- Stadsnära vandring med både mord och hedendom på menyn.
Från centralstationen vänder vi österut och går längs kanalen i sällskap med några svanar. Kanalerna fungerade förr i tiden som stadens avloppsledning, därav namnet Nordens Venedig, sägs det.
Det gamla hamnområdet som förut bjöd exotiska dofter av vanilj och kardemumma är stilla i väntan på rivning. Staden skall göras mer attraktiv.
- Ur den förgiftade jorden växer skyline i glas och stål.
Häxbränning
Lämnar den gamla stadsporten. Kämpar uppför backarna till Kirseberg.
En stad i staden.
Beläget på en hög kulle. Kirseberg var ett farligt område. Fattigdom och utanförskap blev till grogrund för det beryktade Backagänget. En tidig form av organiserad brottslighet.
- Nej du, till Kirseberg gick en inte, berättar den äldre damen.
På kullens topp.
En oansenlig minnessten berättar om de kvinnor som brändes på bål.
- Du ska då i eld och lågor. Så löd domen mot de kvinnor som pga sin begåvning, sina kunskaper och sitt sätt att vara ansågs så farliga att de anklagades för att vara häxor, lyder inskriptionen på stenen.
Så utstuderat. Placera bålen på högsta punkten så att lågorna syntes över hela Malmö.
När perioden med häxbränningar var över användes platsen till att begrava fattiga soldater och fångarna från Malmöhus fängelse (hålor).
Försöker skaka av sig ruskiga historier men blir snart varse nya.
Kirsebergs fängelse byggd på disciplin och isolering i ensamceller. Fängelset var en riksanstalt för tungt kriminella och rymningsbenägna.
- Det sägs att de papporna på fängelset brukar vinka till sina barn på den närbelägna Kirsebergsskolan.
Men ondskan fortsätter att vara vår följeslagare genom Kirseberg.
Passerar den vackra Sege park. Här låg tidiga Malmö stads mentalsjukhus. Den vackra parkmiljön till trots, på sjukhuset utspelade sig Sveriges genom tidernas största seriemord.
- En vårdare på en långvårdsavdelning förgiftade de äldre patienterna med rengöringsmedel. 24 patienter avled och vårdaren dömdes till sluten psykiatrisk vård. Syftet med dåden var att patienterna skulle slippa lida, uppgav vårdaren som skäl.
...rapport från en soptipp
Fortsätter gå. Tar de eländiga historierna aldrig slut. Kommer till Sveriges näst minsta kommun, Burlöv. I Malmö jobbade alla på varvet. I Burlöv jobbade alla på sockerbruket, sägs det. Tills båda industrierna lades ned. Nostalgifaktorn är hög.
Äntligen lite grönska. Men skenet bedrar. Det natursköna rekreationsområdet Spillepengen döljer Malmö stads gamla soptipp.
Men det bli värre än så. Innan Malmö fick ett ordentligt avloppssystem tömdes latrintunnorna på Spillepengen och området fick i folkmun namnet, Chokladfabriken.
Små broar över Sege å som slingrar sig i den täta djungeln. På toppen av Spillepengen har du hänförande utsikt över Lomma buktens strandängar. En lisa för själen.
Ständiga översvämningar har gjort strandängarna till ett paradis för fåglar och unika växter som trivs i den salthaltiga jorden.
Dags igen att tvingas passera motorvägar och viadukter, men så är det i stadsnära vandringar. Fult och vackert om vart annat.
Alnarpsparken
- Strimfibbla, renlosta och lungört.
Ja, Alnarpsparken vid Sveriges lantbruksuniversitet härbärgerar växter från jordens alla hörn. Vintern bildar hårda kontraster hos de nakna grenarna. De största träden är mer än 300 år gamla och bildar enorma kronverk.
Det börjar skymma. Svärtan tilltar. Murgrönan ger slottet en fond av skräckfilm.
Skyndar vidare. Lämnar Lomma för att strax därpå befinna sig i Staffanstorps kommun.
Valhall som försvann
Slätten tar vid. Klafsar i meterhög lera mot Hjärup och den mytomspunna järnåldersstaden Uppåkra. Dolt under gräset låg ett politiskt och ekonomiskt centrum i över tusen år. Utgrävningar visade på ett betydande handelsutbyte med bland annat folken kring Svarta havet. En tidig rysk påverkansoperation.
Men Uppåkra var främst en religiös kultplats för hedendomen och för de invånare som tillbad Oden. Arkeologer har funnit ett tempel tillägnat Oden. Templet liknande Valhall och drog folk från när och fjärran.
Men plötsligt försvann Uppåkra. Ingen vet varför. Det sägs att invånarna gick över till den nya hypade religionen kristendom. Merparten flyttade till den nya staden Lund.
Även om Uppåkra och hedendomen tynat bort har deras fester överlevt till våra dagar. Jag tänker naturligtvis på midsommar och julen.
Text: Anders Hermansson
Foto: Nils Olof Nilsland, Kristina Milotic och Anders Hermansson