låg kvar på himlen och sjön hade lagt sig. Mot strandkanten var isen bucklig men en bit ut var det ett härligt salsgolv att åka på. 

Ispik, ryggsäck, dubbar och sällskap samt en gnistrande sol var en härlig början på måndagen!


Sjön "ligger blank som ett nybonat golv".


Isselfie

Solen går upp och dagen gryr.

 

Bonus i november: Årets sista brittsommardag

$
0
0

Måkläppen är ett naturreservat allra längst ut på den södra delen av Falsterbohalvön. Området blir därmed en av de mest sydliga delarna av vårt land – nästan i nivå med Smygehuk. Det består mest av sandrevlar och därmed blir höjden över havet nästan obefintlig. Det innebär också att delar av terrängen ständigt omformas av vatten, strömmar och vind. En annan omständighet med Måkläppen är att det bara är tillåtet att besöka det under tre månader under året: november, december och januari. Övriga månader tillhör det sälarna och fåglarna.

Jag hade pratat med goda vännen Cecilia om att besöka Måkläppen. Till skillnad från mig hade hon varit där förut och var villig att vara ciceron. Men det krävdes en dag med bra väder och inte för mycket blåst. Den 17 november såg lovande ut. SMHI gissade på 7-8 plusgrader och hyfsat svag vind. Visserligen mulet väder men dock uppehåll. Men vädret skulle visa sig bli mycket bättre än så.

Vi anlände tidigt på eftermiddagen med bil till Falsterbo och vandrade utmed den västra stranden söderut ett par kilometer. Falsterbo fyr – med ringmärkningsstationen för fåglar – passerades och vi kom så småningom fram till reservatsgränsen. Där sträckte sig den låga sandreveln ytterligare 2½ km söderut. Och långt borta, ända vid horisonten, förenades land och hav utan att någon skarvning kunde urskiljas. Det var som att gå rakt ut i havet.

Ovan: Cecilia vid tubkikaren med vars hjälp vi kunde spana in de närmsta sälarna. Ibland stack de upp sina huvuden och tittade nyfiket på alla tvåbenta badkrukor som promenerade förbi. Tyvärr låg min systemkamera med teleobjektivet därhemma så några bra foton av djuren blev det inte.

Och så var det vädret. Temperaturen var som utlovat – tills solen kom fram! För det gjorde den, och med ens kändes dagen sommarvarm och skön, trots det utsatta läget och en del vind.

Mobilkameran kämpar med ljusförhållandena. Foto: Cecilia.

Det var fortfarande en bit kvar till yttersta delen och hungern gjorde sig påmind. Vi slog oss ner i lä bland det sträva strandgräset. Snabbt kom matsäckarna fram. Det var ljummet i luften och nästan som en sommarpicknick – bara den rödvitrutiga duken fattades.

Mätta och nöjda strövade vi vidare och nådde den allra sydligaste spetsen där sandstranden nästan omärkligt försvann ner i havet. Vi stod där en stund och kände som om detta var världens ände.

Här tar denna del av Skåne slut! Foto: Cecilia.

Sedan vände vi tillbaka utmed strandkanten.

Ett slags utomhusmuseum: gamla vrakrester. En av bjälkarna var märkt med en metallplatta som upplyste om just detta. Foto: Cecilia.

På återvägen växte molnen och hotade att uppsluka den värmande solskivan. Pessimistiskt sa jag att det är så som klara sommardagar brukar sluta: solen går ner i en säck. Men jag hade fel. Den lysande skivan kom fram igen och sjönk sedan sakta som en ballong i havet. Vi slog oss ner på en sandkulle och betraktade skådespelet. Någon brådska hade vi inte, och för en stund kändes det fartfyllda och jäktiga stadslivet väldigt avlägset.

Allteftersom ljuset försvann sjönk också temperaturen. Luften och stillasittandet gjorde kroppen kall. Men även en sommardag i juni kan ju ibland sluta med en svalka som biter lite i skinnet.

***

Nästa dag var det betydligt kallare i luften och den behagliga känslan av sommar hade försvunnit. Från träden utanför min lägenhet i Lund hördes diskreta visslingar och tutanden: domherrarna hade anlänt till sitt vintertillhåll i bostadsområdet. Men mina tankar var fortfarande fyllda av kvardröjande intryck från årets sista sommardag.

PS. Den som vill läsa mer om Måkläppen kan enkelt googla fram info från exempelvis länsstyrelsen.

Ny utsiktsplats vid Norrvikensjön, Törnskogens Naturreservat

$
0
0

1:a advent passade vi på att besöka den nya utsiktsplatsen som byggts på andra sidan vår sjö #norrviken i Sollentuna.

Vi hade hoppats på en eldplats vid den nya handikappanpassade utsiktsplatsen men så var tyvärr inte fallet.

Vi vandrade därför vidare till ängen vid Vaxmora och väl där tände vi en eld.

Det blev grillad korv till lunch och sedan blev det hembakade lussebullar och julmust till efterrätt så här 1-a advent.

Sixten 9 år täljde jätte fina grillpinnar till oss alla fyra.

Ett litet äventyr så här nära inpå jul känns roligt. Inte alltid lätt att få till utemiddagar på vintern.

Vill du se fler av våra äventyr så titta gärna in på vår webb www.vandringstjejen.se

/Helena, Fredrik och barnen

#äventyrsfamiljen #vandringstjejen

Viewing all 2354 articles
Browse latest View live