Quantcast
Channel: Senaste blogginläggen på Utsidan.se
Viewing all 2349 articles
Browse latest View live

Decemberjakt 2017 - En nykläckt jakttjejs tankar

$
0
0

Vi tar bilen till jaktmarken strax utanför norra Stockholm. Väl där möter resten av jaktlaget upp. Det är kallt, runt nollan när vi kliver ur bilen. Det ryker ur min mun när jag andas och jag drar snabbt på mig min varma jaktjacka. Jag gillar verkligen inte att frysa!

Vår tax Norma gnäller där bak i bilen. Hon låter som en liten fågelunge, liksom kvittrar bara så där som taxar kan göra. Hon vet precis var som är på gång.


Ny Expedition På Gång. Eventuellt

$
0
0

Jag måste säga att den här tiden är svår. Mycket svår. Det händer väldigt mycket nu som påverkar livet framöver och ibland vet jag inte hur jag skall hantera allt. Så jag kan bara göra som jag gjort i hela mitt vuxna liv, när saker och ting blir för svåra att hantera, jag börjar planera för en Expedition på egen hand som skall ge ett välbehövligt perspektiv.

Jag har nu beställt mat för tre veckor, en pulka från Fjellpulken, uppdaterat hela min teknik när det gäller kommunikation, energidrift och säkerhet och räknar med att ge mig ut på en månads tur norröver innan snön försvinner. Vilket den också kan tänkas göra innan jag når dit jag vill!

Jag behöver komma iväg för att få ett större perspektiv på tiden i Grönland. Det har varit en tuff tid, mest på grund av interna bekymmer med Evas ögon i centrum. Nu börjar det se allt bättre ut, men misstag gjordes av sjukvården där hemma och jag hoppas det inte är avgörande för hennes syn. Vi har det bra här i Köpenhamn men skulle ju hellre vilja vara på Grönland, men hur det blir och om det är möjligt, och om, för hur länge, det hoppas jag vi får besked om i slutet av veckan.

Tjejerna tar det bra på alla nivåer och ser fram emot mot min färd, vilken jag ju heller inte vet om blir av till 100% än. Eva är helt övertygad att hon skall bli den som tar över från mig en dag. Hade det inte varit för hennes ögon, hade jag velat ha hennes sällskap.

Den här turen skall förutom perspektiv på Grönland, mig själv och livet, hjälpa mig få en bättre översyn på klimatförändringarna.

Om den nu blir av.

Senja - En weekend

$
0
0

Vad ska vi göra, hur är vädret, vart ska vi åka? De vanliga frågeställningarna som rabblas under morgonen dagen innan man blir ledig. Vi skriver ned alternativen för att sakta men säkert komma fram till ett resultat enligt uteslutningsmetoden. Isklättring där, alpinklättring där, skidåkning där. Tillslut kommer vi fram till två heldagar alpinklättring på ön Senja, 4 timmar ifrån Abisko. Vi planerar att åka samma kväll efter jobbet och slå upp tältet på första bästa plats mitt i natten. Bilen måste packas färdigt och allt handlas innan avfärden och jobbet, det är stressigt.

Klockan är 01.30 när vi svänger in på en liten skogsväg någonstans på Senja. Termometern visar minus 16, ovanligt kallt för att vara så nära havet, det kommer bli en huttrande natt eftersom sovsäckarna bara klarar runt -8. Vi somnar snabbt och huttrar oss genom natten, och vaknar direkt solen börjar skina på tältet kl 07.
Vi försöker värma igång genom lite joggning men det är riktigt isigt ute, en snabb frukost och in i bilen och värmen.
Vi åker ut mot bergen för att reka och försöka hitta någon linje att klättra som ligger nära vägen, ju fler väggar vi passerar desto mer förvirrad blir vi – det är klätterbara linjer överallt! Vi har inga beskrivningar överhuvudtaget, utan går bara på magkänslan vilket bidrar till känslan av äventyr.
Tillslut faller valet på en liten tunn is som sträcker sig upp till en hylla som sedan avslutas med ett brant isfall på toppen, det är dessutom väldigt nära vägen – perfekt för dagen.
Vädret är perfekt och redan 15 minuter från vägen står vi vid foten av leden som ser minst sagt njutbar ut. Rolig tunn is, blandat med snö och klippa leder oss 200meter upp till botten av isfallet på toppen. Solen skiner där uppe och vi undrar om det ens är i skick att klättra. Isen visar sig vara perfekt, Sorbét som det kallas, det är kanske en av de få gånger som vi lyckats pricka in sådan härlig is.
Vi når toppen och springer sedan ned till bilen där vår vän Kalle väntar på att hämta upp oss. Inatt sover vi inte i tält, utan har bestämt oss för att ta in på Senja Lodge för att få lite värme efter nattens huttrande.
Mysigare plats att bo på under vistelsen på Senja går inte att finna och vi lagar en rejäl middag och tittar igenom ledbeskrivningarna inför morgondagens uppdrag. Vi upptäcker också att den led vi scoutat och klättrat under dagen blev klättrad 2012, och fått namnet The Shelf , 300m WI4+.
Imorgon bestämmer vi oss för att gå till foten av berget Kyle, som skall vara perfekt för lagomt långa alpina klätterleder på ca 200m i varierande grader. Vi bestämmer oss först när vi tittat på väggen på nära håll för att köra på en led som heter Stormbringers, 200m, M4 som ringlar sig upp till en liten topp till höger om Kyle och “Kyles Keyhole”.
Det visar sig vara en fantastiskt trevlig klättertur som får avrunda den här turen till Senja. Kalle hämtar återigen upp oss där vi blev lämnade och vi rullar nu tillbaka de 4 timmarna mot Abisko. Det är fascinerande hur 2 dagar kan kännas som en vecka av ledighet, förmodligen för att man fyller dagarna med något värdefullt.

Tre dagar, tre vänner och tre berg

$
0
0

Här följer en återblick från en kort tur till Kebnekaise med några vänner Augusti 2014.

140801

Efter bilkörning från Umeå och lunchbesök hos Hugos i Kiruna ankom vi Nikkaluokta vid 16-tiden och gjorde oss klara för inmarsch mot Kebnekaise. Vädret var fantastiskt och jag valde att gå i shorts och t-shirt. Den varma sommaren verkade ha torkat ut myggen som knappt fanns på plats.

Vy mot Tjeurolako

Efter några myrar öppnade landskapet upp sig vid sjön Ladtjojavri. Försökte pruta lite på ett tänkt båtpaket med T & R men kaptenen passade istället på att snacka ner mig med glimten i ögat. Man hörde visst aldrig något från alla som vänt osv...

Ladtjojavri

Vi fick vänta en stund på båtavgången, men i detta väder så var varje minut en ren njutning. Verkligen full båtlast! Försök att räkna ut hur mycket båten drog in en dag som denna, skapade hissnande summor.

Guodekvàrri

Den avkopplande båtturen tog alltför fort slut och så var det efterhand dags att börja en lättare stigning upp mot bron över jokken från Tarfala. Tankar om att vi kanske inte skulle komma fram till vårt tänkta basläger efter fjällstationen, började cirkulera i gruppen. Den överpackade 50 literssäcken, modell dam(?), ackopanjerad av ett par gnisslande foppatofflor nederst, började ta ut sin rätt på Nisse.

Basecamp

Vi bet dock ihop och kunde slå upp det knallröda Hilleberg Anjan, som Anders stod för, runt halv tio med underbar utsikt.

Morgonen därpå bjöd på härligt morgonljus över en storslagen natur. Det var tydligt att det redan nu var full aktivitet längs leden. Efter en lugn frukost lämnade vi tältet och satte kurs mot Västra leden.

Nisse och Anders mycket förväntningsfulla

Jokken där Västra och Östra leden skiljs åt

Anders spanar mot toppen

Nisse hade visat sig som återfödd med sin lättpackade ryggsäck denna förmiddag och satte upp ett rasande tempo längs Kittelbäcken. Pågående antibiotikakur för Anders gav ett dragspel i vandringssällskapet som vi tidigt valde att acceptera.

Uppe på Vierranvarri(1720m) hade vi dock återsamlats och jag la på lite skavsårsplåster. Mina Meindelkängor var oresonliga uppför och kommer aldrig någonsin att få delta på någon topptur mer. Den långa stigningen längs Kebnekaises sydsida var inte särskilt motiverande att beskåda från detta berg.

Kebnekaises sydsida

Timmarna gick och höjdmetrarna med dem. Lunch vid en av toppstugorna och sedan spänd förväntan på toppglaciärens beskaffenhet.

Nisse lyckades låna till sig ett par stegjärn medan jag och Anders krafsade oss uppför den hårda och barsmälta glaciären.

Nisse på Kebnekaises sydtopp 2101m

 Storglaciären t v och Björlings glaciär t h

Jag kunde inte riktigt släppa Tolpagornis siluett och bestämde mig för att försöka bestiga den på tillbakavägen om krafter fanns. När jag stod på toppen av Vierranvarri för andra gången denna dag tog jag beslutet.

Vy mot Tolpagorni 1662m från Vierranvarri 1720m

Efter trängseln på Kebnekaise var det en underbar konstrast att vara själv. Utsikten ner mot Singivagge, på väg upp längs Tolpagornis stenrygg, var slående.

Ett spegelblankt Singijavri

Kall vind kröp upp från Laddjuvagge när jag tog de sista stegen upp över krönet på Tolpagorni. Vilken kontrast att byta oändligt stenskravel mot milsvid vy över svenska fjällmarker!

Blev sittande tyst en lång stund. Ringde något samtal till pappa och började sedan fundera var mina kamrater befann sig. Nisse hade jag lokaliserat på avstånd från uppstigningen av Tolpagorni då han kämpade sig nedför Vierranvarris stenbrant.

Ser du "mannen i mitten"?

Från toppen kunde jag se att det fortfarande pågick stor aktivitet på Kebnekaises sydtopp. Klockan var nu runt 17.

Sydtoppen sedd från Tolpagornis västsida

Björlings glaciär slickar sig ner fjällsidan

Fick efterhand mobilkontakt med Nisse som redan var framme vid baslägret. Han hade inte sett till Anders sedan nedstigningen från Kebnekaise. Då jag såg Anders rygg långt nere i Kitteldalen blev jag lättad. Han hade visst suttit länge i Kaffedalen och bara njutit. Jag bjöd honom på en stor bit chokladkaka och nötter, då han för längesedan tömt sitt energiförråd. Nu hade vi klarat det!

Kok-tricket med Bullens pilsnerkorv

Natten bjöd på regn och vind, men de enda dropparna som nådde mitt ansikte var väckningen från Nisse. Jag var inte alls lika morgonpigg som mina kamrater denna dag. Nu var det bara en lång återmarsch som väntade. 

Tältrivning

Lättare ryggsäckar, tyngre ben

Nu återstod bara många kilometer till Nikkaluokta och småprat. Båten skulle vi få vänta 15-20min på, så jag valde att snåla och tjura på lite. Fick i alla fall njuta av Anders och Nisses fjällkryssning på avstånd.

"Ett skepp kommer lastat"

Hur många vandrare har inte stått här före oss? Tunga eller lätta ben, beror nog på vilken riktning stegen tar från denna port. Att jag skulle passera här året efter visste jag inte då. Att ryggsäcken kunde bli så mycket lättare visste jag inte då heller. Kanske är det dags för en ny tur i Kebnekaisefjällen 2018? Har du någon plan i detta område i sommar?

Dagarna innan turen

$
0
0

Så, då var vi här igen då... golvet fullt av prylar.

Utrustning skall kontrolleras och packas. Ironiskt nog väljer spellistan att spela Eddie Vedder: 

It’s a mistery to me,

We have a greed,

With which we have agreed.

You think you have to want more then you need,

Until you have it all you won’t be free...

Man kan ju komma av sig för mindre där man sitter bland färgglada packpåsar, en låda med olika friluftskök och en miljard bra-att-ha prylar.

Jaja. Filosofera får man göra när man väl är på fjället. Nu ska här väljas underställ... Och tältturer på vinterfjället kräver prylar. Som funkar. Därför måste nu multifeul-köket kontrolleras. Det trilskades nämligen lite i slutet av senaste turen men nu är det rengjort och vårdat. Men det tarvar ju ändå en riktig funktionskontroll.

Vidare är det läge att se över de delar av utrustningen som riskerar mekanisk förslitning. 

Stavarnas läderband kontrolleras. Ingen materialutmattning. Bra! Samtidigt får de en omgång smörj för att bibehålla styrka och smidighet.

Pulkans skackelinfästning har också läderremmar och dessa är i lite ledsammare skick. Dock ser det värre ut än det är; de är fortfarande mjuka och spänstiga. Och jag han nya i reserv med om de skulle gå av.

En annan liten detalj som kan bli väldigt avgörande är att hålla efter spadens kanter. Grader och vassa kanter kan lätt förstöra tältduken om man gräver oförsiktigt i dess närhet. Och gräva nära tältet kommer man ju att göra. Så fram med filen. 

”Tältspik” för snöförhållanden av budgetmodell. Kontroll att de inte är knäckta eller har onödigt vassa kanter!

Många är detaljerna som ska kontrollera om man har mycket utrustning. Detaljerna som kan bli skillnaden mellan en lyckad och en misslyckad tur. Sen är det väl som vanligt; går nåt snett så är det ju något man inte förberett sig på som händer. Såklart. Det är ju liksom hela logiken i det hela. Sannolikhetsreducering genom förberedelser. Och på områden man inte förberett sig ligger chanserna kvar på oförändrad nivå och marginalerna blir mindre.

En annan aspekt på förberedelser är att ha lite reservmat med. Jag brukar ha med ungefär för en dag extra, om än med lite knappare portioner. Drar det ut på tiden beror det ju antagligen på att man inte hinner i tid på grund av dåligt väder. Och ligger man insnöad någonstans är det ju gott att ha nåt att knapra på...

Fyra dagars mat för två. Lite bröd, fläsk och ölkorv ska det kompletteras med.

När man sen varit duktig får man ta kartan med sig och dricka en god kopp latte i solen. Alternativa rutter ska identifieras!

Gör ordentliga förberedelser nu och sen ut!

God tur på er!

Sagan om Suburbia

$
0
0

"Suburbia" förorten, förortsmenatalitet, sovstad, sömnig förort

Det kan ha varit det första projektet någonsin för mej och det satte sina spår både psykiskt och fysiskt. Jag och en dåtida klätterkompis Torbjörn skulle testa vår nya grigri som vi hade köpt på vildmarksmässan. Den kostade ca: 400 spänn och vi la 200 var för vi skulle ju alltid klättra tillsammans och då kunde vi lika gärna ha en gemensamt.                                                Så ser den ut idag, väl använd rätt använd                                                                                                                  

Leden Suburbia ligger ute på Hallstaberget i Rönninge/Salem och dit gick vår resa för en bestigning av denna trevliga tur. På denna tid hade ingen av oss egentligen ingen aning  om hur denna lilla manick fungerade och den högg gång på gång då vi försökte mata ut rep. Nu på senare år har leden bultats om men innan var det rostiga handknackade bultar blandat med bultar från tidigt 90 tal. Mellan försöken så bouldrade vi lite på klippblocken som låg utspridda under klippan. Det var här det vände allting. Torbjörn tappar taget på ett av blocken och han stutsar mellan stenarna som en sådan där stutsboll som man fick när man var liten i en godisautomat.

Sen var det som att trycka på en knapp han ville inte klättra mer, och det var slutet på Torbjörns klätterkariär. Jag ville dock göra några försök till. Då det var markfall vid andra bulten så hade vi tagit med oss en padda i fall att. Och det var tur för på mitt nästa försök så högg gri grin som vanligt och jag fick inte ut rep och föll. Jag landade med rumpan på paddan och trodde direkt att något hade gått sönder. Det gjorde fruktansvärt ont. Vi gav upp, och jag kunde inte sitta normalt på en vecka. Någon månad senare var jag tillbaka med min kära flickvän som säkrare. Jag började få till flytten men mörka moln tornade upp sej och det började åska. Men någon minut senare så var Suburbia besegrad, uppdraget var slutfört. Torbjörn och jag sågs aldrig igen.

Många år senare var jag tillbaka igen, då med en solobestigning.

        kpvrkvrpövkrtkvrtkvrö

                                               Tillbaka för en solobestigning

Läs mer på www.detvertikala-perspektivet.com

Äntligen - tredje gången gilt!

$
0
0

Nu ni!! Så där ser en färdig igloo ut. Den här gången, vid tredje försöket, lyckades jag och sonen att färdigställa det efterlängtade snöhuset.

Långfredagsvädret vid Storulvån var minst sagt strålande och det höll i sig hela helgen. Sonen har numera en något skev bild av vinterfjällen; han har nästan bara sett dem under magiskt perfekta förhållanden...

Varsin lätt rygga och en inte alltför tung pulka hade vi med oss. Vinterutrustningen är ju rätt bulkig så ryggorna såg stora ut men de var fjäderlätta. Min vana trogen hade vi ingen termometer med, men på nätterna kröp det nog bitvis ner till -15–20 grader ibland. Dagtid var det nästan för varmt under den stekande solen.

Natt ett tillbringade vi i tält. Vårt HB Keron 3GT visade sig helt lysande för vinterbruk. Vilket inte borde förvåna det minsta: det är ju typ det här de är gjorda för... 

Trots det fina vädret och god prognos gjorde vi allt enligt konstens alla regler och då även en vindmur. Det blåste precis ingenting just då så vi ställde den lite på måfå västnordväst om tältet. Det är ju typ därifrån det brukar blåsa. 

Fullmåne över Tjallingån nån gång framåt sjutiden på Långfredagen.

Senare på natten var den ännu mer magisk mot den klara svarta himlen. Full sikt bort mot Syl- och Helagsmassiven hade vi fast det var mitt i natten. Tyvärr tog jag ingen bild då. Så ni får föreställa er det hela istället. Har ni inte tillbringat en fullmånenatt på fjället någon gång tycker jag att ni ska prioritera om nästa fjälltur: tajma in månen, tälta och njut. Är man osäker kan man ju alltid bo några hundra meter från fjällstationen första gången. Man lär sig snabbt! 

Tältmys i solen.

Ursprungsplanen var att flytta oss några kilometer västerut dag två och där bygga snöka eller igloo beroende på förhållanden och lust. Vi bestämde oss dock på påskaftonsmorgonen att bli kvar på samma plats, på Lill-Ulvåfjällets norrsluttning och bygga igloo där.

Och snart var första varvet på plats i förmiddagssolen...

Sonen visade sig vara en synnerligen duktig blocksågare. Och byggare. Och grävare. En synnerligen värdig blivande iglooist alltså.

Bara två tredjedelar kvar av sista varvet... Den här gången gjorde vi blocken större, främst högre än jag gjort vid tidigare försök. Som synes på bilden ovan så räckte det då med 5 varv mot de 7-8 som jag annats gjort  och då har jag ju inte ens blivit klar...

Och slutligen: bara toppblocket kvar!

Någon timme senare var vi installerade i kvällens nya boning. Innermåttet var i minsta laget och det var knappt vi kunde ligga raklånga. Men vad gjorde väl det. Vi skulle ju få sova i igloo!

Och när man ligger i sin sovsäck, i sin egenhändigt byggda igloo och tittar upp i taket och ser den här vyn... då, ja då, är antagligen ögonblicket man blir iglooist! 

God tur!

Konstiga saker i skogen

$
0
0

Ofta när jag är ute och klättrar så hittar jag saker som är totalt malplacerade och detta inlägg ska handla om just sådana saker.

Bild nr 1. Föreställer tre påsar jord som jag hittade under en sten när jag klättrade ute vid Mörtsjön i Balningsta. Det är en ganska bra promenad från bilen till klippan 15-20 minuter typ. Dessa påsar låg uppe på berget där det inte ens finns några stigar. Jag spekulerade länge hur dom hade hamnat där. Det var allt ifrån att någon skulle plantera träd till att det låg något annat i dem som hade gömts. Det var rätt stora påsar ca: 5 kg så den som bar dit dem måste verkligen ha ett syfte med det.

                  

                           

Bild nr 2. Också det en påse men med okänt innehåll. Såg ut som små blåa plastkulor som synes lagts under en sten. Jag var och kollade in nya klippor längs gamla Södertälje vägen och hade parkerat bilen vid en liten grus avfart och gick mot mitt tänkta mål. Jag hittade klippan efter en promenad på ca: 20 min i kuperad terräng och strax bredvid också detta föremål. Det var ett kalhygge och det hade gått olika skogsmaskiner där det syntes, om det var något som dom lämnat kvar eller?

                  

Bild nr 3. Ett gäng potatisar. Jag och en klätterkompis var ute och bouldrade i Ågesta och vi hade parkerat bilen på en liten ficka vid vägen och där låg detta. Ok detta är inte lika mystisk som dom föregående föremålen men bara tanken på att någon människa har hällt ut en säck potatis vid vägkanten får en att undra. Alla fall mej.

                   

 

Bild nr 4. En väldigt gammal ölburk gissar på mitten av 80-talet. Hade spanat in en eventuell klippa i Huddinge trakten och väl på plats så hittar jag denna Tuborg burk. Det är en ganska kul tanke att för kanske 30-40 år sedan satt här ett gäng och krökade under denna fantastiskt fina highball som jag senare borstade fram.

                  

 

Bild nr 5. Japp nu har vi kommit till den sista bilden. Den föreställer ett glass papper. Ute vid Kolbotten som det heter hittade jag ett litet highball mecka och vid ett tillfälle när jag hade klättrat klart så gick jag lite längre bort och upp i skogen för att utforska lite mer i hopp om att finna nya linjer. När jag gått i 30 minuter och befinner mej verkligen mitt i ingenstans, inga stigar bara riktig snårig urskog så hittar jag detta glass papper. Hur f...n hamnade det där? Har någon köpt glass sen knatat rakt ut i skogen och ätit upp den? En sak att komma ihåg är att från bilen till klippan är det nästan 20 min promenad. Alltså ca:1 timmes promenad från närmsta parkering.

                 

Mer tokerier och upptåg på www.detvertikala-perspektivet.com


Tre nätter till fjälls

$
0
0

Fjället lockar. Så vi bestämde oss för att fira Påsk ute. Det blev premiär tur för vårt nya tält.

Det behövs alltid lite extra utrymme på vintern när man ska tälta. Eftersom hundarna hjälper oss att dra packningen kan vi kosta på oss att ha lite extra vikt med. Det här tältet gillar jag. Det är så pass högt invändigt att jag kan klä på mig utan akrobatiska övningar. Det har dessutom en bra form i vinden. Mycket vindstabilt. Storm mattorna fyller jag med snö så det fladdrar knappt i duken. Har dessutom dubbla stänger om jag tror att det kommer att blåsa. Det är ett Helsport Svalbard 6 camp. Känner mig nöjd med det. Enda nackdelen är att om jag vill snabb evakuera så måste jag nästan få ut stängerna helt innan jag rullar ihop det. Ett tunneltält går ju att rulla ihop runt stängerna. Fick en rejäl öring!

Månljuset blandar sig med solens sista strålar. Fjället badar plötsligt i färger. En stjärna börjar framträda på himlen. Det fladdrar lite i tältduken. Ett envist väsande hörs från brännaren. Jag längtar alltid hit.

Om någon undrar vart turen gick så startade vi uppe på Brännåker vägen där ren leden kryssar vägen. Första natten på Gitssjön. Andra natten Heligsjön. Tredje natten Rödingsjön. Visst är det vackert uppe på högfjället men det kräver med av arbete. När jag är ute och bara myser är jag lite lat. Vintertältning på hög höjd kräver arbete. Jag vill ha rejält vindskydd för tältet då. Snö mur. Man är betydligt mindre vindutsatt nere i skoglandet. Det blåser nästan alltid surt och kallt uppe på hög höjd. Vi tog den här turen i vårt hemområde. Jag kan inte riktigt förstå varför folk ska resa så långt för att vara ute. Visst är det väl kul med. Jag har själv farit till andra områden. Men ofta har man så mycket natur in på knuten. Det blir ganska många nätter i tält för mig. Skulle jag alltid resa långt då jag ska ut skulle det bli både dyrt och inte särskilt naturvänligt. Så det blir ofta turer inom 10 mils radie från där jag bor. Det är otroligt hur mycket det går att variera. Även om jag är ute mycket är det massor med nya saker att upptäcka. Otroliga vidder. I det här området samsas vi med många skoteråkare. Är så van vid det att jag tänker inte så mycket på det. Många är bekanta och det blir ofta en pratstund. Tycker det gick bra nu på påsk. Skoteråkarna är fantastiskt duktiga på att ta hänsyn till hundarna. Fick även hjälp av ett gäng att vända spannet uppe vid Lill Månkes stuga. Var ju tvungen att köra upp dig och se på skotern som hängde där. En lavin hade utlösts. Det har gått många flak laviner. 

Här en mindre intill skoterleden mot Borga och Saxnäs. Det ser litet ut men det är stora snömassor! Bäst att vara försiktig i branterna!

Nordkalottleden - Ett stort misstag - Del 1

$
0
0

Förord
Genom att återberätta 2017-års vandring kommer jag bjuda på mitt största misstag i samband med en fjällvandring hittills. Låt inte titeln lura er att tro att en vandring av Nordkalottleden var ett misstag för det var det verkligen inte. Det anspelar alltså på mitt misstag. Kanske du som läser det här kan lära dig något av det. Om inte annat hoppas jag det blir trevlig läsning!

Snurte


Sulitelma Dag 1 Grundmaterialet är hämtat från norska Kartverket. Nattens tältplats är markerad med en röd triangel.

10 augusti ca 10 km
Gångtid ca 4,5 timmar, 7:30 - 20:30
Sulitjelma till Storelvvatnan

En skön känsla av deja-vu sköljer över mig samtidigt som vi bryter igenom molntäcket och närmar oss marken. En rejäl duns följer och vi har tagit mark i Bodö igen, snart ett år efter vår förra vandring med samma utgångspunkt - eller det är en sanning med modifikation. Våra första steg upp på fjället kommer inte ske från samma plats, men där är vi inte än.
Precis som förra året blir den första uppgiften att fixa bränsle till våra kök. Det går lite smidigare i år eftersom vi nu vet vilken av alla friluftsbutiker som faktiskt säljer T-röd. Vädret är inte alls lika inbjudande i år med ett rejält molntäcke över oss. Temperaturen är ändå bra och det regnar inte så vi kan njuta av en trevlig lunch på torget med underhållning i form av live-musik på en scen de ställt upp där. Här sker troligtvis den första händelsen som ska komma att sätta temat för vandringen. Vi glömmer sannolikt en vattenflaska vid bordet.

Den här gången kopplar jag varför bussen vi åker med har nummer 100. Sannolikt har alltid bussen till Fauske nummer 100 och även om vi satt kvar på den där förra året så räknades det som ett byte och numret ändrades till det jag sett på hemsidan för vår slutdestination. Den här gången när vi kommer göra ett fysiskt byte till en annan buss stämmer nummer på hemsida och bussar lite bättre.

I Fauske tar vi en promenad längs vattnet medan vi väntar på att få borda nästa buss. En timme senare har vi satt oss tillrätta och är på väg mot startpunkten: Sulitjelma. Ombord hör en äldre kvinna vart vi ska och förstår på våra frågor att vi inte känner till platsen. Hon talar om att hon ska av på samma plats och kan meddela oss när det är dags. När vi kliver av visar hon också vart vi ska ta vägen för att komma upp till Ny-Sulitjelma. Det finns alltid trevliga och hjälpsamma människor i den här delen av världen!

Här vill jag pausa berättelsen lite för att skriva några ord om Vanessas "lilla" experiment på den här turen. Förra året testade vi att inte bestämma någon exakt väg vi skulle gå. Något som visade sig fungera väldigt bra och vi kände aldrig någon oro inför eller under turen. Det kräver dock erfarenhet ska sägas, att göra på det sättet. Årets experiment ligger däremot på en helt annan nivå om du frågar mig. Hon ska nämligen fasta under vandringen. Med sig har hon i stort sett bara vegetarisk "pulversoppa", buljong och te för att få i sig mineraler och vitaminer. Energivärdet är verkligen inte högt på dessa saker. En sådan här sak ska man verkligen inte göra utan att känna sin kropp mycket väl samt ha tidigare erfarenhet från fasta. Ändå vet vi så klart inte hur det kommer gå och är beredda på att vi kan tvingas avbryta turen.

Tillbaka till berättelsen igen...


Sulitjelma Vi söker lite skydd från regnet medan vi packar ihop våra saker för att sedan ta de första stegen upp mot fjället förbi kyrkan.

Regnet smattrar på våra kläder när vi går förbi kyrkan och sedan börjar den sega vandringen uppför grusvägen. Molnen ligger fortfarande täta och täcker de flesta toppar, men vi får i alla fall en fin utsikt över byn, dalgången och Langvatnet. Den enda vi möter på hela vägen upp är en man i full fart på en fyrhjuling. Även om jag hoppas på att vi kan få skjuts den här sträckan så kommer jag inte ha några problem med att tacka nej ifall han skulle erbjuda det. Inom en timme har det slutat regna och skogen ligger bakom oss. Då kommer fyrhjulingen tillbaka upp i samma höga fart. Kort därefter planar vägen ut och vi viker av vänster mot Ny-Sulitjelma. Under en kort fotopaus upptäcker Vanessa att hennes nya vattenflaska är borta. Hon fyllde på den när vi åt lunch i Bodö och vi misstänker att den blev kvar där. Oturligt nog har hon samtidigt bestämt sig för att skippa sin kåsa det här året och bara använda flaskan. Vi funderar en kort stund på att gå tillbaka ner en bit för att se om den ligger på marken där vi senaste stannade, men kommer fram till att vi kan klara oss med min flaska. Med en snilleblixt får hon också idén att använda sin kastrull till köket som kåsa. Den har fasta handtag och är ganska liten vilket gör att det kommer fungera utmärkt.

Vid stugan stannar vi och vilar upp oss en stund inför resten av klättringen. Vanessa pratar lite med en kvinna som är på slutet av sin två veckor långa vandring. Förutom idag har de tydligen haft väldigt bra väder. Något vi inte räknar med att få se särskilt mycket av; prognoserna har nämligen lovat gott om regn den närmaste tiden.
Från stugan tar vi sedan leden istället för vägen de sista 2-300 höjdmeterna.

View of Ny-Sulitjelma cabin and the valley surrounding it. Vi lämnar Ny-Sulitjelma bakom oss och tittar ut över dess omgivning.

Ett vattenfall i Gikenelva bjuder på fin utsikt under klättringen. Det känns just nu skönt att temperaturen är låg eftersom vi kan behålla lite kläder på till skydd mot myggen som följer oss. När vi lämnar det sista av civilisationen bakom oss har det karga stenlandskapet börjat ta över. Leden är enkel att vandra, men klart blötare än tidigare år när vi gått i mitten av augusti. Precis som 2015 är det sen snösmältning i år och det syns tydligt i landskapet. Än så länge är dock leden fri från snöfält; något som ska komma att ändra sig längre fram.

An even grander Gikenelva waterfall. Gikenelva bjuder på prakt.

Bortanför Sulitjelma kan vi se solen skina genom hål i molntäcket. Där vi är ligger de tyvärr tjockt fortfarande och täcker bergsmassivets toppar helt. Vi njuter ändå av att äntligen vara på fjället igen - det kunde ju ha varit värre. Snart ser vi det större vadet, markerat med ett kryss, över den namnlösa jokken som kommer ge oss en indikation på hur vattennivåerna ligger till egentligen. Man skulle kunna tro att det ska vara mycket vatten eftersom det är väldigt blött rent allmänt, men det ser ut att bli ett enkelt vad. Medan vi förbereder oss att äntra det iskalla vattnet börjar det regna igen. Vi ökar tempot för att komma över snabbt och få på oss regnkläderna. Vattnet går aldrig högre än en bit upp på vaden.

The first ford. Sulitelma massif hidden in the clouds behind. Ett enkelt första vad.

Efter vadet går leden ovanför Storelvvatnan en liten bit innan klättringen över ett pass tar vid. Med tanke på att klockan är efter 20:00 och det lär bli än mer kargt på andra sidan bestämmer vi oss för att försöka hitta en tältplats här. Det visar sig inte vara helt enkelt då de flesta plana ytor består av vattensjuk mark. Tillslut hittar vi en något gropig, men acceptabel plats. Med vår kombination av klassiskt liggunderlag i cellplast plus luftmadrass går det bra eftersom den är förvånansvärt bra på att svälja ojämnheter i marken.
Regnet försvann innan vi började sätta upp tältet och vi får en trevlig kväll trots det halvtrista vädret. Rejält med mygg gör oss sällskap vilket betyder att vi spenderar mest tid inne i tältet och lämnar därför ytterdörren i västlig riktning öppen för fin utsikt över sjön. Första dagen har i stort gått bra trots ett par incidenter. Först den försvunna flaskan och nu när det var dags att äta kvällsmaten upptäcker Vanessa att hon inte har fått mig sin sked. Lite svårt att äta soppa utan en sådan. Vi får helt enkelt dela på min, eller ja, inte fysiskt då utan båda använda den.
Klättringen upp hit var lite tung för Vanessa tror jag, men hon höll imponerande nog samma fart som mig utan att klaga, och då ska ni vet att jag stoppat i mig massor med mat.
Senare under kvällen lättar molnen något och vi får till och med en liten glimt av glaciären på nordvästsidan av Stortoppen.


First nights camp spot at Storelvvatnan. Nattens tältplats vid Storelvvatnan.

Bad road ahead! En sann representation av de norska vägarna som vi svenskar självklart vet.

Bland molnen ovan Storelvvatnan.


Sulitelma Dag 2a Sulitelma Dag 2b Grundmaterialet är hämtat från Lantmäteriet och norska Kartverket.

11 augusti ca 25 km
Gångtid ca 11 timmar, 9:30 - 20:30
Storelvvatnan till cirka tre kilometer efter Sårjåsjaurestugan

Det är fortfarande ett tjock molntäcke ovanför oss när vi vaknar. Regnet har fallit till och från under natten, men för stunden är det uppehåll. Vi torkar av det lätt fuktiga tältet innan vi packar ihop allt och inleder klättringen upp till passet. En del klipphällar passeras på vägen upp som kan vara rejält hala när det är blött. Vi klarar oss tacksamt nog utan incidenter och möts på andra sidan av vinter. Det är verkligen en markant skillnad på de olika sidorna även om jag kanske överdrev en smula nu. Temperaturmässigt är skillnaden inte stor, men det är annat med mängden snö. Bajep Sårjåsjávrásj är i stort sett helt istäckt fortfarande och många stora snöfält täcker leden. På väg ner möter vi en äldre kvinna som ser ut att ha det lite kämpigt. Dock inte tillräckligt för att vilja ta en paus och prata en stund. Ett kort "Hej!" och sedan försvinner hon uppför backen.

Heading up a pass. One of Sulitelmas glaicers can be seen to the left. Vi går över passet och lämnar Storelvvatnan bakom oss...


...och möter vintern på andra sidan.

Enligt den svenska kartan går leden, i stort sett hela vägen fram till broarna innan Sorjoshytta, på höger sidan om den namnlösa jokken som rinner ner i Bajit Sorjosjávri. I verkligheten är vår känsla att det inte stämmer. Stora delar är visserligen snötäckta, men vi uppfattar det som att vi korsar jokken flera gånger på snön. En koll på den norska kartan bekräftar att så är fallet. Varför leden gör det tycker vi är lite märkligt. Det ser ut att vara ganska enkel terräng om man håller sig på samma sida hela vägen fram till första bron; kanske döljer snön något avgörande.

Jokken från Sorjostjåhkkås glaciär breder ut sig i flera grenar så där tar vi lite höjd och går över på en bred snöbrygga. Efter det ska vi egentligen ta oss ner mot bron, men den ser ut att ha en väldigt märklig placering som slutar mitt i jokken. Vi går aldrig närmare för att undersöka saken utan tar istället sikte direkt mot bro nummer två. Här är det lättare att förstå varför leden har den sträckning den har på denna plats. Under snöfältet är det troligtvis ett mindre stup eftersom det är brant och snön har ett överhäng. För att komma ner går vi lite till vänster där det inte är fullt så brant. En väg som med årets förutsättningar kännes klart enklare än hur det ser ut där leden går; där är det blött och lerigt mellan snöfälten. Sista biten fram till Sorjusstugan går vi på ett tunnare snöfält när Vanessa har otur och går igenom snön. Under är det fullt med stenar och tyvärr gör det att hon vrickar till foten lite. Inget som hindrar oss från att fortsätta, men det är ju inte kul när varje steg ömmar och man måste vara extra försiktig med hur man sätter ner foten. Hon har samtidigt börjat få känningar av en nerv som ibland hamnar i kläm i den andra foten.

Steep snow field we had to go around. Det branta snöfältet.

Vid stugan nyttjar vi vår DNT-nyckel för att se hur den ser ut inuti. Det är ju samtidigt trevligt att slippa vind och regn en stund, det ska jag inte neka till. Platsen är fascinerande och något kuslig i den karga miljön med det här gråa vädret. Vi gissar att det är magiskt vackert här en sommardag med lite mindre snö och mer sol. Inne i stugan är det riktigt trevligt med både rejält matbord och soffgrupp. Vanessa hittar till stor glädje engångsplastskedar som någon lämnat kvar. Nu behöver hon inte få i sig mina baciller längre. Jag passar på att laga min ena damask som precis gått sönder. Kroken som man fäster framme i skosnöret lossnade när jag tog av mig skorna och den behöver sys fast igen.
Medan vi sitter där i stugan kommer en cyklist in och tar sig en snabb koll. Han byter några korta ord med oss på bred norrländska innan han går tillbaka ut i regnet och fortsätter mot Sulitjelma. Vi vet vad som väntar åt det hållet och tycker lite synd om honom. Det lär inte bli särskilt mycket cyklande de närmaste kilometerna uppför i snön.
Nöjd med lagningsresultatet, trots bristande sykunskaper, börjar vi packa ihop för fortsatt färd mot Sverige. Innan vi lämnar stugan ser vi till att städa upp snyggare än det var när vi kom dit. Inte för att den var stökig utan för att det helt enkelt känns bäst att göra på det viset.

Sorjus cabin Sorjusstugan

Sorjus cabin Inuti stugan.

Leden passerar några stenfält längs Bajit Sorjosjávri som kräver försiktighet i det blöta vädret. Överlag är det dock inte någon svår led att gå. Desto närmare Sverige vi kommer desto grönare blir det och mängden snö minskar samtidigt. Sista biten innan bron över den kraftiga jokken, som har sin källa i Sulitjelmas stora glaciärer, väljer vi vår egen väg istället för att följa leden. Det ser inte ut att vara någon större skillnad och marken är sannolikt torrare en bit från sjön. Bron är av klassisk norsk hängbro-stil och med tanke på att plankorna är blöta blir det en något svettig passage med krampaktigt grepp om räckesvajern. Hela vägen längs Sårjåsjávrre fortsätter vi sedan att välja vår egen rutt. Marken är fortsatt rejält blöt på många ställen och leden består ofta av lervälling och vattenpölar.

Scary Norwegian bridge across a nameless river. Den norska hängbron. Toppen i bakgrunden heter Hammaren.

Tillslut kommer vi äntligen fram till Konsul Persson stuga, eller Sårjåsjaurestugan som den heter på kartan. En plats jag velat och sett fram emot att besöka en längre tid. Historien förtäljer att Nils Perssons ena dotter blev betagen av platsen under sin fars stationering i Sulitjelma. Till följd lät hon uppföra stugan till minne av sin far år 1922 och donerade den till Svenska Turistföreningen. Enligt berättelsen önskade hon att den skulle heta Konsul Perssons stuga och därför har den idag dessa två namn. Även om Sulitelmamassivet fortfarande göms i molnen kan vi förstå varför hon fattade tycke för platsen. Den omtalas ibland som en av de vackraste i svenska fjällkedjan.

Sårjåsjaure cabin. Konsul Perssons/Sårjåsjaurestugan

Inne i stugan sitter en ensam vandrare som vi gör sällskap för lite vila. Han går en stugtur med lättare packning och har idag gått hela den långa sträckan från Pieskehaurestugan. Vi får veta av honom att stugan numera har en stugvärd, men att han är ute på en dagstur. Det var nyheter för mig. Utanför står ett större tält som vi spekulerar om det kan vara stugvärdens. Inne i stugan finns det nämligen inte så mycket plats; två våningssängar är allt jag ser i det lilla rummet. Vi har en trevlig stund tillsammans med samtal som kretsar mycket kring det nyckfulla vädret. Genomvarma tar så småningom vårt sug att fortsätta över oviljan att gå ut i rusket igen.

Sårjåsjaure cabin Vi tittar tillbaka mot Konsul Perssons/Sårjåsjaurestugan.

Small ravine carved out by Sårjåsjåhkå. Mindre ravin utgrävd av Sårjåsjåhkå nedströms från stugan.

Härifrån upplever vi marken som torrare än tidigare. Leden är samtidigt väldigt lättvandrad. Det blir en behaglig avslutning på dagen... fram till det att Vanessa kommer på nästa sak som glömts, kastrullen till hennes kök! Hon kokade lite te i stugan och den blev tydligen kvar där. Utan kastrullen blir det genast mycket omständligare, plus att hon är väldigt nöjd med den rent allmänt. Även om vi hunnit närmare tre kilometer finns det inget att fundera på. Precis där vi står finns en stor sten med överhäng som är perfekt att gömma ryggsäckarna under innan vi vänder på klacken och går tillbaka.
Med en knapp kilometer kvar blir jag tyvärr tvungen att stanna och låta henne fortsätta själv. Anledningen är mitt återkommande problem med ett löparknä. Under dagen har jag känt tidiga symptom komma och bli allt kraftigare. Det högre tempot utan ryggsäcken har tyvärr gjort att det nu börjar kännas som att det kan äventyra hela vandringen. Medan Vanessa försvinner bakom nästa krön lägger jag mig därför ner med benen högt och börjar massera. Efter bara några minuter, känns det som, dyker hon upp vid krönet igen. Undrar om jag bara drog ner tempot genom att göra henne sällskap?
Vid cirka 30 graders vinkel passerar ledbandet på utsidan av knät den benknöl man har där. Över- eller felbelastningen leder till för stor friktion vid den punkten och skapar en inflammation, och följaktligen den smärta jag nu börjat känna av och är mycket bekant med sedan tidigare. På tillbakavägen tar jag det därför lite lugnare och försöker låta bli att böja benet mer än nödvändigt. Det känns inte bra, men jag kan fortfarande ta mig fram helt okej.
När vi är tillbaka vid ryggsäckarna igen börjar vi genast leta tältplats och hittar snabbt en bra yta. För att vara oss är vi klara sent med våra kvällsbestyr kring 23:00 den här dagen. Båda somnar vi med oro över vandringens fortsättning. Vanessa över bägge sina fötter och jag med mitt knä.


 

Second nights camp spot. Nattens tältplats i riktning mot Staddajåkkåstugorna.

We go that way! Ni är med på att jag bara försöker visa vägen till Sorjusstugan eller hur? Bra! (Gömmer mig bakom skämskudden.)

Getting closer to Sweden. Mängden snö minskar ju närmre Sverige vi kommer. Konsul Perssons/Sårjåsjaurestugan ligger längst bort i horisonten där sjön smalnar av.

Matlagning med Eric

$
0
0

Jag är med i en grupp för friluftsförädrar i Stockholm, på det där stora sociala mediet som alla känner till. Jag är en sån som gärna hakar på när det ordnas irl-träffar, så när Eric Tornblad, som skrivit boken Eldmat, ordnade en workshop om eld och matlagning var jag inte sen att haka på.

Vi träffades vid Alby friluftsgård i Tyresö, vilket bara är några kilometer från mitt föräldrahem. Så jag och äldste sonen hade åkt genom stan redan dagen innan och sovit över hos mormor och morfar. Bara det var ju ett äventyr och en härligt för oss att få göra själva.

Men hur som helst, det var ett ganska stort gäng som stod och väntade, så där lite blygt undrande om man skulle hälsa på varandra. Det var kanske ett 20-tal barn, varav i alla fall hälften i Albins ålder. Så att han skulle ha roligt tvivlade jag inte på.

Vi gick till eldplatsen och Eric berättade om olika typer av eldar och när det är bra med den ena eller andra. Något som var nytt för mig och väldigt intressant. Jag har mest eldat i kaminen hemma och då öser man ju bara in. Men ska det lagas mat kan det vara bra att kunna hushålla med veden och tänka på hur man staplar beroende på om man vill steka på eld eller ha glöd. Jag lärde mig också att man inte behöver en så stor eld.

Sen skulle vi testa själva. Jag gjorde några ganska seriösa försök med ett tänder, men när Alvin började fråga efter de pannkakor jag lovat honom, då tog jag till tändstickorna. Det var en utmaning bara det, för i ärlighetens namn är det alltid min sambo som eldar när vi är ute med familjen.

Jag hade med mig en helt ny jägarstekpanna från Muurikka och med experternas hjälp lyckades jag bränna in den efter konstens alla regler. Sen stekte jag pannkakor till Alvin. Jag hade gjort ordentligt med smet, för jag var rädd att jag skulle bränna dem, men otroligt nog var det nästan enklare än att steka på spisen och de första 2 pannkakorna blev så bra så och sen var han mätt.

Dags då för att laga mat till mig själv. Jag ville testa massa olika saker. Jag hade med mig ett folieknyte med lax skuren i tärningar och förkokt potatis. Dessutom en aluminiumform, typ en sån engångd man kan göra paj i, med förskurna rotfrukter. I receptet stod att man skulle ställa dem på glöd, men Eric tipsade mig åtta ställa på elden, för glöden blir för varm. Dessutom tyckte han att jag skulle lägga foliepaketet på stekpannan. Jag gjorde som han sa. Jag tittade till maten några gånger och till slut, jag har lite dålig koll på hur lång tid, var den klar. Det var super gott och absolut något jag kommer göra igen!

Jag avslutade med att göra en hajkbanan, något jag inte gjort sen jag var scout i början av 1990-talet. Och herregud så gott det var!!!

Det roligaste var nog att jag började prata med en familj som hade en dotter i Alvins ålder och när vi pratat ett tag kom vi fram till att vi har landställe på samma ö i Stockholms skärgård. Världen är bra liten! Så vi blev kompisar på Facebook och ska försöka hålla kontakten.  Jättekul!

Både Alvin och jag var nöjda när vi traskade hemåt igen. Han hade lekt och klättrat massor och jag hade knutit kontakter och testat något som jag velat testa väldigt länge, och det hade gott resultat!

Vandring 11,6 km rundslinga Norrviken - Järvafältet - Norrviken

$
0
0

En 11,6 km rundtur med taxen Norma

Start Norrviken Station - Bögs gård - Fäboda - viby - Slut Norrviken Station

Min Sambo Fredrik jobbade denna helgen så då blev det perfekt vandringstid för mig och Norma. Jag har varit sjuk från 14 februari fram till 28 mars och börjar äntligen känna mig frisk igen. Det har varit en seg vinter med mycket förkylning och influensa. Detta var en så kallad "känna efter om jag funkar vandring".

Jag och taxen Norma startade vår vandring vid Norrviken Pendelstation och vandrade förbi Norrvikenskolan mot brandstationen och sjön Ravalen.

Istället för att följa sjön hela vägen runt valde vi idag att gå vidare mot Bögs Gård för att sedan vika av på grusvägen som går mot Fäboda Gård. Solen värmde gott men det var fortfarande mycket is på vägarna och stigarna i skogen.

Framme vid Fäboda Gård stannade vi en kort stund vid lägerplatsen för att dricka lite kaffe. Jag gillar verkligen lägerplatsen vid Fäboda Gård. Det finns nästan alltid gott om ved i vedlåren.

Efter fikat vandrade vi vidare mot Viby och Runbacka Skolan där min sambos barn går i skolan. Väl framme vid skolan var jag trött. Orken tog verkligen tvärslut. Som om någon tagit all kraft jag haft i kroppen och gett den till någon annan. Så har min vinter varit. Utan ork och mycket sjuk.

Jag satte mig ner och vilade en stund på en bänk vid skolan.

Solen värmde gott och jag funderade ett tag på om jag kunde ringa någon som skulle kunna köra mig hem sista biten. När jag vilat ett tag så kändes allt lite bättre igen. Jag och Norma vandrade vidare genom Viby ner mot Norrvikens Station.

Efter 11,6 km var vi hemma igen. Nu var vi båda jätte trötta och la oss för att vila en stund i soffan innan maten.

Jag kan varmt rekommendera denna runda eftersom det är lätt att ta sig till pendelstationen i Norrviken. Rundan kan göras längre eller kortare om man så vill. Järvafältet har mängder med stigar och vägar.

På min www.vandringstjejen.se finns karta över turen, fler bilder och tips på andra vandringar i Sollentuna eller resten av Sverige.

Länk till just den här turen: https://www.vandringstjejen.se/rundtur-norrviken-jarvafaltet-norrviken-11-6-km/

Må gott!

/Helena Traneving

Du kan även följa mig på instagram: @helenatraneving

eller på facebook; https://www.facebook.com/vandringstjejen/

#vandringstjejen #äventyrsfamiljen #helenatraneving

Saknar inget och behöver nästan ingenting

$
0
0

En dagstur blev det idag. Det är inte mycket som krävs för en dagstur; ett par väl ingångna vandringskängor, kläder du själv trivs i, gott humör. Och så lite saker att packa med: mer vatten än man tror, något att äta, något att sitta på, någon extratröja och en keps. Det är ju nästan ingenting, iallafall så lite att det ryms i en ryggsäck och det bara är att börja gå.

Planen idag var att upptäcka det blå spåret runt Lilla Älgsjön i Kolmården, totalt lite över 7 km. Man kan åka bil ända fram men jag valde bussen och fick några extra kilometrar.  Lite över en mil sammanlagt, en perfekt dagstur med många pauser. 

Den blå leden är verkligen vacker och vädret var perfekt. Soligt och sommarvärme men ändå lite fläktande i form av vindar. Det är konstigt vad lite man saknar när man är ute och går i något vackert. Tiden står stilla, tystnaden är total, tankarna flödar. Man saknar inget. Inget.

   

Spännande bäverspaning med barnen

$
0
0

Vi stack inte hemifrån förrän runt 15:00 på lördag eftermiddag. Tanken med hela turen var att prova vår nya husvagn och att testa så att vi alla kan sova gott i den inför sommarens kommande äventyr.

Sedan alla mina vandringar genom åren har jag bra koll på vart det finns fina och lättillgängliga lägerplatser och det var mot en sådan, endast 30 minuter hemifrån vi styrde bilen den eftermiddagen.

Till kvällsmat grillade vi hamburgare och till efterrätt blev det grillad banan med choklad.

Efter maten gick vi på bäverspaning och kunde följa en bävers simtur längs med hela sjön. JÄTTE SPÄNNANDE eftersom det var första gången någonsin som mina bonusbarn såg en livs levande bäver.

Senare på kvällen tände vi en eld i eldstaden som finns vid lägerplatsen och elden värmde gott när vi satt och pratade om allt vi upplevt under kvällen.

På natten sov vi alla fantastiskt bra i vår husvagn som nerbäddad blir en 180 cm bred säng.

På söndagen vandrade vi en bit på en vandringsled som finns i området. Det blev mer undersökning av bäverspår eftersom vi passerade flera träd som bävern fällt. Min bonusson plockade på sig lite spån som han ville spara så vi har bra tändmaterial till nästa gång vi ska göra eld.

Under vår vandring passerade vi ett avverkningsområde där mina bonusbarn hittade bitar från fällda träd som de använde när de byggde ett torn.

Sixten hittade två fina plattor från träden där man tydligt ser årsringarna. Efter hemkomst blev en av plattorna en sköld och det tillverkades även ett svärd av en gammal träbit.

Enligt mina bonusbarn var detta den bästa semester de någonsin varit på. Det är verkligen ett bra betyg och lovar gott inför sommarens äventyr. Deras lovord visar även att man inte behöver så avancerade resor med barn för att de ska tycka att livet är fantastiskt. Det är tiden man spenderar tillsammans som är viktig, inte hur mycket resan kostar eller hur långt man reser.

Vad brukar du hitta på för spännande med dina barn eller barnbarn? Berätta gärna i kommentaren!

Vill du se fler bilder från vår bäverspaning så kan du gå in på min webb; https://www.vandringstjejen.se/baversafari-pa-bogesundslandet/

Ha en fortsatt fin dag!

/Helena

Du kan även följa mig på instagram: @helenatraneving

eller på facebook; https://www.facebook.com/vandringstjejen/

#vandringstjejen #äventyrsfamiljen #helenatraneving

Nordkalottleden - Ett stort misstag - Del 4

$
0
0

Vi avslutade del 3 i en minst sagt jobbig situation med ett svart moln av mörka tankar hängandes över mig. Här kommer den avslutande delen med upplösningen på dramat.


Sulitelma Dag 7
Grundmaterialet är hämtat från Lantmäteriet.

16 augusti ca 19 km
Gångtid ca 6 timmar , 7:30 - 13:30
Kurajaure till Njunjesstugan

Natten har passerat otroligt långsamt och jag har knappt sovit en minut. Oron över var Vanessa befinner sig, och om hon är okej, har gnagt i mig hela natten. Med en klump i magen kliver jag tillslut upp och börjar packa ihop mina saker. Jag ser två tänkbara scenarion framför mig: antingen har hon gått ner till Tarrekaisestugan; eller så har hon fortsatt enligt vår plan och tältat någonstans. Det första är kanske det mest troliga eftersom det är säkrare och det finns hjälp att få där. Med tanke på att den tyska familjen kommer gå dit väljer jag istället att fortsätta enligt vår planerade färdväg till Njunjesstugan, med förhoppning om att hon redan är där och väntar när jag anländer, eller kommer att komma dit under dagen. Lite hopp har jag också om att få syn på henne på fjället även om den chansen är mikroskopisk vid det här laget.

Först skriver jag en lapp på engelska med våra namn och annan information som jag sedan lägger i den tyska familjens absid. Jag glömde nämligen ge dem dessa detaljer när vi pratades vid igår kväll. Lätt illamående startar jag klockan halv åtta med att kliva över Gurájåhkå på stenar alldeles vid stugan, och tar sikte mot en renvaktarstuga. Planen vi hade var alltså att gå på den här sidan Tarradalen för att uppleva en annan väg jämfört med förra årets tur och kanske också titta på vattenfallet i Áhkalmgårttje. Fotografierna på den tyska mannens mycket gamla och slitna karta är inte de bästa, men jag kan navigera hjälpligt genom att räkna jokkpassager, sjöar och avstånd efter rutnätet. Min GPS-klocka blir till en stor hjälp här eftersom den mäter avståndet jag gått sedan jag startade. Det gör att jag aldrig känner riktigt samma osäkerhet och tvivel kring navigeringen som under gårdagen, och det trots mycket sämre väder med gråa moln som gömmer alla topparna västerut.

View back towards Kurajaure shelter.
Jag tackar för taket över mitt huvud i natt och vinkar adjö till Kurajaure, innan jag går över krönet och stugan med dess trygghet försvinner ur sikte.

Map over the area towards Kvikkjokk.
Fotot jag hade att navigera efter (på kompaktkamerans lilla skärm).

Området är mycket lättvandrat, men inte särskilt spännande med vädret som är. Eftersom jag mest vill komma fram går jag rakt på kring 950 meters höjd. Hade vi gått här tillsammans hade vi kanske istället hållit oss närmare Tarradalen för utsiktens skull.
Ingen av jokkarna från Stájggá kräver något vad och jag passerar renvaktarstugan på avstånd. De efterföljande 6-7 kilometerna ska visa sig bli riktigt sega. Det händer inte mycket i terrängen och molnen sjunker allt lägre. Jag nöter på och stannar bara korta stunder för att fylla på med lite energi och vatten. Fötterna börjar bli rejält slitna efter det hårdare tempot sedan gårdagen. Klockan tickar på och jag kommer stadigt framåt även om känslan är den motsatta. Krampaktigt håller jag fast vid hoppet om att vi ska mötas vid Njunjesstugan. Det är det som får mig att kämpa vidare trots mörka moln även i sinnet.

Sunrays energizing the Tarra Valley below. A reindeer watchers cabin can be seen in the distance.
Solen strålar på Tarradalen medan det runt omkring och ovanför mig bara är grått.

Så småningom uppfattar mina öron äntligen ett kraftigare brus på avstånd: Áhkalmjåhkå. Rent vandringsmässigt representerar den min största oro för det här vägvalet. Ska det gå att ta sig över på den här höjden eller ska jag behöva gå mycket längre upp, kanske in bland molnen? Väl framme släpper den oron omgående. Jokken innehåller mindre vatten än väntat och jag hittar snabbt ett enkelt ställe att vada på. Kanske slappnar jag av lite för mycket. En hal sten gör att jag halkar till och smäller in ena fotknölen i en annan sten. Aj som ...! Sätter mig ner för att pusta ut en stund och kontrollera att foten är okej.

The place where I forded Áhkalmjåhkå.
Jag vadade mitt i böjen ungefär där vattennivån var mycket låg.

Min plan har från början varit att runda söder om Áhkalmtjåhkkå. Tyvärr är molnen så pass låga nu att de täcker toppen och hela området syd samt sydväst därom. Då känns det säkrare att hålla sig under molnen och gå runt på norra sidan istället. Av den anledningen väljer jag att följa jokken åt nordost längs fjällsluttningen. Det förekommer några korta passager med brant lutning, stora stenar, vide och enbärsbuskar. Nu låter det mycket värre än det faktiskt är. Överlag tar jag mig fram enkelt här så länge jag håller tungan rätt i mun. Att gå ner för att titta på det stora vattenfallet är aldrig aktuellt, men jag gör i alla fall en kort avstickare för att titta på ravinen och ett mindre fall. Det större ligger troligtvis en bra bit ner och jag vill nu bara komma fram till Njunjesstugan och förhoppningsvis få någon information om Vanessa.
På andra sidan Tarradalen kan jag tydligt se den Heliga dörren (som Basseuksa ska betyda). En gammal samisk offerplats med en ljust färgad dörrformad fördjupning i en annars mörk klippvägg.  Stugplatsen dyker också upp i mitt synfält och jag känner en skön lättnad. Nu är det inte långt kvar, "bara" lite skog och myrmark att forcera utan någon stig att följa. Med en bra överblick från platsen kan jag se en tänkbar väg rakt mot stugan som passerar flera öppna områden med myr. Jag bör kunna gå i kanten på dessa för att slippa det allra värsta och samtidigt undvika den snårigaste skogen. Alternativet är att fortsätta runt Áhkalmtjåhkkå och gå ner i skogen längre österut närmare stugan, men det blir bara marginellt mindre skog att tackla och samtidigt en hel del extra att gå totalt. Därför sätter jag av rakt mot stugan. Här i sluttningen ner möter jag den värsta terrängen hittills. Det är framförallt gott om enbärsbuskar. Med trötta ben stapplar jag sakta ner mot den första myren.

Waterfall in Áhkalmjåhkå.
Ett mindre fall som sannolikt inte syns från andra sidan dalen.

Áhkalmjåhkå
Áhkalmjåhkå där den rinner ner mot Darrhaädno. Den Heliga dörren syns på andra sidan som en grå fläck i den svarta klippan.

Allt flyter sedan på förvånansvärt smidigt. Mellan myrarna lyckas jag hitta viltstigar som leder mig relativt enkelt genom flera snåriga skogspartier. En sådan tar mig fram till Gårssåjåhkå som jag hoppar över på stenar. Vattenpassagen gör dock att viltstigen försvinner och det kräver en del trixande genom snåren efter det innan jag hittar en ny stig. Det visar sig bli den sista svårigheten innan stugan. Först ska jag bara passera ett större område med myrmark. En myrmark som är alldeles full med hjortron, och det är mogna hjortron den här gången! Jag tar genast fram en påse och det är knappt att jag kan ta ett halvt steg innan jag får syn på nya bär jag måste plocka. Det får bli en förlåt mig-gåva till Vanessa, tänker jag (hoppet och tron på att vi ska ses igen lämnar mig aldrig ens i de värsta stunderna). Hon smakade färska hjortron för första gången förra året och blev helt frälst i dessa underbara bär.
Under tiden jag har tagit mig igenom skogs- och myrmarken har det sakta börjat regna. Medan jag håller på och fyller påsen med hjortron blir det allt mer tilltagande. Med dyngsura fötter försöker jag undvika att kliva på bären istället för att undvika vattenpölarna. Något som är snudd på omöjligt med den mängd bär som finns. Jag anländer tillslut vid stugan och hinner inte mer än öppna dörren innan en av stugvärdarna kommer ut från sitt rum (det är placerat mitt i stugan direkt innanför ytterdörren).
- Är det du som är den försvunna mannen? Frågar han direkt.
- Ja, det kan det nog vara. Är det en tjej som heter Vanessa som hört av sig? Undrar jag.
- Ja, hon sitter oroligt och väntar i Tarrekaisestugan.
Åh vad skönt det var att höra de orden! Inte att hon sitter oroligt och väntar såklart, men att hon tagit sig ner från fjället och är okej. Jag berättar för honom vad som hänt och hur jag lyckats tappat bort henne. Han säger att hon tänkt vänta i Tarrekaise till lunch och sedan gå vidare till Njunjesstugan. Klockan är nu kring ett när han går och ringer till Tarrekaise för att se om hon är kvar. Det tar flera försök innan han får något svar. Det visar sig att hon är kvar och inte heller hade tänkt fortsätta utan någon information om mig. Stugvärden i Tarrekaise går och hämtar Vanessa och vi får chansen att prata med varandra för första gången sedan vi skiljdes åt för ett dygn sedan. Vi utbyter inga hårda ord utan är enbart glada över att den andra är välbehållen och mår bra.
Under tiden jag väntar på att Vanessa ska komma till Njunjesstugan anländer ett annat par. Det är en polsk tjej och en tysk kille. Han visar sig kunna mycket bra svenska. Nu när jag börjat slappna av har vi ett trevligt samtal inne i stugvärmen med skydd från regnet. Jag passar också på att smälta mitt liggunderlag i cellplast lite eftersom jag placerade det på golvet bredvid kaminen för att torka...

Zoom in on Darrhaädno and the Njunjes cabin.
Vy över min väg ner mot Njunjesstugan. Jag gick i högerkant på de öppna ytorna som ligger till vänster om området med gran.

Sedan står hon där i farstun, helt dränkt av regnet, men med ett stort leende på läpparna. Vi håller om varandra hårt en lång stund. Efter att hon fått upp alla saker på tork ovan kaminen sätter vi oss ner i sovalkoven för att prata igenom händelsen. Jag får veta att hon inte hade sett mig förrän precis innan jag försvann över krönet mot Fierrovágge. Det var alltså en slump att hon rest sig upp och börjat gå i min riktning när jag stod och viftade med stavarna. Hon valde då att fortsätta längs sjön med tanken att jag skulle gå dit efteråt. I andra änden av sjön hade hon satt sig ner och väntat en timme på att jag skulle passera platsen på väg mot sjö 1022. Som ni redan vet dröjde det tre timmar innan jag passerade där. Då var Vanessa nästan framme vid sjön redan. Hon hade sedan gått ner till Tarrekaise eftersom hon på kartan såg att det finns nödtelefon där. Väl vid stugan fick hon bra stöd och hjälp av stugvärden som ska ha en stor eloge. Tillsammans rapporterade de händelsen till polisen och gav dem en beskrivning av mig, men poängterade att jag har bra utrustning och erfarenhet så någon sökning behövde inte inledas ännu. Det blev helt förståeligt inte mycket sömn för henne heller den natten.
Vi kommer sedan överens om att i framtiden gå tillbaka till den plats vi senast såg varandra på. Om vi nu skulle lyckas med konststycket att tappa bort varandra igen. En sådan sak som man inte tänker på att prata om innan, eftersom man inte tror att det ska hända. Nu vet vi bättre.

Senare på kvällen får jag ett sms från polisen som ber mig ringa till dem och meddela att jag är okej. Ni läste korrekt, ett sms. Vid Njunjesstugan finns det numera mobiltäckning. I alla fall om man har Telia. Jag ringer direkt och meddelar att jag är återfunnen och att allt är okej.

Den äldre tyska herren jag delade Kurajaure med dyker senare upp vid stugan, men han hamnar i den andra halvan. Vi pratar inte så mycket med varandra mer än några korta ord om att vi båda är okej.
Resten av kvällen njuter jag och Vanessa bara av att ha återfunnit varandra och av att vara under tak i skydd från regnet. Jag är ganska säker på att Vanessa njuter lite av hjortronen också. Om det räcker för att hon ska förlåta mig får framtiden utvisa.


Stájggá
Stájggá bland molnen på morgonen.

Darregájsse massif.
Darregájsse-massivet på andra sidan Tarradalen.

Saxifraga cotyledon - Fjällbrud in Swedish.
Den sällsynta och vackra fjällbruden finns att skåda vid Njunjesstugan.


Sulitelma Dag 8 Grundmaterialet är hämtat från Lantmäteriet.

17-18 augusti ca 13 km
Gångtid ca 4 timmar , 9:40 - 13:40
Njunjesstugan till Kvikkjokk

Det unga internationella paret har bestämt sig för att stanna vid stugan en stund och sedan ta den sena båten till Kvikkjokk. Vi tänker istället satsa på den som går kring lunchtid. Innan vi säger adjö till dem och stugvärdarna hjälper vi till att byta gascylinder. Det är inga små pjäser och vi ser att det äldre stugvärdsparet har det lite kämpigt. Jag och den unga tyska killen får snabbt ett par handskar och hjälper till att köra, först den tomma och sedan en ny full, över de skärgårdsliknande ojämna klipphällarna. Ett litet tack för den mycket uppskattade hjälpen och bemötandet under gårdagen. Med det avklarat ger vi oss av mot Kvikkjokk ännu en gång.

Vägen från stugan är sig lik från förra året (oväntat, eller hur). Vid hemmanet Njunjes verkar arbetet på ladan ha stannat av. Jag kan i alla fall inte se någon skillnad. I år är det däremot folk på plats vilket gör att vi inte stannar till någon längre stund. Den här gången har vi bestämt oss för att leta reda på Bäcken som vi missade förra året. Efter bron över en av Njunjesjåhkås förgreningar hittar vi en liten stig. Den försvinner dock redan efter några få meter in i skogen. Vi fortsätter en bit till rätt ut i terrängen och kommer snart ut på en mycket tydligare stig. Den leder oss till en öppen äng och hemmanet som heter Bäcken. Någon måste hålla efter stället för plåttaket ser relativt nytt ut och ängen finns kvar. Just nu är det dock igenbommat. Det är en mysig plats som ligger avskiljt med Gasskájvvo vakande ovanför.

Duck-boards helping us get across a mire shortly after leaving the Njunjes cabin.
Sista etappen är påbörjad med Gasskájvvo i blick.

Njunjes homestead.
Njunjes hemman.

Bäcken homestead.
Hemmanet Bäcken, Gasskájvvo syns till höger.

Tillbaka följer vi den tydliga stigen som går över till att bli ett fyrhjulingsspår och sedan ansluter till Padjelantaleden. Klart smidigare att fortsätta från bron och ta den vägen jämfört med att gå direkt in i skogen som vi gjorde. Har man bara ögonen med sig syns den tydligt. Kort därefter blir det ett obligatoriskt besök till älven och den kraftiga fors som ligger några få meter till höger om leden. Någon kilometer senare kommer de efterlängtade myrarna. Det blir ett stopp på i stort sett varenda en vi passerar - för jakt på hjortron så klart, och vi hittar några på alla platser. Verkligen ett bra år i år där vi prickat in helt rätt tidpunkt. Mellan varven petar vi i oss ett och annat blåbär också, men där är det inte lika bra, de flesta är fortfarande lite sura i smaken.

Scouring the mire for cloud berries.
Dags för hjortronjakt!

Vid Vállejåhkå har den nya bron nu tagits i bruk. Samtidigt ligger den provisoriska vi använde förra året fortfarande kvar. Det går inte alltid så snabbt i fjällen och tur är väl det! Med 15 minuter till godo kommer vi fram till båtplatsen. Under vår promenad hit har vi inte märkt av särskilt mycket mygg. Här, där det finns gott om folk, har de däremot samlats och trots att solen sprider sina varma strålar tar jag på mig min vindblus medan vi väntar. Vanessa å sin tur tar av sig kläder, i form av skor. Äntligen får fötterna vila!

Temporary bridge across a side stream of Vállejåhkå in the foreground. New bridge replacing the destroyed one in the background.
Tillfällig plus ny bro över sidoflöde till Vállejåhkå.

Boat transport to Kvikkjokk arrives.
Båten anländer.

För fjärde året i rad avslutar vi en vandring i Kvikkjokk. Jag vet inte om det är vi som blivit kära i platsen eller om den vägrar släppa taget om oss. Maten smakar i alla fall mycket bra som vanligt efter en längre fjälltur. Mängden mygg är klart mindre här i år, även fast det förekommit rikliga mängder på andra platser. Kvällen spenderas annars med kortspel och samtal i samlingsrummet vid receptionen. Något vi noterar är att få pratar om Sarek den här gången. Varför är svårt att veta, kanske det bara är en slump, eller kanske har det med årets sena snösmältning och ostadiga väder att göra. Vi hinner också med en promenad längs vägen bort mot Änok och hittar hjortron även här.

Tidigare år har vi bara suttit av tiden, så att säga, innan bussen går på eftermiddagen dagen efter. Det har ingen av oss lust med att göra en gång till. Därför bestämmer vi oss för att hyra en kanot och paddla en tur i deltat. Två trevliga systrar gör oss sällskap i aktiviteten och vi hjälps åt med sjösättningen nedanför kyrkan. När de paddlar norrut, tar vi av söderut mot Sakkat. Innan vi kommer ända fram dit svänger vi dock av till höger och börjar följa en smal kanal som går hela vägen tillbaka till Darrhaädno. Molnen ligger täta den här dagen, men det är helt vindstilla och vattenytan är som en spegel. Träden och gräset som växer in över kanalen bjuder på härliga konstverk. Vi glider sakta fram i tystheten och njuter av tillvaron. Vilken uppgradering mot att sitta inne på fjällstationen och läsa tidningar!

Paddling the Kvikkjokk delta.
Innan vi kommer fram till sjön Sakkat svänger vi höger och tar sedan av mot en mindre kanal.

Paddling the Kvikkjokk delta.
Vattenytan är helt underbart spegelblank.

På väg tillbaka gör vi en avstickare till Mierdekjávrre. En sjö som tydligen kan bjuda på riktigt varmt badvatten en fin dag. Mitt i sjön finns en brygga placerad för just det ändamålet. Det är i kanalen på väg dit som vi ser en örn ta luft och flyga lågt över kanalen och trädkronorna. Vi får senare veta av systrarna att det troligtvis var en havsörn. De hade nämligen också sett den i samma område.

Paddling the Kvikkjokk delta.
Paddlingsturen fick mig att tänka på det gamla norska barnprogrammet Bröderna Dal och Professor Drövels hemlighet.


Some yoga on the last morning.
Lite yoga innan vi börjar gå.

Hiding in the Tarra Valley jungle.
Riklig växtlighet i Tarradalen.

Darrhaädno
Darrhaädno


Hur ska man då sammanfatta den här turen? Den går ju knappast till historien som den mest väloljade eller mysigaste turen. Temat, ifall jag inte lyckats framställa det tydligt nog i texten, är alltså glömda/borttappade saker. Nu när allting ändå slutade bra är jag trots allt nöjd. Vi gick inte riktigt där vi hade tänkt gå, men det är också fördelen med den flexibla planeringen vi numera nyttjar. Vi blir inte mentalt låsta vid ett särskilt mål. Sulitelma fick vi tillslut se även om det inte blev på nära håll som det var tänkt, och ett par dagar med riktigt fint väder fick vi trots allt. Tyvärr var det dock på den allra finaste dagen som jag tappade bort Vanessa. Därför kunde ingen av oss njuta fullt ut av den fina utsikten från sjö 1022. Planen hade också varit att tälta där uppe. Det hade verkligen blivit en magisk kväll som vi nu får lämna till en framtida tur.

Det nya tältet, ett Tarptent Stratospire 2, fungerade under de här förutsättningarna väldigt bra. Vi hade mindre problem med kondens jämfört med Hilleberg Anjan 2 och samtidigt mer utrymme i alla ledder. Dubbla ingångar och absider är en bra fördel också när man är två. Lägg sedan till en lägre totalvikt och det blir väldigt bra. Naturligtvis finns det nackdelar också som t.ex. att det inte är lika lätt att spänna upp tältet ordentligt, materialet är tunnare och kräver därför lite mer försiktighet samt stoppar sannolikt inte regn riktigt lika bra. Hittills ångrar jag inte bytet i alla fall.

Vanessas lilla experiment då? Våra dagsetapper blev kortare på den här turen. Kanske berodde det delvis på hennes fasta, men jag tror ändå att vädret hade större påverkan på det. Själv tyckte hon det gick tyngst i början medan hon på slutet kände sig lätt i kroppen. Inte särskilt konstigt med tanke på att det var i början vi hade överlägset störst mängd klättring uppför. Kroppen blir också mer känslig för kyla när man fastar och av den anledningen hade hon det bitvis tufft på dagarna med sämre väder. Vid varje rast blev hon snabbt kall och hade kanske behövt mer kläder. På en tuffare vandring, genom exempelvis Sarek, tänker hon ta med nötter eller någon annan form av mat med högt energivärde som säkerhet. Ibland kommer nämligen perioder där man blir svag i kroppen och det vill man inte ska hända med en tuff klättring eller ett snårigt videbestånd framför sig. Hon vet nu i alla fall att hon klarar av att fjällvandra på fastande mage.


Bikepacking över natten

$
0
0

Cykling ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har svårt att se hur jag skulle klara mig utan en cykel. Bilen skulle också bli svår att vara utan, men jag känner ingenting för den. Den är bara praktisk, och tyvärr allt för ofta nödvändig. Men cykeln och cyklingen hyser jag däremot varma känslor för. Jag antar att det är enkelheten i kombination med nöjet att färdas tyst genom den fria luften, och helt för egen maskin som är orsaken.

Jag har gjort ett par långfärdscyklingar för många år sen, med traditionella cykelväskor monterade fram- och baktill. Efter att ha köpt mig en ny, lättare och roligare cykel här om året (Specialized Diverge), så tänkte jag att jag skulle ge mig ut på mer minimalistiska och lättviktiga cykeläventyr. Bikepacking, som dom kallar det på engelska. Vet inte om det finns nåt svenskt namn för det.

Den mesta packningen placerad i vattentäta packpåsar, monterade direkt på ramen med spännremmar.

Vädret har ju varit sommarvarmt en stor del av maj, idealiskt cykelväder, så jag tryckte ner sovsäck, kök, kläder och vad jag nu kunde behöva för en natt i det fria i tre vattentäta packpåsar. Dessa monterade jag med spännremmar på väl valda platser på cykeln. De tycktes sitta fast till belåtenhet. Sen var det bara att cykla!

Turen gick från Skellefteå och ett par mil västerut längs diverse småvägar. Det blev ingen långtur. Tanken var bara komma ut, känna på livet som "bikepacker", och se hur packningen höll ihop.

Varmt och matrast. Vem kunde tro att vitt skinn fungerar som kamouflage?

Jag hamnade till slut vid en sjö ute på en torr tallhed, en lämplig plats för ett nattläger. Tält hade jag inget med mig, jag hittade ingen bra plats för det på cykeln. Det får bli en sak att lösa till kommande turer. Vädret var som sagt fint, och jag hoppades att myggen inte skulle vara alltför aktiva ännu. Det visade sig senare på kvällen att några faktiskt var det... Nåväl, jag somnade till slut med en tröja över ansiktet.

Trevligt ljus att vakna till!

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag är såld på idén med "bikepacking". På riktiga långturer krävs det antagligen mer ordentliga väskor, men för korta ena så ser jag fördelarna med det minimalistiska anslaget. Cykelglädjen finns kvar trots packningen, jag tänkte knappt på att den satt där. Uttrycket att "det enkla är det vackra" gäller absolut även här!

Min vana trogen så filmade jag hela färden, och videon finns att beskåda här:

/E

En grönländsk skidexpedition

$
0
0

Jag visste redan när jag gav mig iväg att jag förmodligen var sent ute. Snön började försvinna runt huset, men det var -15 och sol, så jag gav mig iväg ändå, pulkan packad med förnödenheter för tre veckor, även om jag var glad om jag kunde få till en vecka. Med 80 kg i pulkan skidade jag iväg hemifrån över isarna och hann med 20 km denna första dag och solen sken, underbart väder och det första nattlägret var perfekt med utsikt över isbergen i sundet.

Nästa dag drog den varma sydvinden in, den jag fruktat och jag skidade som en galning för att hinna till en by vis namn Ilimanaq, där jag visste en färja skulle gå om en vecka, ifall jag ingenstans skulle kunna ta mig. Så jag stannade i byn en dag i väntan på att se hur vädret utvecklades och bara över natten försvann snön på isarna och i stället fanns där vatten. men jag tänkte, jag får i alla fall prova, så påföljande dag drog jag iväg över isarna och började klättra uppför de runda bergen, ibland på barmark, ibland på blötsnö. Tvärheten på uppgången var helt osannolik, så efter två timmars arbete befann jag mig i en sådan situation att jag tvingades släppa pulkan för att inte skada mig själv och med all den vikten dundrade den in i en hög stenar. Korkat gjort. En ganska allvarlig skada på pulkan.

Jag fick lägga om riktning direkt och skidade österut och hamnade framför en storslagen utsikt, men med en tvär nedgång i ett lavinområde. Det tog 2 timmar att ta sig ned och en rullning av pulka vilket medförde att bösspipen sköt ut genom pulktyget. Inga färska spår efter vare sig isbjörn, myskoxe eller ren. men väl gamla. Jag kände stor osäkerhet rörande isarna när jag gick till söms.

Påföljande morgon hade än mer snö försvunnit och jag insåg jag får köra söderöver för att se hur det ser ut där och om jag kan hitta nya vägar till inlandsisen som var mitt mål. Så det blev att köra snabbt över isarna men så försvann snön helt och jag fick dra tungt över myrar och blötmarker och insåg jag måste försöka ta mig upp i höjd till snön, Men de 80 kg tog kraft.

Omständigheterna till trots så var det en underbar tid att vara ute. Inga människor alls så klart, tranorna anlände och värmen var fantastiskt underbar, liksom känslan av frihet och den här rena hälsosamma friska luften som finns på Grönland. Oslagbar. Det tog mig 8 timmar att göra 4 km över berget på barmark med pulka. Nattlägret blev på barmark.

Jag insåg att slitet var för tufft och jag fick åter lägga färden på is, om man kan säga så och det tog mig ytterligare tre dagar och dra hem hela ekipaget till base camp och tjejerna igen. Jag bytte där ut pulkan mot ryggsäcken och tjejerna och jag körde en ute natt tillsammans. Bäst av allt!

Liten dagsvandring med vän

$
0
0

Jag gick upp klockan fem. Mötte upp en vän och tillsammans började vi gå klockan sju i skogen. Planen var att gå den sträckan som jag gick i vintras, från Graversfors till Övre Glottern. 

Det var verkligen magiskt att gå så tidigt i skogen. Allt andades nytt. Solens strålar letade sig fram mellan träden och blåbärsriset lyste grönt på marken. 

Runt nio-tiden var vi framme vid Övre Glottern och då slappade vi och sedan blev det en kombinerad frukost/lunch innan vi slappade lite igen innan vi började gå tillbaka på eftermiddagen. Två timmar på förmiddagen och två timmar på eftermiddagen, sammanlagt 1.4 mil. En väldigt vacker sträcka men lite ansträngande bitvis. 

Kanske jag kan sammanfatta det såhär; min vandringsvän som inte är van att vandra, vill gärna ut igen, gärna imorgon. Det säger väl allt. Att hitta: Följ  östgötaleden(orangefärgat) tills en mindre väg(Bosses väg), avvik från östgötaleden där och ta vänster. Vägen leder till en parkering, ta vänster. Där är sjön eller ska jag säga paradiset.

Jag tipsar om en av mina absoluta favoritvandringar.

$
0
0

Hej alla ni friluftsmänniskor (eller blivande) som precis som jag njuter av att vistas i naturen och inspireras av att få se vackra och spännande platser. Jag har sedan 2012 försökt att inspirera till vandring, promenad och utflykter. Jag huserar mest i Västsverige, Göteborg och 20 mil åt alla väderstreck, med undantag för väster, där det är på tok för blött

Men nu känner jag att jag måste ta mig tid att skriva av mig lite här på utsidan.se också, som ju har så många likasinnade läsare och skrivare. Men mitt första vandringstips här på utsidan.se blir inte från Västsverige utan från vårat knöliga grannland Norge där man hittar den vackra, vilda och dramatiska Aurlandsdalen. Jag har vandrat dom 2 milen ned genom dalen vid 6 tillfällen, och mått lika bra varje gång. Vid 3 tillfällen har jag haft med mig vandringsgäng som fått njuta av dalens storslagna natur. Det har varit mycket uppskattat, om nu inte människorna ljugit för mig.

Vandringen genom Aurlandsdalen startar från Österbö turisthytta/vandrarhem på drygt 800 meters höjd och avslutas i Vassbygdi nästan nere på havsnivå. Vandringsleden startar egentligen högre upp i fjället, men just Aurlandsdalen kan man säga sträcker sig från Österbö och ned till Vassbygdi. Nu är det inte enbart utförsbacke man serveras, det finns en del motlut också, ett par hundra meter faktiskt. Och det fina i kråksången är att man kan åka buss från Vassbygdi upp till Österbö (eller längre upp). På kartan nedan har jag markerat vart man hittar Aurlandsdalen. Men än bättre är kartan utsidan.se servar med till höger. 

En journalist/reporter från Aftonbladet som gick i Aurlandsdalen 2007 kallade den för Norges Grand Canyon. Hon gick upp genom dalen, vilket jag inte rekommenderar. Det är finare att gå ned genom dalen och ha alla fina vyer framför sig. 

Nedan en bild när jag gick turen med far 1995. Man kan se gården Sinjarheim mitt i bilden. 

Och nedan en bild från en film med vandringsgänget. Två lyckliga i Aurlandsdalen.

Aurlandsdalen kan jag verkligen rekommendera. Det är en lagom utmaning för den normalt tränade och om man bara har lite vana av att gå i berg. En vandring för hela familjen, med undantag kanske för dom allra minsta. På vissa partier kanske det kittlar dödsskönt i kistan. Läs mer här och titta på mina två filmklipp.

Och så kan jag väl som avslutning på detta första inlägg nämna att jag nyligen berikades med upplevelsen att få beundra utsikten från Hafstenstoppen. Hafstenstoppen hittar man vid Havsten strax väster om Uddevalla. En trevlig vandringsled på 1,6 km leder upp till toppen, 118 meter över havet och som i detta fall är Havstensfjorden. Det finns 5 vandringsleder i området och dom underhålls av Hafsten Resort.  Nedan bild från toppen med utsikt över Havstensfjorden. 

Vandringsleden upp till toppen går genom barrskog. 

Här finns också en jättegryta att beskåda, 8 meter i diameter. Idag fungerar grytan mest som en stor blomkruka för träd.

Kartan nedan visar var man bör befinna sig för att få uppleva detta. 

Jag kan verkligen rekommendera vandringsleden upp till Hafstenstoppen och även den till Jättegrytan, tillsammans knappt 6 km. Tyvärr blir bilderna ganska små här, men se fler bilder och mycket större från Hafstenstoppen här + min film. 

Följ mig gärna på http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se   där jag med bilder och film vill inspirera till vandring och utflykter.

Det var allt för nu, ha det gått.

Utstirrad av en ko.

$
0
0

Korta berättelser om några fantastiska händelser i mitt liv som klättrare.

Jag var ute på ett klätterprojekt som legat på is i flera år då det dels fallit i glömska och dels var för hårt för mig. Idag är det ett fullt möjligt projekt att genomföra. Och när jag hänger där i repet så går ett gäng kossor förbi i hagen mitt emot klippan och alla kossor bara lunkar förbi förutom denna som stannar till en lång stund och glor på mig bara som en ko kan. Sedan går den till sina ko kompisar. När de går tillbaka ställer sig samma ko och glor på mig igen lika lång stund som förra gången.

Bilden föreställer en liten plastlåda med vatten i och hur kommer det sig? Färden skulle gå till en förort till Stockholm vid namn Blackeberg där jag skulle testa en liten boulderklippa samt göra en förstabestigning av en hög slab (en vägg som lutar lite åt det snälla hållet) När jag ska svänga av stora vägen och åka ner mot parkeringen så blir jag stoppad av polisen. Det är en skogsbrand så vi släpper inte in några fordon på området. Säger konstapeln.

Inga problem tänker jag och parkerar en bit bort och får mig en liten promenad till klippan. Det är ganska varmt och när jag kommer fram till bouldern så märker jag att vattnet är kvar i bilen. Svordomarna haglar men inget problem som inte går att lösa. Jag hör röster vid stora klippan som ligger en liten bit bort och går dit för att tigga lite vatten och häller ut innehållet ur burken i detta fall nötter i en ficka i väskan. Då deras vatten också var på upphällningen så det vart inte mer en så här.

Som klättrare besöker jag platser som jag aldrig skulle uppleva om jag inte pysslade med klättring. Vissa ställen är inte så märkvärdiga men vissa är riktiga skatter som faktiskt bara ligger runt husknuten. Allt ifrån fina ängar till snåriga urskogar.

 

Mer bilder hittar du på www.detvertikala-perspektivet.com

 

Viewing all 2349 articles
Browse latest View live