Quantcast
Channel: Senaste blogginläggen på Utsidan.se
Viewing all 2359 articles
Browse latest View live

Bornsjön, medeltid till nutid

$
0
0

Man ska aldrig underskatta sina närområden, det är helt klart. För någon vecka sedan var jag i Trångsund och besökte ett naturreservat, jag som trodde att det bara var sten och betong i det här området, men jag hade riktigt fel.

Idag åkte jag och min hund Ymer till Hallunda, en förort väster om stan, ett område som jag också bara bestod av sten och betong och höga hus, men åter igen, jag hade fel där också.

När vi kom till Hallunda och tog hissen ner till gatuplan, så hade vi två alternativ, mot torget eller mot Eriksberg, eftersom jag hade läst kartan riktigt ordentligt och även hade med mig så visste jag att vi skulle ta oss mot Eriksberg, vad jag inte visste var att vi åter igen var tvungna att ta en hiss, denna gång uppåt.

När vi kom upp fortsatte vi Tre Källors väg söderut, tills vi kom till Sankt Botvids väg, där svängde vi höger. Det här är en ganska trafikerad väg, men som tur var så fanns det en cykelväg, en riktigt fin väg som slingrade sig fram genom ett öppet och vackert landskap.

 

Efter 500 meter kom vi fram till Botkyrka kyrka, en kyrkobyggnad som byggdes i mitten av 1100-talet, innan var det en träkyrka som byggdes i början av 1100-talet. Namnet ”Botkyrka” härrör från den helige Sankt Botvid som enligt en legend växte upp på Hammarby gård som ligger i närheten av kyrkan, vid sjön Aspen, icke att förväxlas med skidorten Aspen i Colorado. Sankt Botvid var ett skyddshelgon över Södermanland, tillsammans med Sankt Eskil, bägge är avbildade i många kyrkor runt om i Mälardalen.

Jag hade god lust att besöka kyrkan, såg att det fanns en ramp in, men jag hade Ymer med mig så det gick inte, det får bli en annan gång.

När vi hade åkt förbi sjön kom vi fram till en korsning, där svängde vi höger, Norsborgsvägen, men efter knappt 100 meter var det dags att svänga igen, denna gång åt vänster, nu kom vi fram till vägbommen, bakom den öppnade sig ett stort naturreservat, länets största, nämligen Bornsjöns naturreservat.

Reservatet kom till 1995 och sträcker sig över hela tre kommuner, Botkyrka, Salem och Södertälje, så det är inget reservat man går igenom på en kafferast precis.

Vägen vi åkte på var till en början grusväg, men sedan blev det en bredare stig, riktigt bra att väg, till och med om man sitter i rullstol. Det var i och för sig isigt, så man var tvungen att ta det lite försiktigt, på högra sidan var det nämligen lodrätt ner, så för att vara på den säkra sidan så höll jag mig till vänster.

Omgivningen bestod av smala tallar och en hel del mossa och sten, det var riktigt trolskt.

En bit bort såg jag fyra personer som var ute med sina hundar, bruna labradorer såg det ut som, det var det också. Ni som träffat Ymer vet att han kan vara lite intensiv ibland, gärna hälsa med hela kroppen, vill gärna stå i centrum, lite halvvild med andra ord, men i det här sällskapet var han BÄST. När vi närmade oss sällskapet försvann två stycken med sina hundar några meter in i skogen, medans de andra två fortsatte på vägen. När jag är ute med Ymer och vi möter andra hundar så kan han ibland bli lite orolig, då sätter jag ner honom och arbetar med honom så han får annat att tänka på, något som det här sällskapet också tydligen anammar, men till skillnad mot oss så gick det inte så bra.

Mannen i sällskapet hade full sjå med att över huvud taget kunna stå upprätt, medans hans hund stod på bakbenen och morrade mot Ymer. Den andra personen hade redan förlorat slaget, hon låg nämligen på marken, intrasslat i kopplet, hunden var lite överallt. Hur reagerade Ymer undrade ni säkert? Han gnällde lite och morrade tillbaka, men då harklade jag till lite och tittade på han, då slutade han direkt och vi kunde fortsätta vår färd.

Efter några kilometer kom vi fram till stora vägen, dvs asfaltsväg, på höger sida sträckte sig vägen spikrakt fram till Sturehof slott. Här låg under medeltiden en by som hette Afrehulta med fyra gårdar. Slottet byggdes på 1580-talet ut till säteri av hans son riksrådet Mauritz Sture och fick namnet Sturehof.

Vi får ta slottet en annan gång, vi skulle nämligen svänga vänster här och fortsätta utmed Bornsjön som låg på vänster sida om vägen, på höger sida var det bara skog, men bakom den finns där en ganska känd sjö, nämligen Mälaren, antar att de flesta av er hört talas om den.

Efter en stund kom vi till Vellinge, en liten by som består av några hus och en militärhögskola.

Trots att vi åkte på stora vägen så var här inte mycket till trafik, men jag kan tänka mig att det är mycket mer på sommaren, men det var inget som jag behövde oroa mig för nu. När vi hade kommit några ytterligare kilometer svängde vi in på en grusväg som skulle ta oss till en halvö, Bornö. Jag hade hoppats på att vi skulle komma ända fram till vattnet, men vägen tog slut mitt inne i skogen, så det var bara att vända, men det gjorde inte så mycket, det var väldigt fint här, så vi passade på att inta vår lunch vid ett fält, kaffe och smörgås till mig och torrfoder och vatten till Ymer.

Nu började vi närma oss dagens slutmål, Rönninge, men innan vi kom dit skulle vi ta oss igenom en gård till Hallinge gård, men här tog det stopp. Vi åkte in på en grusväg som var fin och lätt åkt, men efter att vi passerat Hallinge gård, så blev vägen fruktansvärt gropig, underlaget var bara snö blandat med lera, så ganska snart beslöt jag mig för att vända och åka tillbaka och fortsätta stora vägen i stället fram till Rönninge, men nu började batterilampan blinka och signalera dåligt batteri, så då stannade jag till vid en parkering och en vägskylt, bra, då hade jag i alla fall en adress, så då var det bara att ringa efter färdtjänsten, inte vad jag riktigt hade räknat med, men ibland får man ändra sina planer.

Det här är en tur som jag varmt kan rekommendera, både till gångare och rullstolsburna, turen är dock på över två mil, vägen är ganska slingrig på några ställen, ganska mycket upp och ner i skogen, men är man bara lite vältränad så går det.

På min hemsida finns det fler bilder, dels på mina senaste bilder, men också på fliken bilder som finns längst uppe till höger på min sida. Anders Andrae, www.skogstur.se

 


Vandring i Store Mosse Nationalpark, Småland – Peak of Sweden

$
0
0

Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar ett landskap med ursprunglig karaktär. Här ligger Kävsjön som är en av landets berömda fågelsjöar. I Nationalparken finns det 30 km vandringsleder som är väldigt fint underhållna.


IMG_9708

Helena vid informationstavlan som står precis vid Naturrum........


Vi anlände till Skillingaryd kvällen innan besöket vid Store Mosse Nationalpark. Vi tog in på Hotell Småland som ligger nära Nationalparken för att kunna vara på plats tidigt nästa dag. Att sova på hotell kändes väldigt ovant när man som vi är vana (och bäst gillar) att sova i tält. Men det var väldigt skönt att basta kvällen innan eftersom vi kom fram genomfrusna efter vår vandring på Höglandsleden.

Vi inledde vårt besök i Nationalparken med att vandra runt i omgivningarna kring Naturrum. Vi hann med ett par kilometers vandring innan de öppnade för dagen på Naturrum.


IMG_9673

Thomas på vandring längs med stigarna vid Naturrum. Naturrum ligger inte vid själva stormossen vilket är lite underligt.......




Inne på Naturrum träffade vi Hans som visade oss runt och berättade att han kände Thomas pappa (Naturfotograf Sture Traneving) som är den som har sina foton och böcker om Tranor vid Naturrum i nationalparken.


IMG_9706

Helena och Hans pratar om Kunsörn och Havsörn som matas vid en speciell plats i parken (kan följas via webbkamera på nätet)


Hans bad oss hälsa hem till Thomas föräldrar som hade varit på besök och hållit föredrag så sent som förra våren. Inte visste vi det. Nog för att vi såg Stures bilder på väggarna men det är ju inget ovanligt när man besöker en mosse där tranor häckar....
Om du är intresserad av att se bilder tagna av Thomas pappa, Sture så är här en länk till hans sida http://www.tranor.se


P1120137

Vidsträckt utsikt ut mot Store Mosse Nationalpark....



Efter besöket vid Naturrum tog vi oss vidare till Östra Rockne för att försöka ta oss ut på den riktigt fina mossen. Här är mossen nämligen så vidsträckt att man ser horisonten. Det är en väldigt mäktig känsla.  Att vandra på mossen för osökt tankarna till fjällen.


P1120144

Det är blött ute.......



Vi var lite tveksamma till om det skulle fungera eftersom det var så blött ute. Allt gick bra ända fram till rastplatsen innan själva stormossen. Sen blev det blött och spängerna låg under vatten. Vi tog oss ut en bit men sen var det stopp. Ett par fina bilder fick vi i alla fall till innan vi fick vända tillbaka.  Fjällkänslan är uppenbar!


P1120152

Thomas ute på mossen,........



Tur i oturen att det tog stopp där det gjorde för sen kom snöovädret. Det var även dags för oss att ta oss vidare till nästa Nationalpark i Småland innan vi skulle hem till våra ungdomar för kvällen.

Det blev en besvärlig resa hem genom Sverige (och fram till nästa nationalpark) eftersom det var denna helg då hela mellersta Sverige drabbades av ”det stora snöovädret”.

Vill du ladda ner kartor till nationalparken eller se fler bilder är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=863&i=Stora%20Mossen%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 

Light My Fire sponsorskapstävling 2014

$
0
0

Glädjen var stor då jag fick ett mail ifrån Light My Fire som talade om för mig att jag var en av sju finalister i årets tävling. Tävlingen går ut på att återberätta sitt äventyr via deras blogg.

Jag kommer i oktober 2014 vandra upp till Everest Basecamp, något som för min dagsform är otroligt krävande.

Dock kan jag berätta att jag blev något avis på de äventyr som de övriga tävlanden ska genomföra. Det är verkligen spännande äventyr som finalisterna skall genomföra i år och jag önskar dom alla en fantastisk resa och jag ser verkligen fram emot deras återspeglingar. 

Vad sägs om att vandra genom Island, kust till kust eller varför inte paddla från Stockholm till Ryssland, vilken utmaning. Bara åttagandet är ett hjältedåd i mina ögon.

Gå gärna in och läs om alla de tävlande och deras kommande äventyr.

http://www.lightmyfire.com/adventure-blog.aspx

Gotska Sandön Nationalpark 2

$
0
0

Gotska Sandön Andra dagen

På natten hade det spöregnat och vi hade ställt tältet i en liten sänka så våra madrasser flöt ovanpå tältet och vatten. Som tur var har vi bra grejer så inget blev genomblött.

IMG_6907

Det var rätt kul att gå på dass på lägerplatsen.  (det enda stället man får tälta på Gotska Sandön)  I varje del av dasslängan fanns en liten berättelse att läsa. Här ett exempel.

IMG_6905

Vi åt frukost på det gemensamma utrymmet och träffade Johan Niska som just kommit från de svenska fjällen från en vandringstur. Vi håller lite kontakt med honom än idag.

IMG_6910

Idag gav vi oss iväg norrut vilket inte var så långt, men vi började i fyrbyn där ett Naturum fanns,

Inne i fyren gjorde vi ett besök där gammal utrustning fanns kvar.

Vilken nostalgi.

IMG_6952

Ut mot sanddynorna och den vackra naturen var nästa vandring.

Här var det fantastiskt fint och vi tog många bilder. Se mer på vår hemsida där det finns många fina bilder Länk nedan.

IMG_0425

Vi kom fram till Bredsandsudde där vågorna möttes från två håll.

IMG_0424

En massa fåglar fanns det ute på udden.

IMG_7033

I lä la vi oss och sola ett tag,

Samt ett litet dopp bland de höga vågorna gick ju inte att undvika

IMG_7134 

Väl tillbaka till lägerplatsen gick vi förbi Johan Niskas sovplats som var en hängmatta under ett tarp.

IMG_7155

Kvällsmat och natti den 1 september i tältet

Se alla bilder och berättelser på vår hemsida

Gotska Sandön Dag 2 Sveriges Nationalparker

Fortsättning följer

 

Thomas & Helena

Norra Kvill Nationalpark

$
0
0

Peak of Sweden : Vi åkte från Stora Mosse nationalpark till Norra Kvill och fick skynda oss innan det blev mörkt. Eftersom snön föll mer nu var det rätt svårt för oss att ta oss genom Smålands djupa skogar. Vi insåg att vi hade ”fel bil”. Vår lilla cab är inte gjord för skogskörning i 10-15 cm nysnö.

P1120188

Vi passerade Astrid Lindgren land och Emil i Lönneberga land innan vi på småvägar hittade fram till Norra Kvill Nationalpark.

När vi startade från Stora Mosse var det ingen snö alls. När vi kom fram till Norra Kvill var det massor av snö ett par timmar senare.

En fin skylt som en ingång till nationalparken och en brant backe rätt upp i urskogen.

IMG_9714

Norra Kvill är något så ovanligt som en välbevarad gammelskog på sydsvenska höglandet. Här finns gott om omkullfallna träd, väldiga mossbeklädda stenblock och trolska små tjärnar.

Genom parken går också en bäck som kastar sig ner genom en svårtillgänglig ravin. Här trivs ädellövträd och växter som är ovanliga i denna del av länet, t ex dvärghäxört och missne.

När vi kom upp på höjden kom vi fram till Stora Idgölen som vi gick runt och skyndade på så att vi hann innan mörkret faller. På sommaren finns här mycket näckrosor men nu var den isbetäckt.  Längre bort ligger även Lilla Idgölen

IMG_9718

Runt vi gick och kom så småningom tillbaka till gå och tog backen ner mot ingången av Norra Kvill Nationalpark.'

IMG_9720

Vi kom fram till bilen i kolmörker och for iväg hemåt. Tur att någon har uppfunnit pannlampor!

Se mer bilder på vår hemsida om Norra Kvill Nationalpark

Här finns även en broschyr med karta mm

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=864&i=Norra%20Kvill%20Nationalpark

Thomas & Helena

Vår för själen.

$
0
0

DESPERADO sjunger Johnny Cash i min dator. Från fantastiska Spotify såklart. Vad gjorde vi innan Spotify? Laddade ner egna cd-skivor till Itunes, köpte låtar från Itunes store eller, gud förbjude, laddade ner musik från diverse suspekta sajter. Efter att ha tittat på Jills veranda med Christian Gidlund igår vill man bara lyssna på countrytexter. Nu är inte Desperado en ”riktig” countrylåt men jag gillar Johnny Cash och hans version andas country. Apropå Jills veranda, så är det i mina ögon det bästa man kan se på tv just nu. Förutom att Jill gör det väldigt bra; tror jag att Agnes-Lo Åkerlind, som producent, har en stor del i succén. Och ja, jag har skrivit om programmet förut. Det är bra helt enkelt.

Det var allt för idag gällande tv och musik.

I tisdags bar det av till Vättern för paddling och tältning. Pether slet sig från fiskdisken en dag och gjorde mig sällskap under solen på tisdagen. Vårkänslorna gick att ta på när vi lämnade Bastedalens hamn och stävade ut mot den lilla skärgården.

Poogiesarna åkte på, vårkänslorna till trots. Kallt som f*n i vattnet.
Efter en lång solig lunch på utsidan av Aspön blev det varvet runt via Hjortholmen men där var det stopp.

Torrskodd uppsittning.

En ganska stor yta med is gjorde att vi fick paddla runt via farleden. Hur och när det blev is här, diskuterades livligt i vår lilla grupp.

Det närmade sig kväll och Pether gav sig av mot bilen och senare hemmet i Örebro. För min egen del väntande en tältnatt, den första för det här året. Lite väl långt in på nya året men nu skulle det äntligen bli av. Västsidan på Krokholmen fick det bli då vinden tilltagit från sydost. Och så här års är det rätt trevligt med läger på läsidor i skydd från vinden. Fick en liten touch av kvällssol medan jag satte upp tältet och förberedde brasan.

Det här är ett bra alternativ till tv-soffan. Rekommenderas.

Efter någon timme vid brasan lockar den här miljön starkt. Varmt och ombonat med alla nödvändiga saker inom räckhåll. Lite läsning av den goda boken man har med sig och sedan somna till vågornas kluckande. Livskvalitet.





Torka tält och äta grötfrukost vid morgonbrasan i lugn och ro. En fördel med att vara ensam; jag bestämmer var och hur länge jag äter frukost.

Trots en grå morgon med lite dimma blev även detta en trevlig paddeldag. Passade på att gå in i Vänneviken, som är en del av Harge uddars naturreservat. Väldigt fin sandbotten i hela viken. Känns lite udda såhär i februari, men inte mig emot med lite tidig vår.

Apropå min liknelse med San Diego häromsistens, så gick jag en sväng med snöskor i Kilsbergen i måndags. Havet eller bergen, som han sa den gode Backman.


En stig på gps:en var en bäck i snösmältningen.

/J

Detta är ett inlägg från min blogg: www.karlasblogg.com


Vindskydd i Närke.

$
0
0

I november månad 2009 satt jag och Vandringskompis T i vindskyddet i Grönsjöbäcken - Bergslagsledens fjortonde etapp - och planerade kommande äventyrligheter.

Det var där och då som jag bestämde mig för att leta upp och dokumentera samtliga vindskydd i Närke. Uppgiften har sedan dess vuxit. Jag upptäckte snart att väldigt många lockande vindskydd strax norr om Örebro faktiskt ligger i Västmanland och inte i Närke. Så jag utvidgade mitt revir till hela Örebro län.

Senare fick jag ytterligare svårigheter med begränsningen. Områden som till exempel Malingsbo-Kloten och Tiveden ligger till en del i Örebro län och till en del i andra län. Skulle jag då strunta i de vindskydd som ligger strax utanför länsgränsen trots att de så uppenbart hör till "mitt" område?

Nej. Så nu har jag bestämt. Jag har skaffat samtliga terrängkartor som behövs för att täcka hela Örebro län. Alla vindskydd som finns inom kartornas täckningsområde ska få ett besök.

Fast... ska jag bara besöka vindskydd...? Jag har ju stött på ett ganska stort antal kolarkojor, öppna stugor och till och med fågeltorn som fungerar alldeles utmärkt att övernatta i. Så... visst sjutton ska alla de också få besök!

Nu har jag alltså hållit på med detta letande och uppsökande i mer än fyra år och detta är vad jag har dokumenterat:

163 vindskydd lämpliga för övernattning.

109 vindskydd som mer är att betrakta som rastplatser.

22 kojor som går bra att övernatta i.

8 kojor som klassas som rastplatser.

27 stugor som man kan övernatta i (några kanske borde klassas som kojor)

8 stugor som är att betrakta som raststugor. En del är låsta nattetid.

4 fågeltorn/gömslen där jag skulle kunna sova gott.

19 dito som åtminstone bjuder lite regnskydd.

Summa 360 platser om jag inte räknar fel. Dessutom känner jag till uppemot 30 ställen som jag ännu inte har besökt.

Det egendomliga är att det inte tycks ta slut. Så sent som i torsdags stötte jag ihop med en person som frågade mig om mitt friluftsintresse. När han hörde mig berätta om förra helgens tur och övernattning i Skärmarbodabergen frågade han:

- Har du varit vid Larssjön i närheten av Nora?

- Eh... nää...

Men det har jag nu. En liten fiskesjö med tre vindskydd och en koja.

Och så har jag ju hittat en del grottor som mycket väl kan fungera som övernattningsplatser - åtminstone i finväder.

Jag har lagt positioneringen mitt i sjön.

Ölands Tak (Det svåra var inte att bestiga den utan att hitta den)

$
0
0

Ölands tak (Höghäll 55 möh)

P2080029

Det svåra var inte att bestiga toppen eftersom den låg ute på en åker utan det var att hitta exakt var den låg på den platta åkern.

Vi försöket söka rätt position med GPS:en efter den position som uppgetts som Sveriges Tak position för Öland.

Men, nej det stämde verkligen inte. Även om åkern var platt så hade den sina små kullar.

Vi sökte på nytt med hjälp av de koordinater som Geocacharen Ölands Tok hade angett och där hittade vi äntligen rätt.

P2080036

Efter lite irrande runt på åkern så står vi nu på det rätta stället.

Ölands tak är taget. Toppbild, vi tog den!!!!!

P2080038

Se mer bilder på vår hemsida

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=868&i=%D6lands%20Tak

 Efter toppbestigningen var det dags för Geocaching Cachen  Ölands Topp,

Denna låg ett par hundra meter därifrån vid en typisk vacker Ölandskvarn.

P2080041

Detta är så mycket Öland det kan bli med Högsrum Kyrka inte långt borta

Cachen funnen

P2080046

Se bilderna om Geocachingen på hemsidan

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=869&i=Geocaching%20%D6lands%20Tak

Nästa grej Ölands Alvar och vandring på Mittlandsleden och även en gammal vandring på Bödaleden Fortsättning följer

Thomas & Helena


Mot Hammarbytoppen

$
0
0

I ett par dagar har jag åkt omkring och funderat på om jag var så pass tränad för att klara av Hammarbytoppen, idag skulle jag få svar på den frågan.

Gick upp strax innan 8 i morse för att se starten på Vasaloppet och äta frukost i lugn och ro för att sen åka mot Hammarbyhöjden för att därifrån ta oss upp till toppen av Hammarbytoppen. Denna topp är ett konstgjort berg, gjord av  fyllnadsmassor från bla Globen och Hammarby sjöstad. Det är ju lite tråkigt att det enda berget som finns i den här stan är uppbyggt av fyllnadsmaterial och sopor, men om man inte tänker på det utan i stället njuter av den lilla skog som finns och den fantastiska utsikten som finns, då glömmer man bort det ganska fort.

När vi kom till Hammarbyhöjden tog vi hissen ner till Willy Brandts park som är en liten park uppkallad efter den tyske socialdemokraten Willy Brandt som bodde i området efter sin exil från Nazityskland. Men som sagt, parken är väldigt liten så det gick snabbt att ta sig igenom den, typ 30 sekunder, sedan kom vi till Hammarbyhöjdens IP som låg på den högra sidan av cykelvägen vi åkte på. Bakom idrottsplatsen reste sig toppen på ett majestätiskt sätt, det såg riktigt brant ut, men jag har klarat det förut, så varför skulle det inte gå nu för?

IMG_2427När vi hade åkt förbi idrottsplatsen och lekparken svängde vi höger, förbi en bom och in på en grusväg, nu började klättringen på en gång. Första 100 metrarna var en inte alltför brant raksträcka, underlaget var hård så det var ganska lättkört, men efter en stund kom vi till en skarp högerkurva och här började allvaret, nu började det bli riktigt brant.

Förutom kondition så krävs det också en annan sak när man ska ge sig på en sådan här grej, slå bort alla negativa tankar och tro på sig själv, då kommer man väldigt långt.

IMG_2428Det gick inte att åka rakt fram utan jag fick sicksacka upp, något som jag gjort vid tidigare tillfällen, det som var lite speciellt vid det här tillfället var att när jag åkte åt de olika hållen så var det väldigt nära att stolen välte pga att det var så brant, men efter att jag kämpat i nästan en timme kom vi äntligen upp.

UtsiktToppen är inte ens 100 meter hög, men man har en väldigt fin utsikt. Idag var vädret inte det bästa, men när det är soligt och klart, ser man riktigt långt bort. På vägen upp mötte vi två killar som gick upp och ner med gåstavar, när jag pratade med dem på toppen fick jag reda på varför de hade gått upp och ner hela tiden, i sommar ska de bestiga Europas högsta berg, Mount Blanc som ligger i Frankrike. Givetvis blev jag väldigt intresserad och ställde den ena frågan efter den andra, hade jag mina ben i behåll hade jag absolut testat på att klättra upp för någon alptopp, men o andra sidan, att träna inför en led på 1000 meters höjd är inte småpotatis det heller, speciellt inte om man sitter i rullstol.

Det var ganska tufft att ta sig upp, men att ta sig ner är inte det lättaste det heller. Som en av killarna sa, de värsta skadorna får många på nervägen av ett berg, dels för att det är mer påfrestande för ben och knän men också för att man kanske slappnar av mer än man borde. Det senaste kan jag skriva under på, men det där med knäna och benen har jag inte så stor erfarenhet av, av förklarliga skäl, men jag kan mycket väl tänka mig att det är så. Om jag ska gå till mig själv så får jag mina värsta blåsor och skador i mina händer när jag åker nerför.

Som sagt, det tog ca en timme upp, men det tog bara sju minuter ner, men man var tvungen att vara väldigt försiktig, en miss och jag kunde lätt ramla nerför den lodrätta slänten som gick bredvid grusvägen. Nu har man gjort ett hinder utmed kanten, men när jag var här första gången fanns det inget, så det var väldigt lätt att komma helt ur kurs. När vi kom ner märkte jag på Ymer att han hade mycket energi i kroppen så då drog jag på allt jag kunde med rullstolen på raksträckan tillbaka till tunnelbanan, sedan var det bara att vila på hemvägen och ladda batterierna för nästa grej, barnkalas hos svägerskan med familj.

Efter att ha åkt upp för ett sopberg och varit på barnkalas känner jag mig ganska nöjd med dagen, nu tycker jag att jag är värd en kvälls vila tillsammans med familjen och dumburken. I morgon är det en ny dag, en ny vecka med nya möjligheter, ser verkligen fram emot Vildmarksmässan nästa helg, förhoppningsvis kommer jag att träffa massor med intressanta människor som kan ge mig bra tips på turer runt om i krokarna.

Tänk att vintern var så viktig

$
0
0

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

Man hade ju trots allt det heliga sportlovet att se fram emot. Den förlovade tid då man äntligen skulle få sitt lystmäte av vinter och snö.

Tja, nu är vi här. 

Många av nedfarterna är stängda på grund av snöbrist.  Man får se upp för stenar i resten. Och jag blir deprimerad.  Jag inser att det inte gör mig så mycket om sommaren regnar bort. Sånt händer. Men det SKA inte regna mellan november och mars! Inte där jag bor. Man ska kunna lita på vintern. Jag upplevde mitt första januariregn 1999 i Stockholm och förfasades. I år har det kommit mycket mer regn än snö i Sundsvall. Mina krokusar höll på att knoppas i februari.

För första gången har jag förstått den känsla många har när de säger att 'man inte står ut i det här landet under vinterhalvåret'. Nej, får man ingen vinter så ärdet ju ganska trist och tråkigt.

Tills vidare åker jag runt i kvarvarande snömos så gott jag kan och ser glad ut, och ser istället fram emot sommarens vandringar och fisketurer. För att inte tala om vintern 2014/2015!

Månadens favvopryl - äggkartongsliggunderlag

$
0
0

Jag får så mycket frågor om prylar så jag tänkte jag får väl börja skriva lite mer om prylar då. Först ut är mitt absoluta favoritliggunderlag – Ridgest Rest Z-lite. 



En liten prins som stannar till för att säga att han älskar mig. 

Har jag aldrig självuppblåsande eller pumpliggunderlag och allt vad som finns? Nä. Jag har bara cellfoam. Jag blir snurrig i skallen när det rör på sig. Cellfoam är stabilt att ligga på. Det föredrar jag.

Sen blir jag hypernervös av att det ska gå sönder – och det gör det stup i ett vad jag förstått på mina tältgrannar genom åren. Och jag vill kunna tappa kniven i tältet och ops, tappade stegjärnen och olala, nä nä, lugnt och snällt i mitt tält, där kan man tappa prylarna hej vilt.

Sen är det lätt att dra fram vid en paus, av från ryggsäcken tjoff framme. De som har uppblåsbara orkar sällan greja till det inför en paus. 

Dyrt eller billigt? Dvs. ska man köpa celfoam på macken för 99 kr? Tja, är pengarna viktigt så funkar ju det. Se till att det är tillräckligt tjockt bara. Men en viktig skillnad är om cellerna är som det kallas slutna eller öppna. Tänk disktrasa. Öppna celler. Suger vatten. Blir blött. Sätter man sig på ett sånt när det är blöt blir man blöt i baken. Som att sätta sig på en stor tjock disktrasa. Slutna celler har inte det problemet. Vattnet rinner bara av. Torka med nåt och sen är det torrt. Toppenbra. Men såna är dyrare. 

Också ska det vara med silver. Japp, toppenbra. På den här bilden är silvret neråt, jag har de så på dagen om solen gassar för att det inte ska bli så varmt varmt, men på natten är det silvret upp och ja, det funkar, det reflekteras värme och känns jättegott.


In style. 

Varför väljer jag våfflat? För komforten främst. Enligt min smak. Jag har ibland ont i benen efter en lång dagsmarch och olala det kan göra ont bara av att ha dem liggande på liggunderlaget. Men se de här äggkartongsvåfflorna lindrar det. Tryckavlastande. Direkt behagligt at ligga på. Randigtväfflat är också tryckavlastande men äggkartongen är bäst. Heja!

Är det vinter och kallt så kör jag med två, då har jag ett blått, deras tjockaste variant, randigt våfflad, och den här äggkartongen ovanpå. Alltid äggkartongen överst för den är så skön att ligga på.


Tänk att kunna tälta i himlen. Vilken dröm. Yeah! Drömma hej vilt rules!

Liggunderlagen är prisvärda, håller i evigheter.

En Anneli favvopryl.

Nu för tiden har jag det bra, jag får liggunderlagen av RidgestRest/Thermarest på Granitbiten. Jag vill att alla ska veta när jag skriver om något som jag är sponsrad av, jag gillar inte dolda produktplaceringar och sånt, transparens is the shit, så det går reko till. Det går inte att informera till varendaste bild men när det går så går det. Nu går det. Japp, så nu vet ni det. Bilderna är från min topptältning på Cerro de Plata, drygt 6000 m, i Argentina 2013. 

Här har ni min facebook. Och här har ni min hemsida. Där kommer snart nytt. Heja! 

Ha det!
Anneli 

Tälta ensam på toppen av K2? JA!!!

$
0
0

Jag skrev en post på min privata Facebook igår. På facebooken skriver jag mer fritt, vad som rör sig i skallen just nu. Här i bloggen ska det vara mer genomtänkt och på riktigt eller vad man ska kalla det. Men så kom jag på att så behöver det ju inte vara. När jag funderar på mina äventyr så ena dagen kan jag tänka omg, jag har ingen aning om vad jag sysslar med, och nästa dag äger jag hela Himalaya. Det pendlar och far runt och någonstans bland alla dessa funderingar tar sig livet stig framåt. Och det är just det där som skapar livet, skapar det som jag gör. Så om vi ska lära oss mer om vad som händer i skallen på en äventyrare så varför inte dela mer av det där. Tja, varför inte, let’s do it! 

Så hörrni, jag släpper lite på tyglarna och börjar fundera högt här också. Ännu högre kanske man ska säga. Men då måste ni ha med er att det inte betyder att det jag skriver är sant och rätt och hugget i sten och så. Det är bara tankar för stunden. Och kanske än viktigare, känslor för stunden. Så här tänkte jag igår. Och kände. Ganska kaxigt tycker jag idag. Aha, idag är min känsla således lite annorlunda. Men det intressanta är alltså att det här fanns och det är sånt här som får mig framåt i nya marker, det här är ett av mina sätt att pusha gränserna, att jobba på att kunna tro att jag kan klara det, se möjligheterna, tro på dem, känna dem. Om och om och om igen i alla dess former. Annelistyle. Och en dag så woops, så kanske jag är på väg till just K2. Det märker vi i så fall!

Här är inlägget!



Vet inte varför jag dras så till den här bilden idag. Den är från morgonen när jag vaknade efter min världsrekordtopptältning på Muztagh Ata. Bortom horisonten kan jag se K2. Världens mest extrema berg. Idag funderar jag på att försöka tälta på toppen. Av K2. Varför då? Höghöjdspolarna säger att det är omöjligt. Omöjligt. Vad är det? Va, vad är omöjligt? Vad vi inte kan se oss göra? Men jag kan ju se mig själv göra det. Jag klarar att tro att jag kan.

Men först Cho Oyu. Sen får vi se hur det känns efter det.

Men varför kommer det ikväll? Det jag funderar över nu är varför vill jag tälta på toppen av K2. För att jag tror att jag kan? Nä, Anneli, det räcker inte som svar. Jag tror jag kan tälta på Everest också men det vill jag inte. För att det vore ascoolt. Ja, den är ganska bra. Men det räcker inte Anneli. Så gällande Everest, kanske viktigare, det har jag ingen lust till, och än viktgare, det har jag inget behov av.

Men varför har jag lust till att tälta på K2? Vad är det för behov? Anneli, varför behöver du tälta på toppen av K2? Vad handlar det om? jag vet inte. Men jag söker. Och det vill jag veta innan jag startar från baslägret. Ingen överraskningar om varför jag är där ska komma på berget. Kan bli psykbryt. Sån't är livsfarligt när man är ensam på såna höjder. Farligare än full storm.

Om det går? Om man kan bestiga K2 utan fasta rep, utan camps eller annan utrustning på bergen i förväg, utan syrgas och alldeles ensam och tälta på toppen? Ja. Mitt svar är ja. Och är det någon som kan så är det jag. Dessutom på en säker route. Ingen rysk roulette på mina router. Det blir svårare, jag blir ensam på hela routen men ändå säkrare. Stormar klarar jag. Ensamhet klarar jag. Utrustningen kan jag hantera. Kyla klarar jag. Ryker det nåt finger så må det vara hänt. Hög höjd är jag bland de bästa i världen på att hantera. Jag kan se det. Att jag kan.

Men varför behöver jag det?
________________________

Sen funderar jag lite så skriver jag det här i kommentaren:
________________________

För att jag är så sjukt nyfiken. Ja, den är riktigt bra. Nyfiken på att klura ut hur jag måste röra mig, med vilken hastighet, vilka dagsetapper är bäst, vilken är den högsta höjd som jag kan bara hänga på, idag är det 7000 m men det borde ju gå högre, ta reda på det, och hur, hur behöver jag äta, vad ska jag äta, allt sånt. Jag är grymt bra på att inte tappa mycket vikt men musklerna lägger av. De finns där men signalerna går inte fram. Tar flera månader att läka och fungera igen. Nåt händer. Hur undviker jag det. Sånt är jag otroligt road av, som kluriga gåtan i Illustrerad Vetenskap som barn.

Och så är jag nyfiken på vad som händer inom mig, hur det känns och vilka tankar som kommer där uppe. Jag älskar att utmana tankarna, hitta nya banor, nytt all in. Fatta vad spännande. Kommer det nya känslor? Ny sorts glädje? Ny sorts smärta? Vad får man för skills av det? Omg det vore intressant.

Men först Cho Oyu. Kanske Cho Oyu ett par gånger. För att få det att sitta ordentligt. Nöta in det. det som behövs. Göra rätt per automatik. Sen höjer vi ribban. Olala.
________________________

Ja, olala, på den funderingen! Känns som sagt kaxigt idag men det ligger samtidigt väldigt mycket i det. Samtidigt ingen sanning, inget så här är det, men en bra tankegympa - våga tänja tankarna rules! Och vågra drömma hej vilt rules! 

Kram kram!  
Anneli 

________________________
För er som undrar vem jag är, här finns en fantastiskt välskriven artikeln om min bakgrund i det ansedda Magasinet Filter. Jag måste varna, det är starkt!

Här har ni min engelska facebooksida
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida. Där kommer snart nytt, heja!
________________________  

Vad är sanning eller inte i boken Flykten från Stalins Läger?

$
0
0

Under hösten 2011 hjälpte jag kort mina vänner Tomas och Tina Sjögren på ExplorersWeb att hitta intressanta historier och träffade då på en polsk Expedition som ville bevisa att det var en herre som hette Witold Glinski och inte bokens författare Slavomir Rawicz som gjort den sanslösa färd som beskrevs i bestsellern Flykten från Stalins läger. Jag började läsa på, samtidigt kom filmen The Way Back av Peter Weir som inledningsvis beskrevs som byggd på verkligheten, men som efter artiklarna ändrades till byggd på verkliga händelser och det ena ledde till det andra. Jag har nyss nu publicerat ett par nya artiklar i ämnet och det finns en stor grupp människor som ägnar en stor del av sin fritid åt att försöka lösa detta mysterium. Alla artiklar är på engelska, men för er som kan ha intresse för detta, så finns de samlade på en sida här!

Och nu 3 år senare så lever artiklarna angående detta ett eget liv och står för en  huvuddel av de besök jag har på min hemsida www.mikaelstrandberg.com

Just nu, för sanningen förändras hela tiden, så är nog sanningen den att förmodligen har resan gjorts, i delar, men av många olika personer. Och det här med att hitta på eller förstärka sina egna färder är ju inget nytt och kommer alltid så att förbli. Med tiden och utveckling så förbättras sanningen. Framförallt med Internet. Men som allt annat har det en baksida. Jag har fått massor av mejl, anonyma, som är med de värsta man kan tänka sig gällande rollinnehavarna i boken och de som skrivit artiklarna. Vi måste få till bättre lagar om användandet av internet. Mest sjuka mejl som alltid från USA. 

Dock, händelserna i boken skedde för över 70 år sedan och det är helt omöjligt att bevisa vad som är rätt eller fel. Det kan bara bli hypoteser, men bara det är spännande nog, så länge det är byggt på fakta och inte hörsägen, som alldeles för ofta är fallet.

Om Ni har tid att döda, så finns här en intervju med National Geographic angående Jemen filmen med min polare Boyd Matson.

Flemingsbergsskogen, en riktigt tuff utmaning

$
0
0

Det har blivit en hel del besök i skogen för min del, många av dem har varit riktigt tuffa och strapatsrika, men frågan är om inte tisdagens tur var den jobbigaste  av dem alla. För några dagar sedan åkte jag upp till Hammarbybackens topp, men det var ingenting i jämförelse med det jag gjorde då.

Det var ingenting som jag planerat, att jag skulle ut på långtur med min hund Ymer ut i skogen, men efter att vi ätit lunch och jag suttit lite vid datorn, kände jag att det var dags att ge sig ut. Ganska omgående bestämde jag mig för vart vi skulle åka någonstans, Flemingsbergs naturreservat. Slängde på mig ytterkläderna, satte på kopplet på Ymer och drog ner till pendeln, tyvärr så gick tåget precis, så vi blev tvungna att vänta på nästa, det tåget i sin tur var ett gammalt tåg som vi inte kunde komma upp på, så då blev det till att vänta 15 minuter till, men till slut kom vi iväg.

Flemingsbergs station ligger bara fem stationer bort, så det gick på 20 minuter tills vi kom dit. De gånger jag gått av här är när jag varit på väg till Huddinge sjukhus som ligger några kilometer norr om stationen, men idag skulle vi åt andra hållet, dvs söderut.

Vi tog hissen från perrongen upp till en gång/cykelväg som går över Huddingevägen, sedan fortsatte vi cykelvägen som gick utmed Regulatorvägen.

HuddingeledenEfter någon kilometer svängde vi höger, in på Huddingeleden, och fortsatte på en grusstig. Efter ca 100 meter delade den på sig, den ena fortsatte mot vattnet och den andra lätt uppför och in i skogen, vi chansade på att köra mot vattnet. Ganska snart insåg jag att det inte var ett bra val, så vi åkte tillbaka och hakade på den andra stigen i stället.

IMG_2449

Till en början var det riktigt lätt att köra, gruset hade bytts ut mot hårt packat jord, men efter bara några 100 meter började landskapet ändra på sig dramatiskt. Borta var den lätta och fina stigen, nu var det backigt, stenigt, men framför allt blött och därmed väldigt lerigt! En normalt funtad person hade vänt och kanske valt en annan väg, men jag är inte som alla andra, jag visste att längre fram skulle det bli bättre, frågan var bara, skulle jag palla med att åka i det här underlaget så långt, men envis som jag är så fortsatte jag.

Enligt karta och gps hade jag ca 1 kilometer till närmsta gård, Stensättra gård, och en så kallad riktig väg, och med det menar jag en väg där bilar kan åka, men som sagt, jag hade en hel del hinder efter vägen som jag var tvungen att klara av först.

Flemingsbergskogen är ett av Stockholms läns största väglösa skogsområden, miljön är väldigt varierande, från stora branta skogsområden till stora moss och våtmarker, något som jag fick känna på där jag åkte. En del av naturreservaten i Stockholm har grusvägar, ja till och med asfaltsvägar, men det här området har inget av dem, kanske någon grusväg som leder till någon gård eller något, men det finns ingen väg som bara går igenom reservatet, nej, här finns det bara gång och cykelstigar, så här får man förlita sig på sin envishet och styrka i armar eller ben, beroende på fortskaffningsmedel.

Jag har stött på en hel del hinder i mina dar när jag varit ute, men nu skulle jag stöta på ett som jag aldrig varit med om förut, ett stort rör.

RörReservatet har en hel del våtområden, så då måste man ibland leda vattnet någonstans, och det gör man lättast genom att placera ut rör där vattnet kan forsa igenom. Ett sådant rör var utplacerat tvärs över stigen vi åkte på, runt om var det nersjunket så det var omöjligt att åka över röret med rullstol, det fanns bara ett alternativ, hoppa ur stolen och kravla sig över med stolen i ena handen och hundkoppel med andra. Det gick alldeles utmärkt, så det var bara att fortsätta. Tyvärr så var jag lite fel klädd för den här turen, hade inga regnbyxor på mig vilket skulle ha varit bra att ha i det här området, men det var för sent att tänka på det nu, jag var redan så skitig.

Efter bara några 100 meter längre bort var det dags för nästa hinder, en stor sten. Jag försökte en stund att tricksa mig över och förbi den, men det var omöjligt så det var bara att hoppa ur stolen och dra den över stenen, upp i stolen och sedan fortsätta.

Så där höll det på, förutom på några ställen där det var riktigt fint att köra, men när vi hade lämnat våtområdena, då började den riktiga klättringen.

I normala fall så hade jag klarat av det här området, stenar och rötter är inga problem för min del, men jag var lerig, så fort jag stannade för att vila, sjönk jag ner i gyttjan vilket gjorde att jag fastnade ordentligt. I och med leran runt mina drivringar och hjulen och på mina händer fick jag inget som helst grepp när jag körde, så när vi kom till en brant uppförsbacke, då bestämde jag mig för att bryta.

Men det satt långt inne ska jag säga, jag hade hållit på i mer än 1 ½ timme med att kämpa mig igenom det här området, som var väldigt vackert med våtmarken, Flemingsbergsviken, sjön Orlången och bergen med de branta klipporna runt om, men ibland måste man inse sina begränsningar.

IMG_2447För att vi inte skulle behöva stöta på alla hinder som vi hade mött efter vägen där vi åkt tidigare, svängde vi höger vid ett ställe och åkte över en liten bro som gick över våtmarken och sedan upp till en grusväg som gick upp till några hus, där övergick grusvägen till att bli asfalt. Jag brukar inte klaga i första taget på underlaget, men det var jäkligt skönt att äntligen få åka på asfalt.

Vi fortsatte på Fornborgsvägen, ett bra namn på en väg som går igenom ett område med ett antal fornborgar i området, vilket visar att här har det bott människor väldigt länge, men det hade hunnit bli mörkt så jag såg ingen borg. Efter en stund svängde vi ner mot Tellusvägen som gick fram till Huddingenvägen, där såg jag en skylt där det stod att man antingen kunde välja att köra mot Flemingsberg, eller Huddinge, vi valde förstnämnda för det var kortare väg.

När vi kom till stationen och ordentlig belysning såg jag på riktigt hur smutsig jag var, jösses.

Det grämer mig att jag inte lyckades hela vägen, det kommer att dröja några dagar tills jag kan släppa det, men jag har åter igen bekräftat för mig själv att jag klarar av mer än vad jag tror, så jag får ta med mig det i bagaget. Men jag har redan bestämt mig för att jag ska dit igen, senare i vår eller sommar, när det har torkat upp mycket mer, då ska jag klara av det.

Gladast vinner!

$
0
0

Tänker på ett träningspass förra veckan. Min träningspolare Jessica var sjuk men satt och kollade och hon förundrades över min mindset. Hur jag samlade ihop mig så snabbt till nästa övning och hur lent allt var, jag mest bara log, trots att jag slet som tusan.

Jag tänkte på det sen. Min mindset. Hur jag funkar. Och tänker.

 
Olala. Men inte nere för räkning. Tar tillfället i akt att drömma mig bort till bergen. Inställningen, den är magisk. 

En sak att jag lämnar det som varit bums. Ingen idé att pimpa det här ögonblicket med lidandet från förra ögonblicket. Och på samma sätt tar jag inte ut lidande i förskott, sen tar jag sen och inget ögonblick blir värre än att jag står ut så det är bara att köra. Det där är jag bra på men det var inte det jag tänkte på. En annan grej.

När jag tog trästaven som jag använder när jag gör sit ups såg jag den som alldeles full av blommor, vackert utsnidade och målade i vitt och gult. Den är bara naturellt träfärgad men för mitt inre så var den blommig. Och jag går in i det så starkt att mitt system går igång som om den vore blommig på riktigt. Och så där höll jag på. Med massor. Hela tiden. Då svarar kroppens system som om jag befann i värsta fina världen. 


Knökfull av blommor all over! Johodå! 

När jag satt på en restaurang med en polare i Argentina. Jag berättade att jag valde plats efter att få så fin utsikt som möjligt. Det var bara en gata men ändå. Medvetna val. Och förklarade hur mycket val jag gjorde hela tiden. Då säger han att helt plötsligt är det så mycket mer lycka på min bordshalva jämfört med hans. Då slog det mig hur mycket jag jobbat med det här genom åren och hur jag omges med lent och snällt och gladgrejs i min vardag. 


En sitt med gladvy. 

Och nu på träningspasset så slog det mig igen. Men jag inte bara väljer längre. Jag skapar. Extragrejs. Som när jag ligger i tältet och det är blajväder utanför, då låtsas jag att molnen inte är där utan att solen skiner i massor, går in i det så mycket att det blir på riktigt. Inte så att jag tror på det, men jag känner det, så till den grad att systemen i kroppen skapar gladmode. Hormoner, allt, som om jag vore glad. 

Den här fågeln. Lite samma men variant. Jag låtsades att det var en liten prins som stannade förbi för att säga att han älskar mig. Vilken värme. Glädje. Kärlek. Så tar jag mig genom veckorna av ensamhet i bergen. Jag älskar den här bilden just nu.

Se här. En häst från en annan värld borta på bergskammen. Vilken värld kommer den ifrån? Varför är den här? Rocka fritt. Se vart man hamnar. Spännande. Och in med känslan också, upplev, känn, träna på att känna!



S nä, jag har aldrig långtråkigt i bergen. Inte hemma heller. Aldrig uttråkad. Finns hur mycket som helst att tänka på. Att känna. Uppleva.


Longboarden tränar min trasiga balans men den ger mig en härlig gladkänsla också. Att vara medveten om vad olika grejer skapar för känslor och använd sedan de grejera för att måla livet med känslor som man har olika färger på en palett. Medvetna val. Ibland. Men ibland är det tvärt om, att rocka helt fritt som gäller, för att hitta nytt, nya tankar och känslor så jag får fler fårger på min palett.

Det där är Annelistyle. Mental träning. Jag var inte riktigt medveten om vilken stark förmåga jag har utvecklat i det här. Det ser jag nu. Den tar mig genom blajs. Pimpa världen med gladgrejs eller whatever jag vill känna. Jag är helt nörd på lent nu. Allt ska vara lent. Det är ett bra ord. 


Lenfika på mitt Stockholmsbasläger Hotel Stureplan. Finliv all in. 

Ett tag behövde jag fejsa blajset för att bli kompis med det. Hade en hel jäkla container med blajs inom mig, och då fick jag låta bli att styra om tankarna och känslorn, då gällde det att se det som är all in. Har lärt mig att jag är gymt bra på det också. Jag fegar inte, är inte rädd för okända känslor, kastar mig rätt ut och litar på att det växer ut nya vingar eller nåt innan jag slår i backen. Man dör ju inte, det är ju bara känslor. Omg vad jag lärde mig. Förändrades. Till det bättre. Helare. Tryggare. Mer stilla. Det var tema 2013. Mitt livs viktigaste år. Nu kör jag det här i värstingsstil, i hypnos. Otroligt effektivt och lent, passar mig som hand i handske. Mer om hypnos framöver. 

Men nu är jag alltså igång igen med att pimpa livet fritt fram hej vilt. En himla bra förmåga. Och nu kallar jag det min unicornpower. It’s magic.


Som jag gillat blommor genom åren. Vad jag inte visste var att de stod för känslor. Det förstod jag för ett tag sedan. Pimpa livet med blommor handlade om att pimpa livet med känslor. Resan tillbaks till livet från hell. Heja livet!  

 Kram till alla som vill ha!
Anneli



_____________________________________
L I F E  R U L E S  S P O N S  I  D E T  H Ä R  I N L Ä G G E T
Tack till min nya träningsklinik WestCoast4. 
Tack till Hotel Stureplan, fuckin' awesome all in. 
Tack till hypnotisör Karin Tydén för hypnos och allmän slipning av min mindset. 
Tack till Urskog för världens gladaste longboard. 
Tack Smartwool för lenaste kläderna ever.
Tack Merrell för bästa träningsskorna ever. 
Tack Goodprint för coolaste tälttrycken ever.
_____________________________________
För er som undrar vem jag är, här finns en fantastiskt välskriven artikeln om min bakgrund i det ansedda Magasinet Filter. Jag måste varna, det är starkt!

Här har ni min engelska facebooksida
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida. Där kommer snart nytt, heja! 
_____________________________________ 


Vandring på Mittlandsleden, Öland - Karums Alvar och Noaks Ark

$
0
0

Mittlandsleden är en vandringsled som slingrar sig genom Mittlandskogen och invigdes i juni 2009.  Utmed leden stöter man på frodiga lövskogar, mäktiga fornlämningar och det artrika öländska odlingslandskapet.

Mittlandsleden följer till stor del Borg-till-borgleden och knyter samman befintliga leder i ett antal naturreservat. Leden sträcker sig mellan Jordtorpsåsen i söder och Karum i norr denna sträcka är 28 km. Det finns dock flera kortare eller längre rundturer att välja på.

Starten på Mittlandsleden vid Karums Alvar och Noaks Ark.
Starten på Mittlandsleden vid Karums Alvar och Noaks Ark.

Mittlandsleden är 50 kilometer lång och vi startade vår vandring vid Karums Alvar med Noarks ark som är ett gravfält från bons- och järnåldern.

Karums Alvar är Ölands mer kända gravfält, helt nära den ålderdomliga och slingrande vägen mellan Högsrum och Gärdslösa. Gravfältet benämns ibland Noaks ark, den stora skeppssättning, som man först lägger märke till. Sammanlagt innehåller gravfältet ett 70-tal gravar. Merparten utgörs av stensättningar i olika former.

Noaks Ark är en stensättning från bronsåldern.
Noaks Ark är en stensättning från bronsåldern.

Eftersom det var sen eftermiddag valde vi att vandra en kortare rundslinga på 5 km.

Man kan inte låta bli att förundras över stensättningen Noaks ark.

Vi fortsatte vår vandring över heden.

Vandring över heden.
Vandring över heden.

Vi passerade över ett par stenmurar.

Helena på väg över muren.
Helena på väg över muren.

Det låg lite snö kvar på marken men störst problem var allt vatten.

Mycket vatten på sina ställen.
Mycket vatten på sina ställen.

Vi såg spår av olika djur i snön. Någon som kan tyda dem?

Spår av något djur. Någon som vet vilket?
Spår av något djur. Någon som vet vilket?

Vår vandring vände tillbaka mot Noaks Ark vid bondgården. Härifrån är det 2 km tillbaka till Noaks Ark.

Thomas vid bondgården.
Thomas vid bondgården.

Ännu mer blöt i markerna.

Väldigt blött.
Väldigt blött.

Mittlandsleden passerade en vacker mölla (väderkvarn).

Vi kikade in i den gamla möllan.

Thomas inne i Möllan
Thomas inne i Möllan

En fantastisk solnedgång följde vår vandring den sista kilometern tillbaka till bilen.

En magisk solnedgång
En magisk solnedgång

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner kara över Mittlandsleden är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=870&i=%D6lands%20Vandringsleder

www.traneving.se

/Helena och Thomas

Sisten i är en skit!

$
0
0

Vems tillåtelse behöver du för att drömma what so ever?

Vems tillåtelse behöver du för att känna what so ever?

Vems tillåtelse behöver du för att tänka what so ever?

Vems tillåtelse behöver du för att att göra what so ever?

Vill du?

Okej, då kör vi, sisten i är en skit!

I vadå?

Ja, vad drömmer du om?

De här skorna som jag fått av Kayland är mina dreams come true skor. De står alltid framme i vardagsrummet och hjälper mig hålla drömmandet vid liv. När jag fick dem började jag genast att öva hemma på kökssoffan. Det gör jag än idag och kökssoffan ser också ut därefter. Äh, vad gör det? Att hålla drömmandet vid liv är värt mer än alla världens kökssoffor.
_____________________________________  

Var rädda om varandras drömmar. Säg inte massa negativt om dem. Kan du inte hitta något positvt att säga så fundera på att hellre bara vara tyst. Drömmarna står för något. Det viktigaste är inte exakt hur drömmen och drömmandet uttrycks just nu. Utan det viktiga är själva processen. Att drömma. Att känna. Hopp. Tro. Säger du något negativt om någons drömmar så säger du det också till det som det står för. Och vet du, en dröm kan vara det enda som hjälper en männniska framåt. Så skada inte det. Ha inte sönder det. Tror du inte på dem så är det din sak, men blaja inte ner andras känsla, andras drömmar, andras hopp, för att du inte förmår förstå, känna, tro. Drömmarna står ju för nåt. Det är det som är det vikgaste. Drömmande är bland värdefullaste som finns. Så var rädd om det. 

Och vet du. Blaja inte ner dina egna drömmar heller. Var snäll mot dem. Var rädd om dem. Det är bland det värdefullaste du har.  

Kram till alla som vill ha! 
Anneli
_____________________________________ 
För er som undrar vem jag är, här finns en fantastiskt välskriven artikeln om min bakgrund i det ansedda Magasinet Filter. Jag måste varna, det är starkt!

Här har ni min engelska facebooksida
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida. Där kommer snart nytt, heja! 
_____________________________________  

Våren närmar sig...

$
0
0

Det blev en kort och odramatisk vandring helgen som var - Ånnaboda till Gårdsjölägret. Skönt att komma ut efter en lång tids hosta/förkylning, har ej haft lust eller "vågat" mig ut. Skönt att koppla bort alla stadsljud och mediebrus som i längden gör mig trött och stressad. Och istället koppla av med naturens alla ljud..fågelsång..vinden..en porlande bäck..

Och visst hade man vårkänning trots en hel del snö på vissa ställen. Solen sken och jag njöt till fullo....

Ett utav tre vindskydd Vid Gårdsjölägret....

Isen smälter mer och mer....

Så småningom kom kvällen med en vacker solnedgång...

Och mys framför den obligatoriska lägerelden tillsammans med månskäran och stjärnorna...

En ny dag och morgonbestyr. Mulet till en början men solen bröt så småningom igenom och dagen blev härligt skön...

Ja, naturen är sannerligen en källa för att hämta ny energi :-)...

Heja livet!

$
0
0



Heja livet.

Naturen. Känslan känner andra känslor.
Bergen. Tanken tänker andra tankar.
Himlen. Själen andas nytt liv. 

Nu är inget som förr.
Nu är inte jag som förr.
Nu är jag nyfiken på nu. 

Hur känner min känsla i naturen idag?
Hur tänker mina tankar i bergen idag?
Hur andas min själ ovan molnen idag?

Nu är jag nyfiken som förr.
Nu väntar nytt som förr.
Nu är förr på nytt.

Heja livet. 

 


Bilder från Co Plata, Argentina, 2013.
______________________
Här har ni min engelska facebooksida
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida. Där kommer snart nytt, heja! 
______________________ 

Sörmlandsleden Etapp 19-20 Ånhammar-Malmköping

$
0
0

Vi vandrade en helg Sörmlandsleden och etapp 19-20 mellan Ånhammar och Malmköping som en del av Adventure_nights_2013

 Vi startade vid Ånhammar som hade Café och och ett Gårdsmuseum

P6292381

Vi vandrade ner mot sjön Dunkern

P6292388

Och upp igen på en höjd In bland vacker ekskog

P6292393

Vilken gammaldags syn med häst och vagn

 P6292416

Vi vandrade förbi Ösjön  där vi först hade tänkt övernatta

P6292436

men p.g.a att det var folk överallt runt Ösjön och att vi kände oss pigga vandrade vi vidare

Annars var det fina lägerplatser runt hela sjön

 Vi vandrade förbi Bågberget vilket var en naturlig bro genom naturens under.

P6292447

Nästa mål var sjön Övre Horsbetslen där vi skrev i en gsätbok som etappansvarig ställt ut.

Vi kom till slutet av Etapp 19 till en kallkälla där vi hämtade vatten. Vindskyddet vid Västersjön hade sett sina bästa dagar, så vi letade efter en annan tältplats. tiden gick och det blev sent. Thomas vandrade iväg och letade. Blev inbjuden på mat i ett hus, men Helena väntade ju vid vindskyddet.

P6292506

Det fanns en jättefin tältplats på andra sidan viken, men Thomas kom för sent dit så vi stannade vid vindskyddet. Om ni ska dit gå förbi huset vid etappmålet sväng höger sväng av innan nästa hus längs med sjön och fortsätt ända tills ni ser den fina platsen. Där hade bara vildsvin varit.

P6292501

Vi bestämde oss för att stanna vid vindskyddet pga. tiden. Vi hade ändå en jättemysig kväll.

Med vin, kött och eld.

Se mer av etapp 19 på vår hemsida

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=852&i=%2819%29%20%C5nhammar-Henardalen

Vidare iväg dagen efter på etapp 20 till Malmköping.

.På morgonen tog vi ett snabbt bad innan vi vandrade vidare.

P6302523

Nästan direkt kom vi till Henarrdalen Naturreservat där vi gick två olika vägar var

Fin natur där vi möttes igen och upp till en fornborg.

P6302534

Vi gick igenom hela Henaredalens Naturreservat tills vi kom fram till Helvetets port.

Här blev folk överfallna förr i tiden.

P6302547

Vi passerade 6 sjöar under denna vandringstur , denna gång Mörtsjön med ett rådjur som drack vatten.

P6302563

En sockengräns medllan fyra socknar innan vi kom fram till Malmköping och slutet av etapp 20.

Helena väntade vid Malmköping Camping medans Thomas  cyklade och hämtade bilen.

Det blev en lång cykeltur på några timmar , men Helena satt och njöt i solen.

P6302594

Se mer av Etapp 20 på vår hemsida

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=853&i=%2820%29%20Henhammar-Malmk%F6ping

 

Thomas & Helena

 

Viewing all 2359 articles
Browse latest View live